Zobacz pełną wersję : To znowu ja :]
Witajcie!!
Znowu mam pytanie do doświadczonych terrarystów a właściwie do wszystkich którzy mogą mi pomóc. Chodzi o temperature w moim terra. Mam chyba problem botemperatury w ciągu doby zmieniaja się niemiłosiernie. Dom mój jest ogrzewany kominkiem i tu jest problem. Przez cały dzień w kominku sie nie pali więc temp. w domu spada nawet do 17stC. Ogrzewanie odpala ten kto pierwszy wróci do domu (godz ok 15-17) zanim sie zagrzeje do 23-25stC jest godzina 19-20. Rano jak sie budze temp wynosi w najlepszym wypadku 20stC. Co mam robić? Słyszałem że kable grzewcze są niebezpieczne (tak ktos pisał na forum). A poza tym jeśli temp. u mnie w domu sie mocno zmienia to z kablem grzewczym może sie nagrzać chyba o kilka stopni za dużo, no chyba że te całe kable mają jakieś termostaty. (mają????). hmm i co teraz??
ps te wahania temp nie wpływają źle na pojego pupilka??
ZA WSZELKIE POMOCE SERDECZNIE DZIĘKUJĘ :D
Pozdrowionka wszystkim terrarystom!!!!!!!!!!!
Nie montuj kabli grzewczych, bo pająki sie zakopują gdy jest im zaciepło. Najlepiej użyj czerwonej żarówki, bo daje ciepło z góry a pająk tego rodzaju światła nie widzi (one nie lubią jak sie za mocno świeci). Temp ok. 17C to zdecydowanie za mało dla pająka.
Dziewuszka
11-09-2011, 02:37
nie przesadzaj moje w temp 17 stopni wyzyly ponad miesiac....i jak sie dowiedzialam nic im nie bedzie i nie bylo poniewaz tylko sie zwalnia metabolizm....
pozdro.
Zwalnia im sie metaboliz i w sumie żeczywiście im sie nie dzieje, ale moim zdaniem to nie jest zbyt dobre dla pająka, skoro w swoim naturalnym środowisku miałby wyższą temp. Bedzie wolniej rosnąć, choć ma to swoje zalety, bo bedzie dłużej żył :)
Zastanawiam sie czy to ze jest niska temperatura jest przyczyna tego że mój pająk od wtorku nie je ani nie chce chodzić pio terra. (od wtorku go mam)
Najprawdopodobniej tak. Jak ma wolną przemiane materii, to dłużej wszystko robi :) Ale czasem pająki tak mają że nie chcą jeść. Mój nie je od ponad 2 tygodni, a za to drugi ciągle tylko by jadł i jadł :]
Kendzierzawiec
11-09-2011, 08:56
nic sie niebuj umnie przez piewen czas 16* to była normalka, nimożna było ogrzewaćbo był2 kaloryfer w moim pokoju montowany. Pająki wszystkie żyjąi mają sie dobrze a mam pajaki od najmnieszego do największego. :)
Pozdrawiam
a co metabolizmu to sie niematw kędzierzawym niska temp nie przeszkasza (w nocy) w dzień jest gorzej
Kendzierzawiec jak byś mógł pisz wyraźniej i poprawnie. Z tego co napisałeś trudno coś odczytać... rozumiem niektórzy mają problemy z pisownią ale bez przesady...
Kendzierzawiec
11-09-2011, 09:34
niezrozumiałe pisanie i niepoprawne to moja specjalność a szczegulnie na necie.
a jeżeli cie to drażni to trudno pogudź sie z tym
Dziewuszka
11-09-2011, 15:07
kedzior dodaj ze bledy ortograficzne tez twoja specjalnoscia :)))))
to takie małe hobby kedziorka :)
Polecam małą zrówkę w lampce biurkowej (15-25W) podłączona do termostatu akwaryjnego (jakieś 25-30 PLN). Powinno sie sprawdzić.
Atrax Robustus :-)
12-09-2011, 13:44
Metus --> u mnie tez z temperatura sie cyrki dzialy.
Chcialem zrobic tak, zeby panowala "ksiazkowa" temperatura no i po wielu kombinacjach udalo mi sie utrzymac odpowiednia temperature (noc - conajmniej 21 stopni), (dzien - 25-26 stopni). Co prawda pajak nie jest zbytnio ruchliwy, no ale musze sie przyzwyczaic, ze to nie szczur ;]
hehe... po tych podgrzewaniach lampka i czerwona zarowka w nocy ciekawe jaki mi rachunek za prad przyjdzie :]
No ale czego sie nie robi dla zwierzatek :]
policzmy:
żarówka 25 W x 10 godzin dziennie x 30 dni w miesiącu = 7500 Wh miesiecznie, czyli 7,5 kWh
cena 1 kWh = 0,16 PLN
7,5 x 0,16 = 1,20 PLN
To znaczy, że po miesiącu pójdziesz z torbami.
:)
13-09-2011, 11:45
oprocz tego chodzi jeszcze lampka, ktora ciagnie az huczy :)
chyba musze skads kredyt brac :)
Proponuje rozważyć zakup maty grzewczej. Matę układa się pod terra i podłącza do zakupionego wcześniej termostatu akwaryjnego. Sonda od termostatu do terra a kabel od maty grzewczej podłączasz do gniazdka termostatu. Ustawiasz temp. na termostacie i zapominasz o problemie. Mata od 50 do 120PLN termostat ok 30PLN. Żarówkę świecisz jak chcesz oglądać pająka.
Dziewuszka
13-09-2011, 13:05
silicon to jeden z gorszych pomyslow...
powiem ci dlaczego:
pajak jak mu za goraco chowa sie pod ziemie...wkopuje sie a tam jeszcze gorecej...mam nadzieje ze nie masz tak u swoich ptasznikow...mata grzewcza to zlo ....
pozdro.
13-09-2011, 13:11
mata grzewcza to jeden z najgorszych pomyslow.
Kiedys tez chcialem ja sobie kupic, ale o wiele rozsadniejszym rozwiazaniem jest zarowa. (IMHO)
A co do tego zakopywania sie w torf to mam pytanie: ziemia w pudelku po jogurcie ma byc ubita mozno? bo u mnie jest ubita na "chama" i pajak nei ma sie gdzie zakopywac (ale jamke ma zrobiona).
Czy moze wyciagnac mu ta ziemie isypnac tak, zeby bylo luzno ?
maxymalista... :)
sproboj tak po srodku co ???
Lampa IMHO to to o czym ja myśle (czerwone światło o mocy od 1000-2000W)?????? Bo jeśli tak to troche przy dużo watów (rachunki i te sprway) :(
Metus