mam 8 sztuk tenodera a. sinensis w stadium L1. dwa dni temu zaczeły liniec i do tej pory 3 na 6 sztuk po wylince ma zdeformowane odnuza. jakie moga byc tego pzryczyny. czy w tym gatunku moze szkodzic chów wsobny?
pozdrawiam kuba
Wersja do druku
mam 8 sztuk tenodera a. sinensis w stadium L1. dwa dni temu zaczeły liniec i do tej pory 3 na 6 sztuk po wylince ma zdeformowane odnuza. jakie moga byc tego pzryczyny. czy w tym gatunku moze szkodzic chów wsobny?
pozdrawiam kuba
Mi padły z czterech L1 2 sztuki,możliwe że chów wsobny.
raczej nie. W przypadku Roziego moze to byc za slaba wilgotnosc (czytalem ze w przypadku tego gatunku szczegolnie trzeba uwazac-nie musi byc wysoka lae nie wystarczy pokojowa jak gastricom). A mi padla 1 z 6 sztuk-zwykle jest tak, ze jakas czesc wylegu nie przezywa, zwlaszcza L1
albo za sucho....
chyba napewno wilgotnosc jest przyczyna. ani razu ich nie spryskiwałem.
a tak wogóle to jezeli je spryskuje to musze je wyciagac z pudełeczek czy moge pryskac besposrednio na nie?
Tak, wyciagaj je z podełek!!!!
mozesz nie wyciągać tylko ze wtedy spryskuj przeciwległa scianke pojemnika do tej na której ona siedzi
Generalnie pudełka po kliszach moga byc troche za małe dla tenoder. Co do wilgotnosci to w naturze modliszki te kluja sie pod koniec pory deszczowej - 3-4 pierwsze stadia rozwojowe przypadaja na okres kiedy wilgotnosc powietrza nie spada raczej ponizej 70 %. Własnie przy takiej wilgotnosci kluly sie kokony Tenodera i Hierodula, ktore zbieralem w Tajlandii i Laosie.
jescze jedno pytanie. a maciew jakis patent jak utzrymywac wilgotnosc na stałym poziomie? spryskiwanie gwałtownie podnisi wilgotniosc ale na krótki czas, dopuki nie wyschnie. a jak podniesc wilgotnisc powidzmy o 10% i utzymac ja stale?
pozdrawiam kuba
Utrzymujac stałą wilgotnośc podłoża i stałą temperaturę.