Zobacz pełną wersję : Identyfikacja gąsianicy-do specjalistów
Znalazłem na jeziorem gąsienice i ze swoim zwyczajem zabrałem ją do domu. Problem polega nna tym że znalazłem ją na trawie i nie wiem czym sie żywi. Daje jej kilka rodzajów liści może coś zje. Gącienica ta jest bardzo "włochata" czarna ale na brzegach jest ruda. Za identyfikacje i podanie jej pokarmu będe bardzo wdzęczny.
jesli jest BARDZO wlochata, to byc moze jest gasienica niedźwiedziówki nożówki (cala czarna, po bokach ruda). jest to ćma, ktora po przeistoczeniu się ma przednie skrzydla biale w duze brazowe plamy, a tylnie pomaranczowe w niebieskoszare plamy z czarna obwodką. jest to spory owad, rozp. skrzydel okolo 6-7 cm. lata sobie po terenach uprawnych i ogolnie nizinach. niewiem co je, ale powinno byc gdzies w necie.
do uslug :D
Foxtrott
04-05-2012, 01:51
tesh sądzę, że to niedźwiedziówka bo teraz ich dość dużo jest.
postaram się dowiedzieć co je.
Jeśli to Arctia caja, tak ajk piszecie to nie ma problemu z karmieniam. Gąsienica je wiele gatunków roślin, ja polecam liście pokrzywy, babki, łopianu, kapusty, szczawiu i wiele in. Tylko sprawdz czy to na pewno ten gatunek: http://www.funet.fi/pub/sci/bio/life/insecta/lepidoptera/ditrysia/noctuoidea/arctiidae/arctiinae/arctia/caja-3l.jpg
Napewno jest arctia caja. Bardzo dziękuje.
Foxtrott
04-05-2012, 11:02
moja koleżanka karmiła babką i mleczem.