Rewja
07-08-2012, 16:35
Zastanawiam się nad pewną kwestią, związaną z rejstracją ptaszników, a konkretnie Brachypelma smithi. Wiem, iż bezkręgowce objęte konwencją waszyngtońską wciąż podlegają rejstracji, czytałem też poradnik na stronie MOSu. Niedawno zakupiłem sobie małego smithiego i wszystko było super fajnie, ale jako że to mój pierwszy pająk o ochronie tego gatunku dowiedziałem się jak to zwykle bywa po fakcie. Tak czym prędzej podążyłem w stronę sklepu zoologicznego, starając się zdobyć jakieś papiery na moją bestyję, ale jeszcze prędzej niż wszedłem zostałem zmoczony i pozostawiony z niczym.
Teraz niby wszystko wiem, oprócz jednej drobnostki Po Co??
Wiem, że mogę go zarejstrować nawet nie posiadając zaświadczenia o pochodzeniu, tylko co mi to tak naprawdę da? Jakie profity skoro będzie zarejstrowany, ale wciąż nie będę mógł go wywiezc za granicę, a co ważniejsze rozmnożyć... Więc niech ktoś mnie przekona do tego kroku, a najlepiej wytłumaczy o co w tym chodzi?
ps. Na czym będzie polegała rejstracja ciągła od 01 listopada br.??
Teraz niby wszystko wiem, oprócz jednej drobnostki Po Co??
Wiem, że mogę go zarejstrować nawet nie posiadając zaświadczenia o pochodzeniu, tylko co mi to tak naprawdę da? Jakie profity skoro będzie zarejstrowany, ale wciąż nie będę mógł go wywiezc za granicę, a co ważniejsze rozmnożyć... Więc niech ktoś mnie przekona do tego kroku, a najlepiej wytłumaczy o co w tym chodzi?
ps. Na czym będzie polegała rejstracja ciągła od 01 listopada br.??