Zobacz pełną wersję : Czy można gekonom podawać pokruszone skorupki kurzych jajek.
Mariusz Sekściński
01-06-2012, 06:31
Witam.
Zauważyłem iz moje gekony próbują zjadać kamienie. Jako iż kamienie są średnicy 3,5-4,5cm więc nie ma problemu iż je połkna i sie zaczopują. Na nieszczęście geki niechetnie można by powiedzieć prawie wogóle nie chcą jeść świerszczy posypywanych wapnem lub witaminami wraz z zestawem mikreoelementów. Stąd moje pytanie czy można im podać w niskiej miseczce drobniutko pokruszone skorupki z kurzych jajek. Czy to im może zaszkodzić - skorupki beda naprawde drobno pokruszkone.
ja bym nie dawał. Ale nie za wiele wiem na ten temat więc nie sugeruj sie za bardzo moją wypowiedzią.
Myśle ze lepiej nie dawac skorupki są dość ostre i mogą pokaleczyć jelita gekona.
Pozdrawiam.
Raczej bym nie serwowal im takieje djety. Kiedys chcialem uszczesliwic swoje golebie i podawalem im skorupki z jaj kurzych wgotowanych i jeszcze pozniej wypalonych w piekarniku co by zabic reszte niechcianych rzeczy. Po 2-3mc zaczely padac mi masowo ptaki co okazalo sie ze to salmoneloza stawowa:( Mozna powiedziec ze nie do wytepienia! Pozatym gady maja cieniutkie przewody pokarmowe i nie rozmiela twardego pokarmu tak jak ptaki kamienia czy piasku a nawet moze go uszkodzic czy zaczopowac! Zaserwuj swoim gekom Calcium pathentoncium na przemian z Vibowitem 1-2x w tyg. a jesli nie chca to przytrzymaj je bez jedzenia jakis czas i wtedy wposc karme obtoczona z wapnem/witaminami. Dosc czesto spotykam takze w terra z gadami kawalki skal wapienych i gady lizac skaly zliwujawapn a takze zliwujac wode zlizuja wapn:) Mozesz tez sastosowac UV-ke wlanczajac np 17-22godz w czasie wiekszej aktywnosci o slabszym promieniowaniu co tez pozwoli na wchlananie D3 przez organizm.
Pozdrawiam!
Dawid
Kameleon;)
3City
gg1653654
geckonum
02-06-2012, 08:26
.....jako dodatek wapnia?
nawet 10 razy przejechane przez walec itak bałbym sie podać gekowi :P
geckonum
03-06-2012, 09:44
ale zmielone na make!
Ale zes siie uparl:[ Przeczytaj se moja wypowiedz na samym dole! Mysle ze jest dosc wyczerpujaca.
Wojciech
28-06-2012, 14:52
Ja daje gekom i nic sie im nie dzieje po za tym zasiegnolem rady u specjalistow!!!!!!!!!
Jeronimo
29-06-2012, 04:52
Mariusz Sekściński napisał(a):
> Na nieszczęście geki niechetnie można
> by powiedzieć prawie wogóle nie chcą jeść świerszczy
> posypywanych wapnem lub witaminami wraz z zestawem
> mikreoelementów.
to musza sie nauczyc... jakos u wiekszosci hodowcow nie ma z tym problemu!
>Stąd moje pytanie czy można im podać w niskiej
> miseczce drobniutko pokruszone skorupki z kurzych jajek. Czy to
> im może zaszkodzić - skorupki beda naprawde drobno pokruszkone.
troche dziwny pomysl delikatnie mowiac... ostre skorupki jajek moga im rozwalic bebzolki :D .... nawet jesli zmielisz na pyl skorupki to IMHO glupi pomysl (nigdy nie wiadomo czym te skorupy sa zanieczyszczone). a zreszta jak juz masz cos zmielone to czym sie rozni sproszkowane wapno czy jakies inne witaminy.
Naucz gekony jesc to co wszyscy im podaja... wapno itp..
BTW juz rozne diety i udziwnienia slyszalem no ale zeby skorupki jaj .. buuuehhehe :-)
Pozdro
michał nierodzik
14-07-2012, 08:36
Lepiej nie jeszcze sie pokaleczy