Zobacz pełną wersję : Swierszcze
Luke1811
05-01-2013, 17:02
Czy jako pokarm dla świerszy wystarczają płatki owsiane,tarta bułka i od sałata??
Platki owsiane są u mnie podstawowym pokarmem i nie narzekam, ale zawsze warto urozmaicać pokarm.
Luke1811
05-01-2013, 17:30
to jaka mozę być przyczyna zdychania świerszczy poza tym że same się też zabijają?? trzymam jej w temp 25 st
Np. moga zdychać ze starosci, z powodu niezbadanych świerszczowych chorob, poprzez zatrucie pokarmowe, zepsucie pokarmu z powodu zbyt wysokiej wilgotnosci, bo z tm się wiąze psucie i grzyby.
Luke1811
06-01-2013, 04:43
Czy moze być przyczyną to że na noc wyłączam żarówke i maja ok 20 st ??
w jeden dzień wszystkie zdechły to troche dziwne ,jednak jajka złożone sie ostały co mam dalej robić zeby doprowadzić do wyklucia młodych swierszczy??
To napewno nie jest przyczyną. Ja czesc swoich świerszczy trzymalem w 16 stopniach zeby nie rosły i zaden nie zdechł. Po prostu byly mniej ruchliwe. Jezeli w jeden dzien Ci padły to najprawdopodobniej pokarm. Np. dałes skażoną sałatę (jeden z najczęstszych powodów zejscia świerszczy i innych owadów roslinozernych)
Luke1811
06-01-2013, 05:38
a czy zamiast sałaty moge podwać świerczą np jabłko i w jakich ilościach dla 25 świerczy i co ile zmieniać na swieże? i jescze chciałbym wiedziec czy pojemnik z przykrywki na pudełko od kliszy mozę posłużuć jako poinik z wodą??
Moze posluzyc jako pojnik. Pokarm mokry zmieniaj tak zeby sie nie zepsuł. Sam zobaczysz ile jedzą. Jablko tez mozesz podac. Wlasciwie to wszystko mozesz dac. :)
Luke1811
06-01-2013, 05:52
dzięki Hari
Pozdrawiam
Dark Raptor
07-01-2013, 01:14
Ale jabłka mają jedną wadę, szybko wysychają. Lepiej wrzucać mało, ale za to często. Dowal im też trochę kociego lub psiego żarcia. Taki zastrzyk białk powinien ograniczyć kanibalizm.
Ja też się dołączę i dodam, że bardzo chętnie wcinają suszone rozwielitki (pokarm dla rybek akwariowych).
Pozdrawiam
NIE! Ja karmie dodatkowo: jablkiem, pomidorem, serem plesniowym, mieskiem gotowanym, czasem kawalek surowego, cykoria, kapusta pekinska JEST REWELACYJNA! Wszystko co mi wpadnie pod reke :D gotowana pszenice teraz wcinaja rowno :D
:) a ja podałem raz swierszcza sałate i normalnie na drugi dzien padły all :( no 2 przezyly ale tylko 1 dzien wiecej niz pozostałe :(
:) a ja podałem raz swierszcza sałate i normalnie na drugi dzien padły all :( no 2 przezyly ale tylko 1 dzien wiecej niz pozostałe :(