Zobacz pełną wersję : kameleon uszaty
w terarrium dla tego kameleona mam kamienie i na niektórych pojawia się pleśń z jakiej przyczyny i jeszcze jedno lepiej mieć kamienie czy mieszanke torfu z piaskiem
kurcze kamienie .....................
oczywiscie ze torf a jeszcze lepiej wloknine kokosowa, po co Ty go kupowales jak nawet nie wiesz jakie warunki powinien miec, kolejna ofiara napalenca, zmarl smiercia tragiczna w mlodym wieku - biedny kameleon.......
czytaj i jeszcze raz czytaj moze go utrzymas zprzy zyciu
jak wilgotnosc masz w terrarium, masz swietloke UV, jak temperatura, dajesz witaminy ?
:):):):)
wilgoć 50-70 świetlówka uv-mam temperatura-od23do34 witaminy-tak(terravit)
arrow nie jest źle troche wiem
arrow ile cm torfu musi byc w terra i czy na torfie będzie robiła sie pleśń?
jak mozez to kup wloknine kokosowa, ona nie bedzie plesniec, jelsi nie bedzie zadnych "brydow" na niej, zapewnij dobra wentylacje, to pozbedziesz sie plesni wartswa jakies 5 cm, mozesz uzyc malego wentylatorka
ale w tej chwili mam już torf z piaskiem czy on te ż może być?
tak, jak nie bylo wlokniny to byla stosowana wlasnie ta mieszanka w stosunku 1:1, na dno terrarium wysyp warstwe grubego zwiru, ktora bedzie pelnic funkcje drenazu, w ten sposob torf bedzie wilgotny a nie bedzie mokry, troche teraz postersujesz kama, robiac mu takie przemeblowania, znalazles polske strony o kameleonach(niekoniecznie o uszatym) ?, jest wiele cehc ogolnych, ktore cechuja terraria dla kameleonow, na pewnym serwisie jest ciekawy opis hodowli kameleona jemenskiego, podobnie jak tutaj, warto przeczytac oby dwa :)
nie wiesz jak odróżnić samice od samca? ile żyje ten gatunek kama? i dlaczego mój kameleon boji się gdy wkładam ręke do jego terra?
to ze sie boi gdy wkladasz reke do terrarium to normalne, co do reszty to poszukam :)
nie wiecie jak odróżnić płec u kameleona uszatego?i do ilu urośnie cm?
czy musz podawać mojemu kameleonowi wibowit?
iwona krzywkowska
08-08-2011, 03:05
Podobno kamelki lubią rozpuszczony wibowit. Sama też muszę kupić swojemu. Na razie uczę go pić z pipetki ale to nie takie łatwe.
Oprócz tego spryskuję liście wodą.