-
Masz H.gigesa albo H herculesa ?? nie sądze :P:P
a więc :P:P
wszytkie h herculesy na naszym rynku to podrubki ,,, obecnie nie ma czegoś takiego w chandlu jak h hercules ,,,
giges ?? gigesy są ale bardzo czesto są zamiast nich sprzedawane H.crassipesy ,, giges powinien być moco cczarnawy i mieć tylko odrobine grubsze odnuza IV pary .. natomiast crassipes jest bardziej brązowawy i ma grube potrzne odnuza IV pary
... sądze ze powinno sie coś zrobić aby zkasowano opis herculesa ze strony bo jest nieprawdziwy ,,, - to do mgeratorów :P
a do hodowców ,.... jak ktoś mówi ze ma herculesa to znaczy ze go nie ma :P:P
-
Re: Masz H.gigesa albo H herculesa ?? nie sądze :P:P
-
hehe no no bardzo ciekawe|!!!!!!!!!!!!!
-
Jak wpisywałem swojego, zastanawiałem się czy dać mu znak zapytania. Z tego co wiem, to nawet specjaliści nie są pewni jak z Herculesami jest na prawdę. Systematyka tego rodzaju nie jest zbyt pewna. Był kiedyś o tym wątek na Arachnoboards. Na wszelki wypadek zostawiam.
-
więcej ,, herculesa widziano raz i to tego który został oznaczony jako pierwszy ,, niestety coś sie z nim stało ( dokładnie nieczaje co ) ale nie mozna porównać go z innymi ,, na stronie R Westa jest osobnik " hercules " ale jest to tylko zgadywanie R Westa ...
natomiast crassipesa od gigesa rozpoznajemy po tylnych nogach - szczegulnie po piszczelu 4 nogi który u crassipesa jest extra duzy :P:P
-
Coz, ja mam w gatunkach wpisane tak, jak mi sprzedawano w Niemczech. Moja samica hipotetycznego H. hercules jest czarna jak smola. Chyba taka powinna byc?
-
skoro tak to masz niezłego bydlaka ,, samiczka herculesa osiąga rozmiar blondi :P a mozliwe nawet ze moze być większa wienksza .. sąd terz pewnie sie nazwa wzieła - hercules :P:P
-
Coś koło pół roku temu, może więcej, było zamieszanie, z tym że wtedy szło o to, że 'teoretyczne' herculesy miały być w rzeczywistości gigasami, o H.crassipes nie było jeszcze mowy, a prawdziwych herculesów miała na rynku być minimalna ilość. A niektorzy sprzedający H.hercules twierdzili, że mają na 100% prawdziwego H.hercules, nie np. gigas.
-
-
No to niezły bajzel by z tego musiał być, obadaj spis terrarystów, nikt nie ma H.crassipes w spisie zwierzaków :P
-
Baku! No i nareszcie ktoś przejrzał na oczy! Widać - Arachnoboards edukuje ludzi :)
Nie ma w handlu prawdziwych herculesów! Jest wypreparowany okaz w muzeum w W. Brytanii - tamten hercules jest wielki jak blondi (nic dziwnego - największy pająk w Afryce). Pisałem o Hysterocratesach do Gallona i Ricka Westa. Nie mają pojęcia jak je od siebie odróżniać bo one są prawie nie do odróżnienia. No cóz - pająki były opisywane 100 lat temu i porobił się ogromny bajzel. Prawdopodobnie większa część to tylko odmiany barwne.
W handlu porobiło się teraz multum hybryd, bo każdy łączył np. swojego "herculesa" z samcem też "herculesa". Co z tego powychodził - nie wiadomo. Crassipes x gigas, gigas x ederi..... możliwości jest bardzo dużo.
W handlu można dostać (ale zapewnie i tak się nie dowiecie co to za gatunek) nast.:
- gigas
- ederi
- crassipes
- cała masa z odłowu (Bóg jeden wie co).
Zobacznie sobie mojego. Kupiony niby jako prawdziwy hercules - a jest rudy! http://www.arachnoboards.com/ab/showthread.php?t=37228 Jego zdjęcie jest niżej - zobaczcie! W życiu takiego nie widziałem. Dodam, że crawshayi to nie jest.
-
To jest samica kupiona jako H. hercules. Nie chce samca - atakuje. Ma jakies 7 cm ciała.
-
A to jest moj samiec dorosly H. gigas - ma jakies 5 cm ciala. Oba pajaki sa z Niemiec.
-
Baku - robimy ściepę i ślemy wszystko co sie da do Wrighta. Będzie miał robotę :)
Crassipes ma bardzo "spuchnięte" tylnie nogi. Dużo bardziej od reszty Hysterocratesów. Po kolorze nie ma co szukać bo podobno wiele z nich ma masę odmian barwnych. Z reguły chyba gigas (albo to co jako gigas jest sprzedawane) jest takie czarne ale kto wie... :)
-
Generalnie nie uznaje się chyba ubarwienia za dobrą cechę systematyczną (chyba, że jest wyjątkowo charakterystyczne). Pozostaje morfologia, morfologia i jeszcze raz morfologia.
Szkoda, że pająki nie mają aparatów kopulacyjnych, bo to ułatwiłoby znacznie robotę przy oznaczaniu :-)
-
Jak Gallon (mówił, że jak znajdzie czas) się nimi zajmie to pewnie zrobi to co z Pterinochilusami. Z 30 zrobił 7 gatunków (chyba jakoś tak). Hysterocratesów jest teraz 19 gatunków.... ciekawe ile zostanie :P
-
jeśli ma stosunkowo wąskie nogi tylne to daj jej gigesa ( z takimi samymi ) jak ma " naprzmiałe - sczegulnie piszczele - szukaj podobnego samca :P moze sie uda ... LOL
-
dokładnie .. z drugiej strony mimo wszystko zaskakuje mnie wasza lightowa reakcja :P ..
bo sytuacja jest teraz taka ze dotajecie hybrydy albo inny gatunek ,, a to tak jakbym wam zamiast bohemei wysłał vagans albo ich hybryde :P:P
jak dla mnie powinny zostać podjęte bardziej stanowcze działania ,, zaczynając od wykreślenia gatunu h giges z ofert i opisów oraz poinformowaniuterrarystów o tym ze wszystkie gigesy herculesy i inne powinno sie sprzedawać jako no : h.sp "giges" hyba ze ktoś oznaczy i ma 10% pewności co ma :P:P
morda do mnie pisał na gg i takie coś - mammy pomysła ...
-
No Baku profesjnalisto co ja do licha hoduję ;]
zdjęcie w załączniku.
-
-
Ja swojego wygrałem w konkursie, więc do nikogo nie mam żalu, jeśli to przypadkiem hybryda :-)
Ale rzeczywiście coś powinno się zrobić, tylko, że my możemy ostrzegać, a główna część pracy leży w rękach systematyków (i nie wiadomo kiedy to ruszą).
-
To takie bicie piany na prozno.Ma sie to co sie kupuje.Jesli bierzesz z pewnego zrodla herculesa i dorosly wyraznie rozni sie od gigasa(barwa,wielkosc)to jaka to roznica.To tylko smieszne gadki teoretykow i genetykow.Kazdy chce cos nowego do nauki wniesc.A dla praktyka czyli hodowcy wazne jest zeby cos hodowac i roznice czysto wizualne bo analiza genow to dobre dla profesorow.A prawda jest taka ze wszystko co sie da w hodowli skrzyzowc to juz zostalo albo bedzie skrzyzowane i placze nad czystoscią rasy nie pomogą.To hobby a nie praca naukowa.I taka jest prawda,Choc moze nie bede popularny.
-
Owszem - to jest hobby! Ale w tym hobby nie ma i nigdy nie było herculesów (prawdziwych). To jak jakbym zamias vagansa sprzedawał np. sabulosum. Uwierzysz we wszystko co mówi sprzedawca? Wiesz - sprzedawca często zwozi pająki zza granicy. Jak tam coś jest opisane jako hercules to on raczej tego zmieniać nie będzie.
-
ta .. zobacz posta o identyfikacjoi ,, chce coś zrobić to zostałem zjechany
i jak tu coś robić ,, pierdole takie interesy :[ a huj trzymajta sobie herkulesy których nie ma ,,
sory dark to nie do ciebie ale jestem wkurwiony :[ a dotego popazyłem sie naoh i mi skura złapy złazi :[
-
jak bym hodował myszki i powiedział ze to szczury uznano by mnie za idiote ,, tak samo z pająkami ,, nie mów ze masz jabłko gdy trzymasz kloca w ręku ...
-
HEHE ROTFL LOL i co tam jeszcze... nie wiecie nawet ile smiechu moze dac czytanie tego watq o tej godzinie :) hehe proponuje dla tego tematu jakas nagrode albo cus ;P niech zyje Rewolucja wyjdmy na ulice.... ;P :P :> :> :> jestescie poprostu zajebisci !!!!!!!!
-
To ze szczur to nie mysz to widac na pierwszy rzut oka.A u pająkow co?Trzeba by badania genetyczne prowadzic.I dopoki powazne firmy np w Niemczech bedą mialy w swej ofercie H.hercules to nie mozna powiedziec ze ich nie ma.To ze gdzies ktos to napisal w necie to nie dowod.Naukowcy ciagle sie spierają.A my hodujemy zwierzeta a nie karteczki z nazwami gatunkow.I tak jest juz tyle hybryd ze porządku nikt juz nie zaprowadzi
-
A malo jest sabulosum na rynku?I zobacz ilu w to wierzy.A herculesy są u nas od lat i to czy sa nimi naprawde to tylko dyskusja czysto teoretyczna,To tak jakby sie zastanawiac ile vagansow jest czystej krwi a ile hybrydami z sabulosum,angustom i nie wiadomo czym jeszcze.A albopilosy-to samo.Juz nawet auratum x smithi widzialem.Tak ze teoria teorią a praktyka praktyką.Tak ze herculesy pozostaną bo nazwa fajnie brzmi i ludziom sie podoba.I nie zalezy to od nikogo z tego forum tylko od firm obracających milionami euro.choc to pewnie ptasznikom i tak bez znaczenia jak je nazywają ludzie
-
Baku looknij sobie tutaj ---> http://terrarium.com.pl/forum/read.p...=14155&t=14155 tam masz na sprzedaz H,giges (zalozmy, ze miales na mysli H. gigas) no i widzisz sam uzywasz tej nazwy dla posiadanego gatunku nie majac pewnosci czy to jest to... Temat balaganu w rodzaju Hysterocrates pojawil sie na tym forum z tego co pamietam bardzo dawno i nawet nie przypominam sobie, zebys byl wtedy uzytkownikiem tego forum... jest to sprawa od dawna nie jasna jeszcze przed rewizja Richarda Gallona rodzaju Eucratoscelus i Pterinochilus... reasumujac zadna nowosc..., fakt, ze warto wspomniec. Ale z mojego doswiadczenia na tym forum wiem, ze takie rzeczy trafiaja tylko do niektorych. Zobacz na forum sprzedam i kup sobie Pterinochilus spinifer nic prostszego tylko, ze jeszcze nigdzie nie widzialem tego gatunku na sprzedaz ani w Europie ani za oceanem.... :/
-
"Baku - robimy ściepę i ślemy wszystko co sie da do Wrighta. Będzie miał robotę :)"
Czemu do Wrighta? :> Proponuje do V.v. Wirtha, blizej ;]
Chyba mam tego samego "H.herculesa" co Ty :D
-
a jakby ta firma sprzedałała myszy i mówiła ze szczury to terz było by ok ( pomijając wygląd )
nie ma mozliwości kupna herculesa bo nikt nie wie jak on wygląda ,, to tak jakbym powiedziął ,, sprzedam pająka gatunku " tazo pikapucha " i co bym nie wysłał będzie ok /// - nie boli cie to ze kupisz bubel ??
nie choduje karteczek , nawet nie podpisuje pająków ,,, ale chce wiedzieć co mam ,,, poprostu ...
a co do " napisał fgdzieś w interneciie ... " napisz do jakiegoś naukowca list / zadzwoń " ,,, np R.West , Państwo shultz chętnie odpisują z teego co wiem , - do kogo chcesz kto sie zna ,, niech ci powie czy da sie kupić herculesa ,,, - ja juz znam odpowiedz - a ty ??
-
Baku napisał(a):
> a co do " napisał fgdzieś w interneciie ... " napisz do
> jakiegoś naukowca list / zadzwoń " ,,, np R.West , Państwo
> shultz chętnie odpisują z teego co wiem , - do kogo chcesz kto
> sie zna ,, niech ci powie czy da sie kupić herculesa ,,, - ja
> juz znam odpowiedz - a ty ??
Dobra Baku, ale nie to jest od dawna o3wiste.... !!!!!
Tak samo, ze nikt z tego forum nie ma na sprzedaz Pterinochilus spinifer a jak wejdziesz na forum sprzedam to kupisz... zadna nowosc... :///
-
to było zanim sie dowiedziałem o tym , i upewniłem sie ze to jest wiarygodne ,, teraz juz nie napisze ze mam gigesa - jeszcze tylko w ofercie na stronie zmienie ,,,
teraz będe pisał h.sp"giges" i uwazam ze to będzie bardziej w poządku ...
spinifera terz nie sprzedaje , ale o spiniferach i mamilatusach była kampania i nikomu nie przeszkadząło , tylko gigesy herkulesy nagle zaczeły :P:P:P
,, spiniferów nie sprzedaje .. sprzedaje p.m"RCF" ewentualnie red form albo usambra ( bo hyba mozna tego uzywać ale czytałem coś osatnio ze usambra wsumie ter znie jest ok - ale to tak tylko gdzieś było wspomniane )
dięki wiem ze jesteśmy zajebiści ,, ty terz jesteś :P:P:P
-
sądze ze mu hodziło o Wirtha właśnie ,,, ale sam mam problem z innym wymówieniem nisz "wright" - jakos tak mi sie kojazy :P
o nim właśnie myśle aby wysyłać ,, z tego co wiem jest taka mozliwość , i ze nieodpłatnie oznaczają ,, w ramach praktyk/ badań ... nie wiem nie wazne :P:P
-
Baku napisał(a):
> teraz będe pisał h.sp"giges" i uwazam ze to będzie bardziej w
> poządku ...
To juz lepiej pisz Hysterocrates sp. 'gigas' ;)
> spinifera terz nie sprzedaje , ale o spiniferach i
> mamilatusach była kampania i nikomu nie przeszkadząło , tylko
> gigesy herkulesy nagle zaczeły :P:P:P
Nie tyle nie przeszkadzalo co poprostu nie dziala i tutaj takze nie spodziewam sie innej reakcji... sprawdzone z autopsji ;)
-
bo wiem ( wierze w to ) ze jak piszesz spinifer tochodzi ci o te pomarańczowe paskudy ... .. ale o tym było to muwione duzo i głośno ,, nawet pamientam z epod działem był podpis coś o murinusach ze nie ma mamilatusów itp ...
ja ter znie kaze nikomu w ofercie zmieniać z herkulesów na kij wie co ,, poprostuinformuje o sprawie bo wiele osub o tym nie wie ,, przepraszam jak to was boli ... nie sądziłem ze hercules jest tak drarzliwym tematem ,,
-
Baku napisał(a):
> bo sytuacja jest teraz taka ze dotajecie hybrydy albo inny
> gatunek ,, a to tak jakbym wam zamiast bohemei wysłał vagans
> albo ich hybryde :P:P
Sory, ale poki co nie doczytalem sie zadnycjh dowodow. To tak jakbym powiedzial, ze smithi to nie smithi i macie ja wykreslic ze spisow, bo prawdziwej smithi nie ma.
Nie doczytalem watku do konca, ale poki co to jest Twoje haslo i juz, niby czemu mamy sie do niego dostosowywac?
-
morda>>Zobacznie sobie mojego. Kupiony niby jako prawdziwy hercules - a jest rudy!
Moj jest czarny, koncowki przednich odnozy sa troszke jasniejsze. Ma okolo 2,5cm(z odnozami)
-
<a href="http://www.birdspiders.com/contact.html> PO DOWODY KLIKAJ ,,, </a>
-
hyba crassipepsi bedzie :P:P:P