Zobacz pełną wersję : Wentylacja
Mam dosc duze akwarium 120x50x50 i chce miec gekona lamparciego. Nie wiem jednak czy ten otwor od gory wystarczy a nie chial bym rozbijac bocznych scianek???
Moze to wystarczy jak bedzie doplywalo powietrze od gory?!
czesc
dla 1 gekona takie terra będzie za duże !! - one jest dobre do 1 samca i 4 samic :] - a co do wentylacji to zeleży jeżeli cała góra będzie zakryta siatką - to powinno wystarczyc (1 minus - problem z utrzymaniem odpowiedniej temperatury)
A co proponujesz ?? Myslalem ze dwie lampy wystarcza takie po 25v, napewno bede mial 1 samca i 3 samice. Moze jakios bedą sie grzać :-).
Pozdrawiam.
Jak w ogole mozna mowic, ze dla gada bedzie "za duze" terrarium?! :) Teoretycnzie mogloby byc, bo gek przezyje, ale przeciez nie o to chodzi. Nie powinno sie zadnych gadow trzymac w akwarium. Po pierwsze zła wentylacja, po drugie problem z temperaturą, po trzecie gady nie lubią jak sie do nich podchodzi "od góry". Mimo wszystko sprobuj przerobic je na terrarium, nie powinno byc wiekszych klopotow.
Można spróbować również przykryć całość czymś "niedziurawym", wywiercić w tym 2 otwory. Jeden z nich zabezpieczyć siatką, w drugi wstawić mały wentylator (też zabezpieczyć siatką od wnętrza terrarium !!!) np. od zasilaczy do PC'tów i zasilić go nie napięciem nominalnym (przeważnie jest to 12V), ale niższym - wtedy będzie po pierwsze - cicho pracował (nawet tak, że nie będzie go słychać), po drugie - nie będzie w terrarium przeciągu, tylko wentylacja, i utrzymanie temperatury nie będzie problemem.
Odpowiednie rozmieszczenie otworów - można dodać więcej otworów z siatkami - zapewni żądany obieg powietrza. Zasilanie wentylatorka można zrobić z najprostszych zasilaczy 12V DC (do kupienia prawie "wszędzie" - rynik, bazary, sklepy RTV, elektroniczne, itd.), do których podłączamy wentylatorek szeregowo przez rezystor co najmniej 120om półwatowy (!) (do kupienia np. w sklepie elektronicznym) - wtedy standardowy wentylator do PC pracuje na 1/4 gwizdka. Można użyć większego rezystora (oczywiście chodzi o rezystancję - "omy"), uzyska się wówczas wolniejsze obroty. Jednak bez przesady, przy zbyt niskich obrotach może po jakimś czasie się zatrzymać.
Niestety, takie rozwiązanie ma także wady - wentylacja jest zależna od zasilania. No ale bez zasilania żaróweczki także sobie nie poświecą. A przez noc, gdyby nie było prądu, stworki chyba bez problemu przeżyją.
Pozdrawiam
W sumie to chyba nie za bardzo lubią w ogóle, gdy się do nich podchodzi, chociaż od góry zwłaszcza. A propos przeróbki akwarium na terrarium, to na pewno jest to dobry pomysł, lecz chyba szkoda byłoby się bawić z tym akwarium, lecz zrobić je od początku. Poza tym "od góry" nie jest także zbyt wygodnie oporządzać terrarium...
Dobre rozwiazanie. Ale tez mam pewne obawy:/ Kto zrobi otwor w szkle? Bo np. ktos kto nie ma pojecia i marzedzi to wspolczuje sie uczyc:( Jak szyba pojdzie w pip to wtedy juz mozna wykorzystac 3pozostale szybki. A szklarz na zawolanie przyjdzie i policzy co za nowe terra (oczywiscie niejszych rozmiarow!)
W sumie to nie napisałem, że przykryć szkłem i w nim wiercić otwory, tylko "czymś niedziurawym", mając na myśli coś, w czym zainteresowany "xpiter" nie miałby problemu takowe otwory wykonać. Np. pleksi (szukaj w Castorama, L-M, itp.), ewentualnie cienka płyta HDF...
Pozdrawiam
Czyli definitywnie w takim akwarum nie da sie trzymac lamparcich??
moze kiedys zrobie nowe terarium ale tym czasem chcialem wtrzymac w takim duzym akwarum.
DZIEKI Pozdrawiam
"Definitywnie" się da, ale terrarium wykonane jako terrarium (a nie z akwarium) to zdecydowanie lepsze rozwiązanie...