Zobacz pełną wersję : Mączniki
--->Mimi<---
30-04-2012, 01:44
Zaczołem hodować mączniki. Jako podłoże i jednocześnie pokarm dałem im mąkę razową(taka jak do zurku) i troche zwykłej mąki.
Przedtem larwy karmiłem żadko bo itak były dla modliszki, jaszczurek, ptaszników itt.
Jak je wrzuciłem to 5 litrowego słoja (wypełnionego tak 2/3 mąką) to po kilku dniach są jakies takie bardzo wolne a część się właściwie nie rusza....
One się tak nażarły czy co im może być?
p.s. słoik był wyparzony
Najlepsza mieszanka to otręby przenne ,płatki owsiane ,bułka tarta,i do tego troszkę mąki przennej.To że się nie ruszają to może wylinkę będą miały albo wyschły wyciągnij jednego i sprawdz.Ja mam już swoje małe mączniaki takie 4 mm.Bardzo długo się z jaj wykluwają.Imago trzeba podawać wodę na gąbce najlepiej żeby nie zamoczyć chodowli jedzą to samo co larwy.
--->Mimi<---
30-04-2012, 07:51
acha a jak mam podawać wodę larwom żeby mi mąka w słoiku nie spleśniała?
A Jak mi złozą jaja to do czego skladaja? do tej maki z której wyszły?
A jaja jak inkubowac? zostawic na pastwe losu?A ile one sie wylegają?:)
co jakiś czas wrzucasz kawałek jabłka - w zupełności wystarczy...
http://www.mga.com.pl/~adampl/phorum-3.3.2a/read.php?f=8&i=5159&t=5030
19-sty post od góry
Nic dodać nic ująć Jaca. :)
Mimi żeby nie zapleśniało musi być dobrze wietrzone najlepiej płaski pojemnik i nie zamykać larwy nie wyjdą i imago też po płaskiej powierzchni.Nie wiedziałem że można podawać owoce zamiast wody ale ja dalej im będę dawał gąbkę nasonczoną wodą jak są spragnione to chwilka minie i wszystkie piją hihih.
--->Mimi<---
30-04-2012, 15:35
wczoraj pochalapałem im troche woda jakby odżyły...... marchewkę jedza bardzo łapczywie:) tylko sie boje że mi zplesnieje ale trudno....
A z tymi jajami ktoś wie?
[RED-689]
30-04-2012, 15:41
Najpewniej. Sama logika ze nic nie bedzie w stanie wyzyc jezeli zasypie sie to maka :-) Chyba ze maka i w panierke hehehehe
o jaja się nie martw, czasami przyklejane są do dna...
Oj nie wiem część imago było puźniej nie równomiernie się przepoczwarzały.Trudno mi powiedzieć ile czasu od jaj do larw.Napewno jeszcze teraz są jaja ale imago padły.
--->Mimi<---
01-05-2012, 03:31
tzn wchodza bod podłoze i składają jaja?
--->Mimi<---
01-05-2012, 03:33
To jest maka razowa czyli taka maka+rozdrobnione obłupki pszenne czy jak to się tam zwie.
Acha jeszcze troche trocin wsypałem w sumie niewiem po co.
najlepsze jest zmiesznaie kilku nastepujacych skladników jakie zaraz tu przedtsaiwe, a wiec pokrutce: duza kuchenna łyzka mąkiprzennej " babuni", dwie szczyptu maki tortowej, łyzka od herbaty płatków owsianych , i szczypta bułki tartej z lekka nutka dekadencji (przypominam szczypta tzn. złapanie danego produktu pomiedzy [palcem wskazującym ,srodkowym a kciukiem). to tego do tego wziac kawalek gobki namoczonej wodą(aby maczniaki nie wyschły,jak beda chciały pic to podejdą do gobki i sie naopija).:):):D