Zobacz pełną wersję : Temperatura?
Czy temperatura w terrarium dla pajaka (smithi) musi być zawsz taka sama jak podaje sie w opisach np w dzien 26-28 a w nocy 22-24 Umnie w domu są wieksze wachania temperatury. Czy trzeba dać oświetlenie czy może przewód grzewczy? Ale wtedy bedzi troszke za ciepło chyba. Mam przewód grzewczy moc 40 wat i 2m długości, on się bardzo nagrzewa i słyszałem że przewody nie są dla ptaszników naziemnych. Co mam robić latem kiedy czasami temperatura spada nieco poniżej 20 stopni bo zimą to dam przewód i chyba będzie ok.
Pozdrawiam...
LoL Odpowie ktoś na tego posta czy nie ?!? Ile mam czekać? Jest to dla mnie bardzo ważne!!! Prosze odpowiedzcie coś!!!
kable nie nadaja sie dla ptasznikow naziemnych. ptasznik gdy jest mu za goraco zakouje sie w ziemi, a tu kabel jest jeszcze cieplej, zapal mu jakas zarowke to powinno wystarczyc :)
Ja kabli nie zakopuje w podlozu (najwyżej kłade troche pod terrarium) Ale ostatnio to poprostu kłade gdzies kabel np. za terrarium na góre terrarium i chyba jest ok ale nie wiem co z tą temperaturą czy może spaść poniżej 20 stopni i czy pająk wytrzyma kilka godzin w temperaturze np 15 stopni albo 40.
Pozdrawiam.
Awikularia
27-07-2011, 10:27
Lopi, nie wytrzyma. Dla ptaszników nie stosuje się kabli grzewczych. Wystarczy zamontować żarówkę 15-25 Wat. To starczy, żeby podnieść temperaturę o kilka stopni.