Jak to jest z wyprowadzaniem psów na spacer?? Z tego co wiem jeśłi nie są agreswyne i prowadzi się je na krótkiej smyczy nie potrzebują kagańca, ale słyszałem ostatnio co innego. Jak to jest?? Najlpeiej jełsi znacie link do jakiejś stosownej ustawy.
Wersja do druku
Jak to jest z wyprowadzaniem psów na spacer?? Z tego co wiem jeśłi nie są agreswyne i prowadzi się je na krótkiej smyczy nie potrzebują kagańca, ale słyszałem ostatnio co innego. Jak to jest?? Najlpeiej jełsi znacie link do jakiejś stosownej ustawy.
pies musi miec albo smycz albo kaganiec !!
Nieznam linka do stosownej ustawy
Mam psa (i znam się),wiem że:
-> w komunikacji miejskiej (MPK) lub regionalnej (PKS) małe psy trzymane na rękach nie muszą mieć kagańca i smyczy (odwrotnie jest z dużymi)
-> na terenie PARKÓW NARODOWYCH i REZERWATOW PRZYRODY (nie ścisłych) wymagany jest smycz i kaganiec. (z doświadczenia wiem że Słowacy tego pilnują)
-> w miastach jeżeli mały piesek idzie bez smyczy, POLICJA i tak się nie przyczepi
AGAM masz jakiś problem z władzą o psa?
Nie problemu nie mam po prostu znajomi powiedzieli mi ostatnio że pies musi mieć i obroze i smycz. Mi chodzi głównie o kaganiec, bo bez smyczy ze sznaucerem do miasta i tak nie wyjde. Ale skoro nie jest agresywny to nie wiem po co kaganiec...
W terenie uzanawanym za zamieszkany/zabudowany pies powinien byc na smyczy i z kagancem.
Tak niestety jest....
Pozdrawiam