Witam!! Planuje zakup lamparta. Dużo czytałem o problemie zjadania piasku przez małe geki. Leśli w terrarium zastosuje kokos czy tez jest ryzyko że bedzie on zjadany???
Wersja do druku
Witam!! Planuje zakup lamparta. Dużo czytałem o problemie zjadania piasku przez małe geki. Leśli w terrarium zastosuje kokos czy tez jest ryzyko że bedzie on zjadany???
Jezeli za podloze uzyjesz chips kokosowy to gek go nie bedzie jadl bo jest za duzy i nie bedzie problemu z zapchaniem sie.
ja bardzo polececam reczniki papierowe albo gazety , ale z własnej autopsji wiem ze reczniki sa najlepsze . naprawde bardzo polecam
ja mialem geka od poczatku na piachu, teraz mam 1/3 torf i reszte piachu i nigdy mi sie nie zapchal:D
ja zmieniłem piach na zmielony kokos bo gek mi jadł piach.teraz nie je ale polecam kokos
Czyli moge wyłożyc kokos bez obawy ze geko ja zje!!!!!!!!! DZIEKI ZA POMOC
Nie ma to jak ręczniki papierowe i gazety... Gekony czesto jedzą piasek kiedy mają niedobory wapnia. Jest to absolutnie normalne i podejrzewam, ze lepiej zeby jadly piasek niz co innego. Ja hoduje gekony od kilku lat, odchowalem wiele mlodych, zawsze na piasku i nie mialem z nimi zadanych, najmniejszych nawet problemów.
W pełni zgadzam się z mantidem. Ale tu pewna uwaga na piasku nie na żwirze. W/g moich obserwacji do zaczopowania może dojść:
- w przypadku za niskiej temperatury (zbyt wolna przemiana materii, pokarm oraz cząstki piasku zalegają długo w jelitach)
- brak ruchu, zachwianie perystaltyki jelit (zbyt małe terrarium, za dużo zwierząt w terrarium)
- monodieta (świerszcze o twardym pancerzu - śródziemnomorskie, brak różnorodności pokarmu)
Od 2 lat hoduję gekony na piasku i nigdy nic sie nie stało. Jedyny przypadek zaczopowania miałem na włóknie kokosowym.