Zobacz pełną wersję : drzewołazy
ile Phyllobates vittatus mogłbym trzymać w vivarium 60dł./30szer./40wys.?
Najpierw to sie zastanow czy bedziesz umial zapewnic im tyle jedzenia ile wymagaja. Pozniej czy wogoel wiesz jakie powinny miec warunki w vivarium. Nastpenie czy wiesz jak je urzadzic. Pomysl tez czy masz na to wszystko wystaczajaca duzo pieniedzy i zapalu. Ja mam 15 lat i zbieram juz od dluzszego czasu info o tych zabach. Jestem w stalym katakcei z hodowcami ktorzy je rozmnazaja, ale niestety musze stwierdzic ze drzewolazy nie sa dla nastolatkow. Moga je hodowac osoby juz ustatkowane i zdecydowane, a nie ze zobaczyles vittatusu i pomyslaes ze fajne zwierze i sobie je chce hodowac. Ja sie nimi interesuje od dluzeszgo czasu. Mimo ze ich nie hoduje to hoduje muszki octowki i sprawdzam czy jestem w stanie zaapewnic ciaglosc mojej hodowli. Zastanow sie czy spleniasz te wszystkie warunki i czy masz tyle czasu ochoty i pieniedzy zeby sie zabrac za drzewolazy i tak wogole to vittatusy to sa lisciolazy.
słuchaj ross, wiem co trzeba im zapewnić, już zacząłem zbierać kasę na potrzebne dla nich środki do życia. Pytam się czy takie vivarium wystarczy, a nie czy bedę im wstanie zapewnić środki do życia. Nie jestem jakimś debilem, który nie wie, że przed kupnem zwierzaka trzeba zapewnić mu pożywienie, mieszkanie i inne środki potzrebne do życia. Oczywiście, że najpierw założe hodowle muszek i świerszczy.
A kasy na zwierzaki nigdy mi nie brakuje:))
spokojnie amator, ross bardzo ladnie zwrocil ci uwage. wierz mi, lepiej ze wszystkim dmuchac na zimne
snakeman
11-11-2012, 16:03
no wiesz... ross nie przesadzaj, ja mam 14 lat i jakoś świetnie sobie radzę, i to nie z jakimśtam vittatusem. wydaje mis się, że nie powinieneś zwracać uwagi kumuś, kogo nie znasz... no dobra dwa słowa przypomnienia, ale nie cały wykład... tak poza tym w terrarium tej wielkości możesz spokojnie trzymać parkę :P czy więcej to nie wiem poprostu, czy toczyłyby walki... para spoko :D
powiem tak: choduje trzy gatunki drzewołazów i niugdy nie miałem żadnych muszek . sa inne pokarmy którymi mozna bez problemu wyrzywic nawet młode rzabki. np wodzień , ochotka , kryl , wyleg swierszczy , małe gatunki maczniaków , a powiem nawet ze niektóre podrostki sa wstanie zjesc maczniaka dłurzszego od siebie ale to szczegól . po drugie phylobatesy tez nalerza do rodziny drzewołazów tylko że do innego rodzaju ,wiec chłopakowi nie musisz tłumaczyc .
w takim terra mozesz spokojnie trzymac parke tych drzewołazów.
PS. a tak apropo mam na sprzedarz parke phylobates vittatus . sa one z róznych miotów i cenie je 100 zł za obydwa . za jakies 3 miesiace beda zdolne do rozrodu . dzieki . papapa
Teraz zbliża się lato. Czy nie można łapać owadów?