-
WE WROCKU ŁAPANKA!!!!!!!!!!!!!!!!
CZEŚĆ!
dzisiaj przeczytałem na wp.pl (http://wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.ht...KQnobai92lF26H) ten text:
Handlowali jadowitymi pająkami
PAP 11:50
Wrocławska policja zatrzymała dwóch mężczyzn i kobietę podejrzewanych o handel jadowitymi pająkami. W mieszkaniu jednego z zatrzymanych funkcjonariusze zabezpieczyli kilkadziesiąt terrariów z różnymi pająkami - poinformował Artur Falkiewicz z biura prasowego Komendy Wojewódzkiej Policji we Wrocławiu.
Całej trójce grozi do 5 lat więzienia za nielegalny handel oraz nielegalne sprowadzanie jadowitych pająków objętych ochroną.
Handlarze zajmowali się sprzedażą pająków od kilku lat, a pająki jadowite sprzedawali co najmniej od roku. Sprzedawali je głównie przez Internet i na giełdach - powiedział Falkiewicz.
Dodał, że jeden z zatrzymanych miał legalną hodowlę pająków, ale nie jadowitych. Nie miał jednak pozwolenia na handlowanie nimi. Natomiast pająki jadowite sprowadzane były do Polski nielegalnie.
Nie wiadomo, skąd pochodziły jadowite pająki, kto je kupował i ile sztuk udało się handlarzom sprzedać.
Wiecie o kogo chodzi? Czy to nie jakiś pic na wodę? Co o tym sądzicie?
-
Re: WE WROCKU ŁAPANKA!!!!!!!!!!!!!!!!
No to handlarze z forum sprzedam strzezcie sie :)
-
Awi ! :D:D :P:P
Niech żyją funkcjonariusze (nie)sprawiedliwości :/
-
Po pierwsze ten tekst nie grzeszy chocby powierzchowną znajomoscia pająkow. Po drugie chyba pająki w polsce są legalne. Tydzien temu zatrzymała mnie policja, obmacali i przeszukali i znalezli tlyko wylinke smithi(na szczęscie) to sie wystraszyli i nic sie nie czepiali. Zresztą mam ich gdzies najwyzej poszczuje murinusem. CHWDP :D
-
Zapomnialem dodac ze sądze ze to bzdura bo nigdzie o tym nie mowia ani nie pisza poza wp.pl
-
Cytat:
jeden z zatrzymanych miał legalną hodowlę pająków, ale nie jadowitych
Ciekawe. Chciałabym to zobaczyć.
-
Może chirurgicznie usunięto im gruczoły jadowe :))))))
-
HAHAHAHAHAHHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHA
BUUUUUUUHAHAHAHAHHAHAHAHAHHAHAHAHAHHAHAHAHHAAHAHAH HAHAHAH
OJEZUUUUUUUUUUUUUUUUUU BUHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHHHHHHHH
Rany, oslablam..... Zatrzymano mnie, hhihihihihiihihihih... pozwolenie na jadowite i niejadowite pajaki, buhahahahhahahhhahha... ehhhhhh... ciekawe, kto podal takie popierdzielone, nieprawdziwe info...
Na marginesie - post o tym zamiescilam na forum Rejestracja CITES, tam jest napisane, jak bylo NAPRAWDĘ.
-
no wiesz ... hyba ide do profesora z zoologi bo mi jakie ś fałszywe dane podali ze to niby wszystkie są jadowite :]
-
CHWDP= CHcę Wstąpić Do Policji
-
Nie no.. jak na WP cos pie****** to nie wiem, czy mam sie trzymac czy spadac.
Mam nadzieje, ze nikt w to nie uwierzyl :)
Bardzo podoba mi sie tez haslo "niejadowite pajaki".
No ale to jest martwy sezon.. nic sie nie dzieje, to musza plesc bzdury, aby serwis jakos sie trzymal i nie bylo zastoju.
-
Ja po prostu kocham, jak ktoś sie pyta czy moje pająki mają jad...chyba sobie w domu walne wielki transparent, że wszystkie pająki mają jad. A żaden z gości nie umie uwierzyć, że wszystkie pająki są jadowite, nawet kątniki:D
Jak byłem kiedyś w sklepie zool. to przyszła taka jedna kobita (dośł młoda) i powiedziała że ona by chciała pająka - no to sprzedawca sie ją pyta jakiego, ona na to:"Prosze pana, ja bym chciała tego (pokazuje na smithi), ale czy one są jadowite"?. Sprzedawca mówi, że owszem, no to kobita; "A są wersje niejadowite??"...Matko boska, myśłałem że umrę ze śmiechu...
-
Taaa, dzwonie wlasnie po komendach z zadaniem sprostowania, ale jakos tak nikt nie podnosi telefonu. Bede to drazyc dalej.
-
Uwazaj Awi, bo Cie zapuszkuja jeszcze....hehe.....Trzeba bylo hodowac tylko te niejadowite!!!!!!:)
-
ale czy gdzies jest napisane ze to awi, wlasnie ciebie zatrzymali? nie stresuj sie bo to moze nie o tobie mowa;]
-
a ja bym chciał poztrowić panią Izę autorkę tych wiadomości na wp. i jednoczśnie chciałbym jej wręczyć nagrodę 'jobla' w dziedzinie rozpoznawania jadowitości pająków. Jak by nie patrzyć to jeszcze jedna wiadomość potwierdzająca poziom naszej policji i jej wiedzy .LUDZIE CZAPKI Z GŁÓW
-
Przed momentem było o tym w faktach na TVP3...
Od razu do mnie babcia zaczeła wydzwaniac zebym to powypuszczal bo mnie zamkna ;)
-
A najlepesze bylo to ze tam funkcjonariusz mowil cos ze "po zebraniu dozej ilosci informacji o tych stworzenia, interweniowalismy" :]
-
O mnie. Wlasnie sie dowiedzialam, ze w TV pokazywali moje geniculaty swiezo wyklute... Ciekawe, w jakim kontekscie?
-
awi z kamera sie do ciebie wbili czy cos zabrali?
-
-
Pepre, nic nie mow. Nie, nic mi nie zabrali. Ale nie mam zamiaru juz sie bawic w dobrze wychowana obywatelke... Jaka tam kamera, aparat cyfrowy z mozliwoscia krecenia filmikow.... Wlasnie czekam na jakies regionalne wiadomosci, bo o poprzednich nie mialam pojecia.....
-
Aco do niejadowitych pająków, to był taki jeden w serialu dokumentalnym. Jego siłą była piekielnie mocna sieć. Oplątywał mocno dużą ilością sieci i do środka wpuszczał soki trawienne. Nie wiem czy to prawda, ale dokument był przekonujący.:)
-
Moim zdaniem po prostu ktoś nielegalnie wwoził gatunki objęte CITES-em, a media żądne sensacji wszystko przekręciły bo ludzie i tak się na tym nie znają.
To jedyne sensowne wytłumaczenie, które mi przychodzi do głowy.
-
Jeżeli już mówimy o tych co dużo mówią, a mało wiedzą o takich zwierzętach to zlukajcie to:
http://info.onet.pl/1,15,11,7241415,...9,0,forum.html
-
-
-
Nom - Twój odnośnik był już kilka dni temu. Mój jeszcze nie. :P
-
jeszcze jeden link http://miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,2238903.html
Podoba mi sie wypowiedz pani Gucwińskiej oto kilka kwiatkow ktore wyłapałem:
"Gdy się wystraszą lub zdenerwują, skrabią się, czyli pocierają nogą o nogę..."-od kiedy?
"włoski ptaszników wciągnięte wraz z powietrzem....powodują choroby dróg oddechowych..."-ciekawe :)
"Akwarysta nie powinien więc spać w pokoju, w którym trzyma ptaszniki"-no to drodzy AKWARYŚCI nie mieszkajcie w jednym pokoju z pająkami
Do tego jest napisane ze sama sie pasjonowała ptasznikami a takich farmazonow od kogos zekomo doswiadczonego nigdy nie słyszałem.
-
A zapomniałem dodać że gazeta ta odkryła nowy gatunek a mianowicie BRACHYPELMA ALBOPINOSUM, który osiąga 8-10cm ciałka. Oraz w Jeleniej górze skonfiskowano 8 "ptaszników wagansów".
-
Nie zapominaj, że to specjalistka w dziedzinie bezkręgowców :)
Moje ptaszniki często pocierają nogami o nogi - jak się czyszczą.
Włosy z powietrzem wciągam codziennie - kocie (i jeszcze żyję)
Fakt, akwarysta nie powinien spać w pokoju z ptasznikami tylko z rybkami :)
Niestety media złapały trop i teraz rozkręcają sprawę (teraz będzie cała nawała specjalistów, a jutro może trafimy do faktów i wiadomości).
Debilizm, to moje zdanie. Ale w końcu mamy sezon ogórkowy. Szkoda, że kopa dostają tak wartościowe jednostki jak Awi.
Trzymaj się!
-
Oj przepraszam - we Faktach na TVN24 to już dzisiaj były pająki. ;)
Ale za późno włączyłem i nie słyszałem wszystkich bredni. :(
Za to zauważyłem, ze przy kazdej tego typu "aferze" media z uporem maniaka pytają o opinię weterynarzy zamiast biologów czy hodowców. :D
-
Dark, spokojnie? Jakiego kopa? Coz, nie zamierzam sie tak od razu poddac, chociazby dla zasady.... A co mi sie takiego stalo? To ze nabredzili, ze zatrzymali handlarzy pajakami? Z tego co wiem, nie zatrzymali nikogo, a tym bardziej mnie... Przynajmniej niedowiarki ogladneli sobie moje regaly ;).
-
No i trafiły w najlepszy czas antenowy :)
Ale swoją drogą to masz teraz przez to trochę zawracania d...., zupełnie niepotrzebnie.
-
w wyborczej chociaz troche wiecej obietywizmu (pomijajac zaby na pokarm). a kto jest tajemniczym Robertem? :)
-
"Nie wiadomo, skąd pochodziły jadowite pająki, kto je kupował i ile sztuk udało się handlarzom sprzedać."
Jezeli sprzedawali przez internet to bardzo latwo jest sprawdzic kto kupowal , cala ta historia to jeden wielki wał
-
On Thu, 19 Aug 2004 mich_u@o2.pl wrote:
>> Imie: Michał
>> Login: michal_cesarz
>> Email: mich_u@o2.pl
>> Typ: Opinia
>> Serwis: Inne
>> Tresc wypowiedzi:
>> Boze, jak mozna pisac takie bzdury! Artykul z czwartku, 19 sierpnia 2004 "Handlowali jadowitymi pająkami" to jakies totalne brednie wyssane z palca... Zacznijmy od tego, ze WSZYSTKIE pajaki sa jadowite, co nie znaczy ze ich hodowla i sprzedaz jest zakazana. Po drugie takie zajscie nie mialo miejsca, wiem bo trabili o tym w telewizji pokazujac material nagrany w mieszkaniu jednej ze znanych mi dobrze terratystek sprzedajacej legalnie ptaszniki... Ona sama jest zaskoczona i oburzona ze tak to wszystko poprzekrecano. Na drugi raz sprawdzajcie chociaz czy w tekscie ktory chcecie opublikowac nie ma czasem jakis absurdow, ktorym w tym przypadku jest stwierdzenie ze "jeden z zatrzymanych mial hodowle niejadowitch pajakow".
>>
Witam,
Dziekuje za zgloszenie.
Dziekujemy za uwage, zostala przekazana do odpowiedniego serwisu.
Pozdrawiam
Marek Baginski
poczta@wp.pl
-------------
Zespol Obslugi Klienta
Wirtualna Polska S.A.
-
Nie ludz sie.... Oni tego zapewne nawet nie przeczytaja...
Swego czasu byl rewelacyjne skecz Kobuszewskiego o Ksiedze Uwag i Zazalen... Kto widzial ten wie o co chodzi... W kazdym badz razie, jakbys wyslal tam text o tym, ze w artykule sa bledy, bo nieuwzgledniono ptasznikow z Melmacka, ktore nie dosc, ze sa niejadowite, to jeszcze i potrafia spiewac dzieciom kolysanki, reakcja Onet'u bylaby podobna ;>>>
-
ahahah ja pierd.... jakie jaja z ta pieprzona gazeta
szkoda gadac
-
zdazało mi sie kilka razy dokonywać odbioru/sprzedazy ptaszników przy akurat przechodzących "dziewczynach"(czyt. suki) i nie zwrócili uwagi. Zresztą otworzył bym pojemnik z kędziorkiem i pewnie by sie odczepili:-) a tak pozatym to CHWDP!!! nie lubie ich i już, nigdy mi jeszcze nie pomogli... i nie wierze żeby mi pomogli, więcej szkód narobią ehhhss