awi z tym mutantem powaznie mowilem gdybys nie miala mutacji wygladala bys identycznie jak twoja mama i wogole wszyscy ludzie byli by tacy sami
Wersja do druku
awi z tym mutantem powaznie mowilem gdybys nie miala mutacji wygladala bys identycznie jak twoja mama i wogole wszyscy ludzie byli by tacy sami
wiem ze mutant to obelga zawsze kojarzy sie z okiem na srodku czola albo z pieknymi zielonymi piersiami na plecach ale niestety tak jest wszyscy jestesmy mutantami
wiekszosc kwiatkow w kwiaciarniach to wynik mutacji (nie krzyzowek) to ze roza jest wielka jak piesc to wynik mutacji przykladow mogl bym podawac wiele ale nie o to chodzi
Angelo, mam fajna mame i nie mialabym nic przeciwko wygladowi ;)
widzisz pech tak chcial ze akurat mutacje zaszly w takim a nie innym miejscu dna :P
czasami jestesmy bardziej podobni do rodzicow czasami mniej (wykapany tatus :)
"awi z tym mutantem powaznie mowilem gdybys nie miala mutacji wygladala bys identycznie jak twoja mama i wogole wszyscy ludzie byli by tacy sami
"
ehhh... to ze nie wygladasz jak twoja mama to nie jest mutacja...
GENOTYP XX XY
\ \ / /
\ \ / /
\ /\/
XX XY
i przeciez plemnik zawiera 1/2 genow ojca a kom jajowa 1/2 matki (czyt. mejoza)... i jak one się łączą to powstaje organizm o cechach i ojca i matki... I TO NIE JEST ŻADNA J......A MUTACJA! a jak nadal tak myślisz to se poczytaj podręcznik do 3 gimnazjum dariusza szlachetko....
Mejoza--- kariokineza redukcyjna, podział redukcyjny jądra komórkowego zachodzący w procesie powstawania komórek rozrodczych (gamety, mejospory), prowadzący do redukcji liczby chromosomów do połowy, co umożliwia odtworzenie pierwotnej liczby chromosomów w zygocie.
PS: bym jeszcze pisał ale jestem w szkole na przerwie... cholera chcialem sie nie udzielac ale jak ktos gada ze mutacja to jest normalne dziedziczenie cech to mozna sie zdenerwowac.... MUTACJA moze zachodzic przez czynniki srodowiska, i w trakcie tworzenia zygoty, jesli plemnik by np. mial o jeden wiecej gen....
musze spadac narx
nie musze czytac zadnych podreczinkow z gimnzjum bo studiuje biologie i mialem genetyke i wiem co mowie
moze ty siegniesz po jakis podrecznik z wyzszej polki to bedziesz wiedzial o czym mowie
A może wiesz kto to jest Dariusz Szlachetko? Ehh... Fajnie masz jeśli jego wiedze negujesz... Możesz się spytać twojego profesora czy go zna, a się mile zaskoczysz... Jest na biologii w Gdańsku :-)
A z resztą to co... by w podręczniku do gimnazjum kłamali? on jest zatwierdzony przez tych samych ludzi co twój podręcznik ;-)
nie chodzi o to! twoj podrecznik nie klamie wszystko sie zgadza ale poczytaj sobie o mutacjach i o crossing over bo to pewnie juz miales
Mutacje to zamiany liczby chromosomów! Mutacje to choroby, np: alkaptonuria, anemia, pląsawica. I o ile sie nie myle to Zespół Downa, Turnera i Klineferta itd
zmiany to sie zgadza ale to jest np w przypadku super kobiety XXX zespow downa sa to mutacje powiemydzy chromosomami 21 mogl bym jeszcze dlugo wymieniac ale nie mam czasu
poczytajcie chlopcy troche ksiazek bo np delecja nie jest zmiana liczby chromosomow a jest mutacja
sa takze mutacje ukryte ktore nie prowadza do zadnych zmian fenotypowych ani gentypowych bo ramka odczytu DNA sie nie zmienia bo wiecie co to jest kod trojkowy i jaka jest jego funkcja
mozemy prowadzic polemike jak posiadziecie jakas wiedze bo nie chce wam tlumaczyc biologii od podstaw
ehhh... " posiadziecie jakas wiedze bo nie chce wam tlumaczyc biologii od podstaw"
Wg. mnie podstawową wiedzę już mamy... Ale powiem koleżance, żeby się ojca spytała....
pozdro...