Zobacz pełną wersję : preparat wapniowo-minerałowy
witam serdecznie wszystkich
mojemu żółwiowi stepowemu ostatnio zaczęła bardzo rosnąć skorupa,
weterynarz stwierdził, że przyrosty są duże i żeby zapobiec odwapnieniu pancerza, polecił mi dodawać do jedzenia preparat wapniowo-minerałowy, ale w moim sklepie zoologicznym takiego nie mają, dlatego też proszę was o pomoc , czy ktoś z was może mi polecić jakiś preparat????
z góry dziękuję za odpowiedz
przyłączam się do pytania. Ja daje mojemu zwykłe "ludzkie" witaminy, ale one swoim składem mogą nie odpowiadać żółwiowi. Dlatego mam wątpliwosci
pozdrawiam
domel
witam
dzięki za odpowiedz
ja też chciałem dawać ludzkie witaminy, ale weterynarz mi
odradził i polecił dawać dla gadów
a jeszcze coś - co myślicie o podawaniu wapna (takiego które jest dla
wodnych) żółwiom lądowym, im nie można takiej kostki włożyć do akwarium jak to jest w przypadku wodnych, to może rozkruszone kawałki dosypywać do pokarmu??????
czy ktoś z was tak robi????????
proszę o odpowiedz!!!
Jarek Zajączkowski
13-12-2011, 14:48
Kilka razy pisałem już o preparatach wykazujących dużą skuteczność w uzupełnianiu soli mineralnych u gadów -w tym żółwi.
1. Pantosal New - w postaci ciepłych kąpieli (żółwie piją wodę z preparatem) 1 raz w tygodniu w dawce 1 ml/litr wody. temperatura kąpieli 32-35 st.C
2. Witamina AD3E - w formie kąpieli 1 raz w tygodniu w dawce 1 ml/4 litry wody temperatura kąpieli j.w. (dawka D3 - 4 JM/kgcc)
Należy pamiętać, że podawanie wyżej wymienionych preparatów może być nieskuteczne jeśli zabraknie UVB
ps. duże przyrosty - tylko pogratulować prawidłowego rozwoju!
WITAM
dziękuję bardzo za odpowiedz, proszę tylko mi powiedzieć, gdzie kupić
Pantosal New i Witamina AD3E , w aptece czy w zoologicznym???
NA razie mam tylko żarówkę 60 Watt, do ogrzewania, nie kupiłem jeszcze świetlówki, bo każdy poleca innĄ, jedni piszą o UVB, inni o UVA, ZWLEKAM, BO SAM JUŻ NIE WIEM JAKA BĘDZIE NAJLEPSZA???????
czy ma być świetlówka czy może być w kształcie zwykłej żarówki, takie specjalne dla gadów sprzedają w zoologicznym z uv podobno
PROSZĘ O ODPOWIEDZ, GDY ZNAJDZIE PAN CHWILĘ
POZDRAWIAM
Jarek Zajączkowski
13-12-2011, 15:59
U lekarzy wet zajmujących się ptakami (i gadami)
UVB (290-320 nm) jest istotne dla biosyntezy D3
Aleksander
14-12-2011, 11:57
Z tego co wiem, najlepsza bedzie swietlowka ReptiGlo 8.0 - do kupienia w dobrych sklepach zoologicznych:) + witaminki i mineraly i zolwik urosnie duzy i zdrowy:)
DZIĘKI ZA ODPOWIEDZ
ALEKSANDRZE powiedz mi jeszcze na jak długo dziennie włączać Repti?
czy na cały dzień, tak jak zwykłą żarówkę do ogrzewania, czy może inaczej?????
aleksandra
14-12-2011, 14:25
Ja w terrarium mam repti-glo 0.8 15w i 30w i pali się cały dzień.
Kupiłam je w internetowym sklepie.
pozdrawiam
aleksandra
dzięki
ale dlaczego masz aż dwie świetlówki ?????
czy oprócz tego masz zwykłą do ogrzewania ??????
Aleksander
14-12-2011, 15:50
swietloweczka na 12 godzin dziennie, czyli jak Aleksandra napisala - caly dzien!!!
Aleksander
14-12-2011, 15:54
Aleksandro czy ten sklep ma nazwwe na "c" (nie bede robil reklamy, ale moze tez tam kupilem!!!!)
PODAJ NAZWĘ, PRZYMIERZAM SIĘ DO KUPNA ŚWIETLÓWKI, TO MOŻE SKORZYSTAM Z TWOJEGO POLECENIA
Aleksander
15-12-2011, 01:17
no dobra:) link do sklepu: http://colisa.com.pl/ wybor maja niezzzly!!!
dzięki za odpowiedz
właśnie go znalazłem
wiem już, że repti glo 8,0
zastanawiam się tylko jaka moc będzie najlepsza??????
aleksandra
15-12-2011, 03:40
nazwa sklepu http://www.um-um.pl, chyba z internetowych tam jest najtaniej. mam dwie świetlówki bo mam duże terrarium 110 na 90 .Dodatkowo mam jeszcze zwykłe żarówki 2x 40w w miejscu gdzie skorupy się wygrzewają. napisałam ,że mam 30W , pomyliło mi sie mam 20W, bo ta 30 jest bardzo długa i trochę mi niepasowała.
Polecam natomiast połączenie repti glo 0.8 z repti 0.2 , bo ta druga ma pełna barwe światła słonecznego i przez to jasniej świeci
pozdrawiam
aleksandra
aleksandro dzięki serdecznie za odpowiedz
Witam
Skożystam z tego,że poruszacie tutaj ten temat :-)
Kupiłem niedawno właśnie "Repti Glo 8.0"(długość 60cm,20W)-i pytanie:ile ją świecić?Tzn cały dzień czy określoną długość czasu??I jak wysoko nad terrarium ją zamontować??Oprócz tej świetlówki mam żarówkę 60W(grzewczą czy jakoś tak,nie taką zwykłą w każdym razie).I jeszcze witaminy;podaję żółwiom "Vis vitalis"-drobny granulat na jedzenie,i witaminy "Vitaminum A+D3"(GlaxoWellcome)-to kapsułki,tyle,że "dla ludzi"-czy w takim razie mogą być dla żółwi??Aaa,i jeszcze wapno-kupiłem kiedyś wapiennego żółwia ale moje się go bały.Chciałem go rozkruszyć ale to nie takie proste-czy można gdzieś kupić jakieś inne wapno(w innej postaci)?
Pozdrawiam
EDI dowiedziałem się właśnie, że można wapiennego żółwia (takiego, który normalnie jest do wody dla wodnych) rozkruszonego dodawać do pokarmu, dzisiaj próbowałem i rzeczywiście jedzą razem z pokarmem, albo możesz kawałeczek (bardzo mały oczywiście) zawinąć w kawałek np. sałaty i podać im z ręki - moje dziś tak jadły nieświadome, że w środku liścia przemyciłem wapno
sałatę podaję rzadko, ale dlatego, że żółwie ją chętnie wcinają, to doskonale nadaje się do podawania wapna, witamin w kroplach i preparatu witaminowo-mineralnego (ten kupiłem wczoraj, posypałem nim dzisiaj sałatę razem z wapnem i mam pewność, że wszystko zjadły)
pozdrawiam
p.s. zwykłą żarówkę do ogrzewania 60 W ZAWIESIŁEM NA TAKĄ ODLEGŁOŚĆ OD PODŁOŻA, aby na karapaksie miały 35 stopni
co do świetlówki, to nie wiem jak wysoko zawiesić, bo jeszcze nie mam
aleksandra
15-12-2011, 12:42
świetlówki mam zawieszone tak ok 55-60cm nad podłozem.
pozd.
aleksandra
Czytałem, że świetlówka nie powinna być umieszczona wyżej niż około 40cm nad podłożem (wtedy najwięcej UV dociera do zwierza) i co najważniejsze NIE MOŻNA ZAKŁADAĆ żadnego klosza ani nic nie może być pomiędzy świetlówką i podłożem (wszystkie rzeczy mogą pochłaniać UV )
pozdrawiam
domel
aleksandra
16-12-2011, 04:08
poszłam zmierzyc... jest dokładnie 50 cm. Myśle ,ze to odpowiednia wyskokość.
aleksandra
Witam
Dziękuje za odpowiedzi.
Pozdrawiam
A możesz podać, co zawiera ten Vis vitalis, bo mam zamiar go kupić dla moich żółwi? Chodzi mi o skład, podany na opakowaniu - witaminy, wapno itd.
Witam
"Skład- pokarm w postaci drobnego granulatu zawiera suszone warzywa,tłuszcze roślinne,węglowodany,składniki mineralne tj. Fe,Cg,Mg,białko roślinne, drobno mielone skorupiaki i inne."
Pozdrawiam
Dzięki. Muszę im to kupić, może im posmakuje. Pozdrawiam