Zobacz pełną wersję : rosiczka albo coś w tym stylu
orientuje się może ktoś po ile są takie drapieżne roślinki ?? może zna ktoś stronkę o pielęgnacji tej roślinki i chodowli ??
za wszystkie odpowiedz z góry dziękuję
Radek. P.
25-03-2013, 07:29
W warszawie 12 zł. Stronę znajdż z google'm. (Najpierw poszukaj jak ona jest po łacinie, wtedy znajdziesz strony o hodowli.) Ja już zapomniałem jej łacińską nazwę.
Jesli chcesz wiedzieć jak wyglądają roślinki
albo potrzebujesz łscińskiej nazwy to wejdź na:
@@@@@@@@@@@@
http://www.biofil.pl/@
@@@@@@@@@@@@
Znajdziesz tam ceny,zdjęcia i całą reszte !
@!!!!!!!!!!!!@
!Pozdro PLU!
@!!!!!!!!!!!!@
Predator
25-03-2013, 10:20
Wiem że rośliny owadożerne były w dziale "ogród" w toruńskim Obi...
wszystko zalezy od gatunku i wielkości, ale takie sprzedawane w 10-12cm doniczkach są średnio po 10-15zł, ale np duże dzbaneczniki mogą osiągać ceny nawet do 80zł! (zdzierstwo ;P)
Ja miałam szczęście bo kupiłam rosiczke za 5 zł a kapturnice chyba za 4 , muchołowki 10 zł, ale nie zawsze sie znajdzie tanią kwiaciarnie :-( , ja kupiłam je w Zelonej Górze.
ja mam rosiczkę, muchołówkę, dzbanecznika. w zielonej są małe dzbaneczniki po 8 zł. nazwa łacińska rosiczki capensis- drosera capensis rosiczka okrągłolistna- drosera alicea itd. kiedyś były kapturnice i muchołówki w zielonej teraz niema, ale moze będą.
Faktycznie na razie nie widac w zielonej owadozerow, w mojej kwiaciarni jakies miesiac temu byly dzbaneczniki za 8 zl, a teraz nie ma nic. :-(
znalazłem w zielonej owadożerne. są koło minimala w kwiaciarni. koło przystanku są dwie kwiaciarnie. i w jedej są. ja kupiłem sobie małą kapturnicę. zostały jeszce dwie rosiczki : capensis( extra ) alicea, i dwie muchołówki.
dzięki rosea.
W zeszłym roku były tańsze :-(
pozdrowionka
no były tańsze, ale zawsze lepiej, że są :P
Dragonette
03-04-2013, 05:37
W toruńskim OBI były, nawet chciałam kupić, ale były strasznie drogie i w opłakanym stanie :(
Nephentes_Hybrida
03-04-2013, 08:11
u mnie są w zielonej w kilku kwiaciarniach
tylko chcialam sprostowac ze to co macie na mysli piszac D. alicea naprawde nazywa sie D. aliciae a po polsku Rosiczka Alicji (w Biofilu nazwana chyba szerokolistna).
W torunskim obi rzeczywiscie rosliny sa w zlym stanie, warto kupic po jedynie po swiezej dostwie (choc z tego co widze, co dostawe troche drozeja) obecnie rosiczki, tlustosze, mucholowki, kapturnice sa po 12,95 a dzbaneczniki po ok.60 zl (ich stan nie jest wart tej ceny). Z tego co wiem w innych obi jest podobnie.
stron jest sporo takze w jezyku polskim - przynajmniej 5 rozbudowanych stron.
Pozdrawiam
Agata
Paszczur
04-04-2013, 11:57
ale wiadomo o co chodzi :) 60 zł za dzbanecznika !! nigdy bym nie dał. ja kupiłem ładną hybrydę za 36 zł. są u nas w sklepach dzbaneczniki alata za 55, ale ładne, wyrośnięte i z dzbankami dosyć dużymi.
a ja mam duuuże alaty z pięknymi dzbaniorami nawet 10-12cm długimi tylko po 26zł......
naprawde sa na sprzedaz? szkoda ze nie ma tego na stronie... chyba ze sa tylko "spod lady" ;) Pozdrawiam serdecznie
Agata
awaria serwera od kilku dni nie mam szans umieszczać nic na www
dodam jeszcze dla Paszczura: ze ofszem jak tu napiszesz alicea czy aliciae to nie ma wiekszego znaczenia, "wiadomo o co chodzi", lecz jak ktos szukajac informacji wpisuje to w google, to juz jest pewna roznica...
Pozdrawiam :)))))))))
Agata
Grzesiek007
06-04-2013, 16:46
Sułek, weźmiesz mi pływacza sandersa na następną giełdę w Świętochłowicach?? To ze mną gadałeś ostatnio na giełdzie o d.scorpioides i darlingtonii (która o mały włos by mi nie padła po tej parnej giełdzie :/)
Dla ciekawych będę miał w Świętochłowicach parę owadożernych na sprzedaż.
Witam
Mam takie małe pytanko:
czy masz na sprzedaż muchołówkę amerykańską (Dionaea muscipula) w odmianie 'Red Dragon', lub 'Yellow' albo jeszcze inne?
Grzesiek007
09-04-2013, 02:24
Niestety muchołówek prawdopodobnie nie będzie :(.
Sam mam tylko podstawowy gatunek.
Roślny będą pochodzić z mojej kolekcji, a muchołówki ciężko się rozmnaża. A jak już to na dużą roślinę trzeba czekać z sadzonki dwa lata. Kolejnym minusen jest zimowanie.
Rozumiem sam mam problem z ich zimowaniem, a rozmnaża się je naprawdę powoli.
Czy wiesz może gdzie mógł bym kupić te odmiany muchołówek i za ile (niestety w kwiaciarniach i ogrodniczych jest tylko forma podstawowa muchołówki)?
Jakie masz inne owadożerne rośliny na sprzedaż?
Nephentes_Hybrida
09-04-2013, 08:25
red dragon możesz zakupić od macieja stelmacha ze stronki carnivores ( poszukaj w google ) napisz do niego maila żeby ci przesłał cennik roslin owadożernych. naprawdę polecam tego faceta ma takie rośliny, że włosy stają dęba :P:)
Grzesiek007
09-04-2013, 16:08
Hmm... no właśnie. Nie pozostaje nic jak spróbować (jak podał kolega niżej) u innych hodowców. Można także w zagranicznych sklepach internetowych, ale nie polecam tego zbytnio ze względu na stan roślin po dotarciu. Kolejnym minusem jest też cena roślin jak i wysyłki.
Z roślin będę miał (może):
Drosera aliciae
Drosera capensis "alba"
Drosera capensis "narrow"
Drosera scorpioides
Drosera nitidula x pulchella
Drosera binata
i inne.
Szczególnie rosiczki, ale im bliżej giełdy tym oferta będzie pewniej określona i mogą też być kapturnice i muchołówki.
Na giełdzie będę pierwszy raz i w zależności jak będzie to wyglądać tak będę się starać urozmaicać i wzbogacać oferte.
wezmę troszkę owadożernych choć po ostatniej, fatalnej sprzedaży roślin w ogóle się zastanawiam czy warto je męczyć wytrzepując po drodze w wartburgu....
Dziękuję wszystkim za informacje, napewno się przydadzą.
pozdrawiam
witaj mam tanie rosliny owadożerne na sprzedaż roisiczki,sarrasenie,nasiona(dzbaneczników,mucho ówki,doresera.itd)
nie powinny (małe) kosztować nie więcej niż 15 zł.