Zobacz pełną wersję : pasikoniki
mam pytanko, a mianowicie jak w temacie dotyczące pasikoników tych naszych krajowych, zielonych, dużych, z długim pokładełkiem i często gryzących jak się je nieodpowiednio chwyci- chodzi mi o tym czym one się żywią i jak duże pomieszczenie należy im zapewnić oraz jakie rozmiary maxymalnie osiągają i jaki gatunek, który występuje u nas jest największy?
dzięki z góry za odp.
wiec tak te pasikoniki osiagaja rozmiary ok 4 cm tylko ze do tego dochodza długie noogi skrzydła i pokładełko i konik odrazu wydaje sie byc wiekszy.Ja trzymałem kiedys w butelkach na balkonie nalezy trzymac je pojedynczo bo najnormalniej sie zjadaja, karmiłem je wszystkim co zielone: ogórki trawa itp. Niestety nie ciagna zbyt długo w niewoli u mnie najdłuzej wytrzymał 4 dni mysle ze zdychaja z braku promieni UV.Ja łapie ich tyle aby skarmiac na bierzaco.
nie tyle brak promieni ale one sa raczej miesozerne, trzymalem je ze zwyklymi konikami ponymi to normalnie widzialem jak taki pasikonik zaatakowal konika i go zjadl, moim zdaniem brakowalo mu zarla.
Krzysztof.W
22-05-2012, 15:57
Pasikoniki zielone są wszystkożerne, tak jak świerszcze.
1. Pasikonik zielony (Tettigonia viridissima). Wystepuje w Europie, Azji i północnej Afryce. Osiąga do 40mm długości (do 60mm z pokrywami). Pokładełko samicy do 30mm. Do czasu gdy jest upalnie trzyma sie niskich roślin. Wraz ze spadkiem temperatury przenosi sie coraz wyżej (nawet na drzewa). Odzywia sie pokarmem mieszanym (zwierzecym i roslinnym).
2, Pasikonik śpiewający (T. cantaris) - podobny tryb życia.
Dane na podstawie "Owady" Henryk Sandner
Ja je kieduś hodowałem, one bardzo lubią mszyce z gałązek wcinać, natomiast co do pokarmu roślinnego to bardzo niechętnie go u mnie jadły, zdecydowanie wolą mięsko:). Te to dopiero dają czadu wieczorem, świerszcze to przy nich wysiadają...