Zobacz pełną wersję : Fakty TVN :-)
widzieliście ten reporrtaż o CITES?? z jednej strony dobrze że to nagłaśniają bo nie tylko internauci będą wiedzieć o sprawie, ale z drugiej strony to jak mój tata to zobaczył to zaczął mi wymieniać co ja muszę zarejestrować bo tak mówili.... czyli jaszczurki (mam anolisa, gekona tajskiego i Stenodactylusy) węża (nerodia) i pająki (kędziorki, Aviczka, geniculata) itp..... Zgodzić się mogę jedynie z kędziorkami ale nie mam zamiaru bulić kasy za dwa kędziorki i Pandinusa skoro (jak mam nadzieję) i tak wkrótce obowiązek rejestracji bezkręgowców zostanie zniesiony. I teraz każdy posiadacz lamparta czy zbożówki będzie leciał do urzędu po papiery i dopiero będzie zamieszanie. Poza tym ta końcowa wstawka - "Pamiętajcie że jeśli macie jaszczurkę lub pytona to nielegalnie" mnie dobiła.....
no teraz jest cala kampania prowadzona m.in. przez wwf ktora bedzie trwac do przyszlego roku... wiecej szczegolow na www.wwf.pl
czesc
też to widzialem :/ i nawet tego nie komentuje :| - jedne co mi sie podobalo - P.Imperator na ręce :] ;)
zgadzam sie imperator zrobil wrazenie hehe zwlaszcza na mamie
po czym poszlam do kompa a tam na gg 5 wiadomosci z pytaniami kiedy ide rejstrowac moje pajaczki heheh...
coz poszlabym, zarejstrowalabym jakby byl sens... i jakby ludzie mieli o tym pojecie a nie ze bede pol godziny tlumaczyc babie w urzedzie o co mi chodzi...
Mi tata dalej wypomina że mam zarejestrować eqestrisa bo przecież wszystkie jaszczurki ;-)
ale przeciez rejestracja, i kupowanie z papierami to wlasnie o to chodzi... i niezbyt rozumiem czemu oburzenie ze przypominaja o tym by rejestrowac... nie wiem jak bylo w "Faktach" czy rzeczywiscie mowili ze trzeba Wszystko rejestrowac, ale w gazetach w ktorych o tym pisali bylo calkiem sensownie przedstawiona sytuacja, bez wiekszych zastrzezen
no tu właśnie chodzi o ot że powiedzieli zbyt ogólnikowo - ptaszniki, skorpiony, jaszczurki. Jak napisalem na początku to dobrze że się o tym mówi ale niech się mówi dokładnie a nie wszystko przekręca. Ogólnie program był OK tylko to mnie właśnie wkurza że (jak widze na przykładzie taty) laicy nie do końca zrozumieją o co chodzi i urzędy zasypią się posiadaczami gekonów domowych którzy chcą je zalegalizować.
micgekon
25-07-2012, 10:26
Fakt "Fakty" potraktowały tę sprawe zbyt ogólnikowo i w kategoriach sensacji.
nie oglądałem tvn z braku czasu, ale byłem pare dni temu na spotkaniu z panem Zajączkowskim- i sęsownie to wytłumaczył.
rejestrujecie poto, by muc legalnie sprzedać.
więc poszedłem do urzędu w moim mieście i powiedziałem że chce dobrowolnie zalegalizować 14szt jaszczurek (róznych)4 węże, 840szt pająków (różnych)....................................... .................................................. .........................................!
po ok 1h wyszedłem.
zwierząt nie zarejestrowałem.
z przykrością stwierdzić muszę że ich indolencja intelektualna nie obliguje mnie do dalszej konwersacji z nimi.
840 ptasznikow? :D
Jesli wyszedlbys po 3 tygodniach z dokumentami to bylbys szczesciarzem.
Płaciłbyś 16zł za sztuke?????
14jaszczurek citesowych masz? mozna wiedziec jakie? czy cos rozmnazasz? prosze odpowiedz na priv.
dr Robert
26-07-2012, 17:03
Polecam wyjaśnienie ministerstwa, szczególnie dla urzędników:
http://www.mos.gov.pl/1aktualnosci/informacje_rp/09.09.2003.shtml