Zobacz pełną wersję : Książ o agamach błotnych moga byc po czesku
Poszukuje jakiejkolwiek literatury facjowej na tamty agam błotnych po polsku słowacku lub czesku. Może ktoś ma i chce sprzedać? Albo gdzie mogę kupić? Ewnetualnie mogę tanio kupic po angielsku lub po niemiecku
dzięki, nadal zainteresowany jestem używanymi ksiażkami bo tam są bardzo drogo. Choć moze oja ciotka przywiezie mi z niemiec jakas lekture :)
dr Robert
01-01-2013, 15:03
Nie wydaje mi się aby w Czechach wydano coś poza słabą dość książeczką "Leguani a agamy" Miroslava Kociana. Tam o agamie błotnej jest jedna stronka. O Polsce to w góle chyba nie warto wspominać.
W 1997 USA wyszło: "Anoles, Basilisks and Water Dragons: A Complete Pet Care Manual.
autorzy Patricia Pope Bartlett (Contributor), Richard D. Bartlett, nie widziałem, ale tez myślę, że dość ogólna bo wcisnęli tam jeszcze bazyliszki i anolisy.
Najlepsza po angielsku z rzeczy które widziałem to "Green Water Dragons, Saiflin Lizards and Basilisks" autorstwa Philippe dr Vosjoli. Wydana w USA przez Advanced Vivarium System w 1992 roku. To nieduża, czarno-biała książeczka, choć jest tez o bazyliszkach i agamie żaglowej może być bardzo przydatna. Karmienie , rozród, terrarium, choroby - wszystko na zaledwie 19 stronach poświęconych wyłącznie agamie błotnej. Niestety mam tylko jeden egzemplarz i nie jest już dostęona w handlu.
Akle zdecydowany numer 1 to niemiecka "Wasseragamen und Segelechsen" - autorstwa Werninga (2002) (wydawnictwo: Natur und Tier - Verlag w Münster), właśnie rok temu wyszło drugie wydanie. Nie mam, ale oglądałem tę pozycję. Monografia agam z rodzaju Physignathus, Lophognathus i Hydrosaurus, czyli płd. azjatyckich gatunków agam związanych z wodą. Oczywiście główne miejsce zajmuje agama błotna. Cana niecałe 20 euro, ale nie będzie się żałować. Opis książki na stronie: http://www.herpetobuch.com/werning.htm
Tam też jest do kupienia: http://www.herpetobuch.com
Chyba, że ktoś przywiezie z Niemiec lub z Czech (na giełdzie w Pradze zawsze jest co najmniej jeden człowiek z książkami terra z całego świata).
Kupił bym od kogoś albo w sklepie ale w widaomo jak w Polsce trudno dostać fachową literaturę ;( licze narazie na ciotke ze w najblizszym czasie przywiezie ;)
dr Robert
08-01-2013, 19:12
Zupełnie nie ma problemu z zakupem. Są firmy zajmujące się wydawnictwami importowanymi, polskie księgarnie internetowe ściągające książki na życzenie (www.rio.com.pl), zachodnie księgarnie internetowe (tu potrzebna karta płatnicza): np. niemiecka www.amazon.de
specjalistyczne księgarnie internetowe zoologiczne np. www.nhbs.co.uk
czy wyłącznie herpetologiczne www.chimaira.de
Można mieć wszystko nie wychodząc z domu, pozostaje tylko kwestia pieniędzy.
Właśnie, kwestia pieniędzy + przesyłka, na rio jak patrzałem to wiekszosc ksiazek zdrozała o jakies 10zł :D Z niemiec nie zamówie bo bedzie jeszcze wieksza przesyłka, nie mam zadnej karty płatniczej narazie oglądam sie w polskich ksiegarniach i pytam sie czy moga sprowadzic ;)
Wasseragamen kosztowała chyba 90zł albo 90kilka a teraz 103 ;)