Zobacz pełną wersję : mysie noworodki
Mam pytank, a mianowicie posiadam 2 miesięcznego legwana ,,Ozzy'', i nie wiem kiedy zacząć karmić go myszakmi i w jaki sposób zachęcić go do jedzenia takiego specyfiku. Za wszelkie informacje z góry dziękuje.
Moim zdaniem nie powinno się podawać legwanowi myszy. Wyjątkowo samicy w ciąży mysie noworodki. Dieta legwana składa się przede wszystkim z różnego rodzaju "zielska". Urozmaiceniem mogą być świerszcze, larwy mącznika. Można też podawać jako źródło białka ugotowane kurze jajko - ale tylko białko z jajka.
Pozdrawiam
Leny
hm.....wlasnie co z myszmi, niewatpliwie dostarcza legwanowi duzo przydatnych zwiazkow i witamin, ale zawsze pozostaj ale.........., lepiej podawaj mu owady
Witam!
Dlaczego tylko bialko? Czy zoltko jest szkodliwe?
Pozdrawiam!
Dawid
3City
Myszek to on wcale nie potrzebuje, może się obejść. Wejdź na głównej stronie w "opisy gatunków", potem wyszukaj "legwan zielony" i tam znajdziesz obszerny artykuł o żywieniu. Mój jak był mały dostawał tylko sporadycznie mączniaki, po jakimś czasie sam z nich zrezygnował. Roślinny pokarm mu wystarczy + wapno i UV+witaminy. Pozdrówko! Rysiek
Pod opisem legwana w "gatunkach" jest galeria. Kliknij na Rysiek, a zobaczysz jak leg wyrósł. Bez mysich noworodków :)))
LegwanOPOLE
15-07-2011, 16:25
Witam!!!!!!!!!
Absolutnie ich nie podawaj! Mieso zwierzece szkodzi legwanom na watrobe i nerki. Jak legwany jedza miso to prawda, ze rosna duze i piekne, ale potem szybko Umieraja :(. Ja swojemu podaje jedynie, bardzo malo i rzadko gotowanego kurczaka. Oczywiscie mieso pomaga we wzrocscie ale rownierz szkodzi na watrobe i nerki. Po 4 latach wyrosnie ci wielki (z 0,5m do 1,5m(malo prawdopodobne)) leg na myszach ale po pol roku zacznie chorowac i niestety Umrze :( . Lepiej jak cie leg bedzie rosnal 15 lat ale bedzie zdrowy. Pozdrawia LegwanOPOLE
noradarling
16-07-2011, 08:54
No nie przesadzajcie że na pewno umrze...
Nie ma znaczenia czy poda się legowi mysiego noworodka, białko
z jajka czy owada. Ważne jest aby nie przesadzać. Jak młody legwan
zje 1 mysiego noworodka raz na 1 -1,5 miesiąca to mu na pewno nie zaszkodzi, a i nerki też mu się od tego nie wyniszczą. Żółwiowi lądowemu
który też jest roślinożercą również powinno się podawać co jakiś czas białko zwierzęce. Wiadomo że jak nie dasz legowi nic z mięsa to też nie zdechnie od tego. Mój legwan widząc na podłodze larwę mącznika lub innego owada zbiega szybko z parapetu i dosłownie rzuca się na robala...
Ja go przecież tego nie uczyłem, po prostu młody legwan w fazie wzrostu
sam b.chętnie pobiera taki pokarm -jednak moja rada jest taka żeby za dużo mu takich rarytasów nie dawać.
Od czasu do czasu mozna podac mlodym lub samicom w ciazy mysiego noworodka jesli ktos stosuje diete 10% bialka zwierzecego. Mozna tez stosowac diete 0% bialka zwierzecego i nie podawac go w ogole. Sa to dwie szkoly zywienia i trudno jednoznacznie osadzic ktora jest wlasciwsza. Najwazniejsze by wiekszosc stanowily liscie(i to nie kapusty i salaty a np drzew owocowych, mleczu, babki, groszku, winogron itd) pozniej warzywa i owoce. Jajko(zaltko+bialko) czy mysi noworodek to tylko niewielki dodatek. Ale napewno mysi noworodek jest lepszy niz maczniaki i o niebo lepszy niz bialy ser,ktory tak uwielbiaja podawac wlascicele legwanow a ktory leg trawi tak samo jak czlowiek trawe....
cebulek!!!! czemu Twój leg nazywa sie tak samo jak mój hm?????????
Może będę trochę złośliwy i brutalny, ale:
może od razu ukręć łepek legwankowi, nie będzie się biedaczysko męczył:-(
Nie podawaj legwanowi białka zwierzęcego!
Jeśli chcesz żeby rósł bardzo szybko i nie zalezy Ci na jego zdrowiu za 10 lat, to proszę bardzo. Są farmy legwanów, gdzie głównym pokarmem jest białko zwierzęce, ale tam po 3 latach legwany idą na rzeź i potem na stół w restauracjach:-(
Pozdrawiam