Zobacz pełną wersję : PŁEĆ !!!
Czy po tym zdjęciu (fotka w załączniku, zdjęcie wylinki) można określić płeć kraba ?
Jeśli tak to proszę o podanie płci, z góry dzięki.
Wojtas501
19-09-2013, 13:37
Nie wiem jakiej jest płci, ale wiem, że wylinkę kraby powinny zjadać, żeby odzyskac wapń potrzebny do budowy pancerza.
wylinka była 3 dni u kraba w akwarium, nie zjadł , a ona mu tylko zawadzała :/
Maikardaaion
19-09-2013, 18:39
Kraby moga zjadac wylinke, nie musza.
A na zdjeciu jest samiec. Nie musisz tego poznawac po wylince. Na zywym krabie widac tak samo :D
przypuszczam ze jest to samica, jak wiekszosc krabow teczowych w sprzedazy, poniewaz kraby jest b trudno rozmnozyc (chyba wrecz niemozliwe) , wiec wszystkie sa z odlowow, a samice sie czesciej lapie bo one wychodza na lad ze wzgledu na to jak maja zlozyc jaja, w jakiejs ksiazce to czytalam, w sumie do konca nie jestem tego przekonana bo przeciez wkoncu szeroki odwlok (co widac na zdjeciu) jest potrzeby do noszenia jaj, ale niestety nie pamietam do konca jak to jest z tym wychodzeniem samic na lad
pozdrawiam Aga W.
PS. chociaz u moich krabikow mangrowych roznice w odwloku byly b widoczne, a byly bo samiczka niestety padla, byly na wystawie i kilka dni nie moglam na nia przyjsc, jedno odoze jej odpadlo a nastepnego dnia padla, jak poszlam zobaczyc co z samcem byl nie wiem czemu w zlej formie, przewrocony na plecy niemrawo sie ruszal, ospaly byl, a teraz u mnie w domku pelnia zycia mu wrocila :)
Wolanga ale na zdjeciu widać że to jest samiec :/ To że się częściej spotyka samice nie znaczy że nie ma samców w sprzedaży. A poza tym przecież kraby skłądają jajka w wodzie :/ Nawet lądowe gatunki.
lamalas1
26-09-2013, 06:24
to samiec, jak dla mnie na 100% , poza tym skąd mamy być pewni, że akurat nam sie nie rozmnożą, czasem zdarzają się sytuacje, że zwierzęta niby nie dorozmnożenia nagle przystepuja do niego