Zobacz pełną wersję : Jak często ???
Witam wszystkich! Mam takie samo pytanie jak pylius z tym że posiadam samca Boa Constrictor ( ma 2,5 roku i mierzy 174cm ) karmię go srednio raz na 3 - 4 tygodnie największym szczurem jaki jest dostępny w sprzedaży ( tzn ok 35 cm z ogonem ) czy nie robie tego za rzadko?
Z góry dziekuję i pozdrawiam wszystkich terrarystów!
Witam !
Ja mam dwuletnią samicę Constrictora - 130 cm i karmię ją dwoma dużymi szczurami raz na dwa tygodnie :)
Ty Viking! Nie przesadzasz troszkę w każdej literaturze terrarystycznej napisane jest że lepiej nie przekarmiać.
Hmmmmm...
Staram się nie zaszkodzić mojemu pupilowi.
Pytałem sie kiedyś jakiegoś kolesia w Łodzkim Zoo i powiedział żebym dał wężowi tyle pokarmu ile da radę zjeść.
Następne karmienia pomniejszyć np. o jedną mysz czy szczura - ja tak zrobiłem - Spokojnie wciągnie trzy szczury na dwa tygodnie ale ja daję dwa.
Byłem ostatnio u bardzo dobrej pani weterynarz od gadów i powiedziała, że jest to prawdziwy okaz zdrowia i super kondycji...
Ponadto zachwycała się sylwetką oraz ubarwieniem mojej małej i natychmiast zaproponowała ewentyalne dopuszczenie do niej ponoć równie ładnego samca...
Ale dzięki za uwagi :)
Ja mam samca! :-) Mój ojciec jest lekarzem weterynarri i twoerdzi to samo więc dla tego szukam samicy może pogafdamy o tym na gg. mój numer 1356604. Pozdrawiam!
:)
Doszedłem do wniosku, że dokupię sobie czystego samca Boa constrictor constrictor i sam będę rozmnażał - ale różnie to jeszcze może być :))
Dzięki za propozycję !
wąż zje dużo , ale nie powinnien tyle jadać , nie przekarmiać bo plodny nie bedzie i tlusty
wojciech
01-08-2011, 16:17
Cześć Proponowałbym tak dwoma szczurami jeden to chyba trochę mało
A raz na jakiś czas daj mu po pierwszym drugiego apotem trzeciego i czwartego do oporu spróbuj sprawdzić ile zje to Ci rzuci nieco światła na jego możliwości
Wydaje mi się że go nie przekarmiasz
Pozdrawiam
Nie od dzisiaj wiadomo że najlepiej karmić nieregularnie tzn co do odstępów czasowych jak i ilości/rodzaju pokarmu.
Napychanie na maxa (dałem w jednej sesji 11 kurczaków jednodniowych 2 letniemu constrictorowi) ma sens i na pewno nie zaszkodzi. Głodówka i obrzarstwo to naturalny tryb dusicieli. Znajomi dają po 8-10 średnich szczurów na 1 seans dla 1szt 2metrowego constrictora.
W