Zobacz pełną wersję : Młode straszyki nowogwinejskie
Czym najlepiej karmić świeżo wylęgłe E. calcarata i czy już u takich noworodków można rozpoznać płeć?
najlepiej karmic jezynami lub malinami(zamroz ich sobie troche) plec mozna rozpoznac po 2 wylince, u samicy na koncu odwloka widoczne jest pokladelko
Dzięki. Jak narazie wykluł mi się tylko jedwen (mój pierewszy!) i nie zauważyłem żeby pobierał pokarm. Zobaczę jak będzie po nocy :-)
Takiego po wykluciu to najpierw napój - nalej mu trochę pod pyszczek wody i delikatnie zamocz mu w niej pyszczek, na pewno będzie pił - to go wzmocni i następnego dnia powinien już wsuwać liście :)
On pił ale nadal nie iwdziełem żeby jadł. Trzymam go z patyczakami rogatymi (też młode) i liśći ubywa - ale kto je jadł - tego nie wiem...
nie trzymaj go z patyczakami !!!
Dlaczego?
Dorosłe też trzymam z dorosłymi patyczakami rogatymi i nic złego się nie dzieje.
samce nowogwinejskiego sa bardzo terytorialne, a rogate dosyc kruche, dlugo trzymasz je razem ?
Młode mogą być spokojnie trzymane z patyczakami. Problem pojawia się, gdy straszyki uzyskają już większe rozmiary - taki straszyk może przxypadkowo nawet schrupać patyczaka.
Ja je trzymam razem już dosyć długo. Zdażyło sę raz czy dwa że straszyk odgryzł nogę patyczakowi, ale nic poważniejszego się nie wydażyło.