Zobacz pełną wersję : KIEDY DATA DRUGIEJ REJESTRACJI ?
Obywatel_Snejk
03-01-2013, 02:34
Słyszałem, że jakoś niedługo szykuje się druga ogólnopolska rejestracja gadzin. Kiedy się zaczyna i czy to oznacza, że można zarejestrować gadzinę bez świadaectwa pochodzenia od hodowcy?
Druga sprawa: wybieram się z w/w gadziną za granicę (Szwecja), czy ma ktoś jakieś pojęcie, lub mógłby mnie naprowadzić na informacje dotyczące wywiezienia z Polski i wwiezienia do Szwecji gadziny?
No właśnie, dołączam się do prośby o odpowiedź. Chciałbym wyjechać z regiusem do Wlk. Brytanii ( wąż ma komplet papierów )
dr Robert
03-01-2013, 08:26
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ŚRODOWISKA z dnia 27 lutego 2002 r. w sprawie zezwoleń na przewożenie przez granicę państwa określonych roślin i zwierząt.
(Dz. U. Nr 39, poz. 357 z 16 kwietnia 2002 r.), na stronie:
http://www.mos.gov.pl/1akty_prawne/rozporzadzenia_ms/cites/rozporzadzenie.html
Gdy chodzi o Wlk.Brytanię to sprawa jest skomlikowana ze względu na wyspiarskie przepisy weterynaryjne i konieczność wielomiesięcznej kwarantanny, wielokrotnie droższej niż sam wąż. Nie zmieni się to niestety po 1 maja.
Natomiast gdy chodzi o sprawy CiTES-owskie to to reguluje to rozporządzenie przytoczone powyżej. Trzeba też wiedzieć co w tym przypadku jest "kompletem papierów". Jeśli został zarejestrowany na podstawie CITES-u to powinno wystarczyć, jeśli na oświadczenia woli to dopiero jego dzieci będą miały pokoleniem F1 czyli będą miały "znane pochodzenia", chyba, że węże są w I załaczniku Konwencji, wówczas CITES i prawo przekraczania granicy dostają ich wnuki bo Konwencja mówi w tym przypadku o pokoleniu F2.
dr Robert
03-01-2013, 17:14
Czy będzie abolicja i możliwość rejestracji zwierzaków "bez pochodzenia" to sam chciałbym wiedzieć, ale bardzo wątpię.
Obywatel_Snejk
04-01-2013, 03:18
Słyszałem od Łukasza Sułowskiego że coś jest na rzeczy,ale myślałem, że może ktoś coś więcej będzie wiedział.Mimo wszystko bardzo dziękuję.
ja sie dowiedziałem ze nadal można zarejestrować zwierzęta citesowe bez konieczności pokazywania faktóry , citesu itp. z tym że wtedy urząd musi powiadomić o tym rejestrze policje (a co co policje to nie wiem?).
Bedzie nowa rejestracja okres abolicji bedzie trwal pol roku.
Pozdrawiam
Witold Plucik
Niewiadomo kiedy nowa ustawa przejdzie w sejmie i senacie to moze byc pol roku ale tez i dwa lata jak zle pojdzie zreszta ta ustawa i tak jest do kitu.
Wspominalem o tym nieraz .
Pozdrawiam
Witold Plucik
Obywatel_Snejk
13-01-2013, 03:52
No to kiepsko,bo chcę wywieźć moją Morelię w tym roku (!!!)