Ile samic może zapłodnić pojedynczy samiec modliszki (abstrahując od tego, czy go samica nie zje)? Chodzi o Sphodromantisy.
Drugie pytanie: po ilu dniach mozna dopuszczac samca po raz kolejny do tej samej, lub innej samicy?
Wersja do druku
Ile samic może zapłodnić pojedynczy samiec modliszki (abstrahując od tego, czy go samica nie zje)? Chodzi o Sphodromantisy.
Drugie pytanie: po ilu dniach mozna dopuszczac samca po raz kolejny do tej samej, lub innej samicy?
1. Ile da rade w ciagu zycia, zalezy jak dlugo bedzie zyl. Zauwazylem, ze samce w ostatnich dniach zycia nie sa chetne do kopulacji- jesli wczesniej chetnie wskakiwal na samice a teraz nie zwraca uwagi, to prawdopodobnie za kilka dni padnie ze starosci.
2. U mnie samiec gastricy zaplodnil jenda samice w nocy, nastepnej nocy kopulowal z druga samica- u obu legna sie mlode z kokonow, ale zeby miec pewnosc mozna poczekac z 1-2 dni i nakarmic go czyms malym (jak sie u mnie samiec Sphodromantis sp. Tanzania spasl za bardzo to mial problem z prawidlowym wygieciem odwloka :) ).
1. Mialem podobna sytuacje co Saurus . . . samce znajdujace sie na krancu zycia nie byly chetne do kopulacji . . . impotenci;)
2. zazwyczaj czekalem 2-3 dni po czym ponownie dopuszczalem samca do tej samec badz do innej samicy . . .
2-3 dni to zamalo...
u mnie aby doszlo do kopulacji trzeba czekac 4 dni
( bo czym innym jest jak samiec wskoczy na samice a czym innym jak zacznie kopulowac..)
No u mnie nawet przy tak krotkim odstepie od konca jednej do poczatku drugiej kopulacji (jakies 12 godzin) samiec wchodzil na samice i zaczynal kopulowac.
u mnie tez kopulowal:> na siedzeniu na samicy sie nie konczylo;)