poradźcie,
od wczraj zaobserwowałam, że legwan ma ciemniejszyą główkę w odcieniu niebieskim. Co to oznacza?
temperatura w terrarium ok 30 st wilgotność niestety ok 50 max 60 %
kojeczka
Wersja do druku
poradźcie,
od wczraj zaobserwowałam, że legwan ma ciemniejszyą główkę w odcieniu niebieskim. Co to oznacza?
temperatura w terrarium ok 30 st wilgotność niestety ok 50 max 60 %
kojeczka
... pewnie zbliża się wylinka.
Podnies Wilgotność !!!
to pierwsza sprawa ! wilgotnosc w stosunku do temperatury nie jest w Twoim terra odpowiednia.
a co do niebieskiej główki...
mój legwan miał taka pigmentacje w okolicach głowy.... a co to dokładniej moze byc, to po prostu nie wiem.
Pozdrawiam
Magdalena
i cos jeszcze....
W skórze gadów znajdują się chromatofory – komórki barwnikowe. Melanofory, są najczęstszym typem tych komórek. Zwierają ciemno brązowy barwnik – melaninę. W nabłonku zaś, znajdują się dodatkowo mniejsze komórki zwane melanocytami (one zawierają melaninę). Komórki te powodują ciemne zabarwienie skóry, natomiast jaśniejsze miejsca najprawdopodobniej zawierają mniej komórek z tym barwnikiem.
Skóra gadów posiada oprócz melanoforów komórki zawierające czerwony i żółty barwnik. W kombinacji z melaniną dają rozmaite odcienie brązu. Barwy zielone i niebieskie, to barwy strukturalne, nie wywołane obecnością barwników. Powstają w wyniku zjawisk fizycznych i są złożonym efektem optycznym. Na powstanie takiego efektu składa się dodatkowo obecność guaninoforów – komórek, które zawierają guaninę – substancję odbijającą i załamującą fale świetlne. Pośrednio na to zjawisko również ma wpływ obecność chromatoforów, zawierających barwniki.
Guaninofory bez obecności komórek zawierających melaninę, dawałyby barwę białą. W momencie, gdy występują z melanocytami, wywołują rozproszenie fal świetlnych o określonej długości i dają barwę niebieską. Natomiast, gdy poniżej leży warstwa komórek zawierających żółty barwnik, powstaje barwa zielona.
[oprac. na podst. "GADY"H. Dobrowolska, 1990]
pozdrawiam
Magdalena
Przed wylinką skóra przybiera niebieskawy kolor za sprawą gromadzenia się między nowym, a starym naskórkiem płynów surowiczych.
Pozdrawiam:)
no tak.... ;(
ja nie zdazyłam zaobserwowac wylinki...
Kolor rowniez zalezy od osobnika. Moja samiczka ma piekny seledynowy kolor wlasnie po wylince.
Spryskuj bardziej terra!!!
Jak nie wiesz jaka jest wilgotność to kup sobie higrometr.