Zobacz pełną wersję : Drzewo w terrarium
Witam.
Przymocowalam w terrarium galezie (z lasu) oczywiscie najpierw je dokladnie wysuszylam , tylko boje sie o to , ze po jakims czasie moze na nich pojawic sie plesn.Jak mozna zabezpieczyc te galazki zeby uniknac takiej sytuacji ?? Slyszalam cos o jakims lakierze wodnym czy czyms takim.Jesli ktos moze to niech napisze dokladna nazwe.
Pozrd.
Justyna
Według mnie najlepiej nie konserwować drewna – przynajmniej ja tak robię. Wytrzymałość na wilgoć i pleśń zależy głownie od gatunku użytego drewna. Z tego co wiem to najlepiej sprawuje się zdrewniała cześć czarnego bzu, akacja, dąb oraz drzewa owocowe (grusza itd.). Jeśli masz w terrarium wilgotność powyżej 80% to warto kupić konary w sklepie akwarystycznym specjalne do trzymania w wodzie. Wydaje mi się, że jest to jakaś akacja afrykańska, jest w kolorze bardzo ciemno brązowym, twarda tak, że piłką ciężko przeciąć.
Ponadto jeśli masz dobrze wietrzone terra to pleśń nie powinna się rozwijać chyba że na resztkach pokarmów.
przed przyklejeniem Atlas Uni Grunt po zagruntowaniu dobrze wysuszyć.
Terrarium jest dla Pytona Krolewskiego wiec wilgotnosc bedzie tam w granicach 60 / 70 % ale jakos mam glupie przeczucie ze na tych drzewach pojawi sie plesn dlatego wolala bym sie zabezpieczyc... bo galezie mam solidnie poprzykrecane i wolala bym uniknac odkrecania ich...
Pozdr.
Justyna
a jak potrzebne sa do terra prawie cale drzewa to tez mozna kupic?
Wiesz gwarancji nie dam, że nie będzie pleśni ale jeśli gałąź nie dotyka do stale mokrego miejsca (b. mokra ziemia) a w terrarium jest naturalny ruch powietrza (nie ma zaduchu - to ważne) pleśń nie wyrośnie. Ponadto naturalne drewno ma właściwości bakteriobójcze (dlatego lepiej jest używać deski drewnianej do krojenia mięsa niż plastikowej).
[RED-689]
08-10-2011, 16:35
A co myslisz o czyms takim? Co to moze byc za drzewo? Widzialem juz takie cos na kilku stronach i sprzedaja to jako ''cos do sadzenia na tym Tillandsii''... czyli wnioskuje ze mozna w tym wiercic etc i nie powinno zaplesniec.
Pozdrawiam
[RED-689]
08-10-2011, 16:35
Aha.. zalacznik :-)
Jeśli dobrze rozpoznaję - (Korzeń z drzewa mopani) nadaje się tylko do terrariów suchych. Mam takich kilka i po zetknięciu z wilgotnym mchem czy ziemia doskonale - pleśnieją! Próbowałem je zastosować w terra z żabkami co okazało się b. złym pomysłem. W rezultacie teraz stoją na parapecie okna, na nie pomocowałem sobie Tillandsiie (które codziennie spryskuję) i tam się tylko nadają.
CZeść, czym można przykleić piasek i kamyki do steropianu? chce zrobić skałki.
Ktoś kiedyś powiedział żebym kupił żywicę epoksydową ale nigdzie tego nie ma - jest tylko polimerowa - czy może być polimerowa?
POzdro.
Może być ale to strasznie cuchnące świństwo - mozesz spróbowac z silikonem, pianka montażową, albo klejem gipsowym.
polecam klej polimerowy (0,5 litra około 5 PLN) rozcieńczony denaturatem. W sychym terra może być wikol.
Zawsze po klejeniu trzeba BARDZO DOKŁADNIE wywietrzyć terra.