Jezu... ptasznik to owad... i do tego ze śmiercionośnym jadem... jezu... takich to powinno się dawać do gazu za niewiedzę (A jak nie wiedzą to niech się nie wypowiadają)
Wersja do druku
Jezu... ptasznik to owad... i do tego ze śmiercionośnym jadem... jezu... takich to powinno się dawać do gazu za niewiedzę (A jak nie wiedzą to niech się nie wypowiadają)
kurde
w tej gazecie jest moje zdjęcie tych smithi.
nikt mnie nie pytał ani nooka zapewne czy mogą je skopiować i drukować!!!!!
Tomi co to za gazeta??
załatw tam nr telefonu!
no to vorax sąd :))))))))))))))))) hihihih i odszkodowanie za pogwałcenie praw autorskich i to pewne ze wygrasz daję głowę tylko nie wiem czy nie musi być na strące czegoś w stylu "tylko za zgodą własciciela"
>ukradliście Brachypelmie kokon i bezczelnie przemyciliście (...)
bezczelnie i bezszelestnie:)
Hehe,się dzieje!!!Wygrali bitwe,ale nie WOJNE!!!Dzwoń vorax!
vorax, caly adres redakcji + nr telefonow i reszte danych dostaniesz zaraz mejlem.
zaraz skoncze sprostowanie i jak sie da to jeszcze dzoś udam sie osobiście do redakcji. jak tylko sprostowanie sie ukarze to oczywiście wrzuce je na forum!
czy ktos orietuje sie skad pochodzi fragment opisu murinusa, ktory zostal przez "gazete" wykorzystany, bo przysiaglbym, ze juz go gdzies widzialem.
zapodaj mi mailem ten numer telefonu do gazety
Tomi:) no jak skad? opis murinusa jest identyczny na terrarium.
dokladnie cytat jest z tej strony, wiec niech terrarium posadzi ta gazete :D
cytat z terrarium:
Cytat:
Bardzo agresywny, szybki, skaczący naziemny pająk, bardzo silny. Zaniepokojony często wyskakuje z pajęczynowej kryjówki, podnosi w górę obie pary przednich kończyn i straszy długimi szczękoczułkami wydając syczące dzwięki, często przy tym wymachuje przednimi nogami. Należy go wtedy zostawić gdyż po takiej demonstracji najczęściej następuje błyskawiczny atak.
Grzywna ZA CO?
Nook zakladaj sprawe w sadzie za pogwalcenie praw autorskich. Wygrasz. Nie ma co, bo jak Ty bys tak zrobil to by Cie juz dawno po sondach ganiali, wiec postaw sie i zrob to samo, wygrana masz jak w banku.
tak
nooka strona moja fota
trza coś zrobić
Tylko, że wg tej gazety tą kwestię o ptaszniku słonecznym mówił oficer śledczy :D
Pisal juz ktos maila do Dominika?
cos ala opozycja dla tych oslow z salamandry, bo to co robia to jest k*rwa skandal !
Obawiam sie ze nie masz racji. Doniesienie o popelnieniu przestepstwa w wiekszosci przypadkow wnosi sie na Policje. Policja ocenia wstepnie czy prawo zostalo zlamane, prowadzi dochodzenie i kieruje sprawe do Prokuratury. Jesli Prokuratura oceni, iz materiam dodowdowy wymaga uzupelnienia sprawa wraca do Policji. Jest wiec w pelni uprawnione zlozenie skargi na bezprawne dzialanie Policji
To co proponujesz nazywa sie szantazem i jest karalne. Jesli oczekujesz od gazety przestrzegania prawa to zdecydowanie nie mozna uciekac sie do bandyckich argumentow
Czy to naprawde jest takie trudne do zrozumienia? Czego oczekujesz od Salamandry? Zeby zmienila prawo? Jesli jest jakas luka w prawie to jest za nia odpowiedzialny ustawodawca. Salamandra ma prawo wykorzystywac te luke do swych "niecnych" celow tj. dla uzyskania rozglosu glownie. Wydaje mis ie to niebezpieczne z tego wzgledu, ze jesli jest o niej glosno, to znaczy ze cos robi. Ma przeciwnikow, to znaczy ze ma tez zwolennikow. Jak uwazacie, ze kogo MOŚ zaprosi do konsultacji ewentualnych? Ciebie? Autorow lub uzytkownikow terrarium.com.pl ? Zapewne Salamandra wyda sie duzo bardzej wiarygodna zwlaszcza dlatego, ze nie wdaje sie w dyskusje tylko robi swoje a teksty typu "oszolomy, bandyci zlodzieje itd" to zupelne nieporozumienie ktore swiadczy tylko o poziomie kontrargumentacji.
Pozdrawiam
MAriusz Krawczewski
Troche sie przestraszylem, Mariuszu Twoim postem glownie ze wzgledu na styl i jakas nienawisc bijaca z tego postu.
Generalnie panuje zasada ze to co nie jest zakazane jest dozwolone. Moze kierujac sie tym latwiej bedzie znalesc ci to czego szukasz. Poblem nie polega na tym ze racje ma ten, kto stoi wyzej, ale to co kto soba rep[rezentuje. Oczywistym jest ze glos organizacji bedzie brany po uwage bardziej niz glos chocby takiej samej grupy osob niezrzeszonych. Zrzesz sie w organizacji, grupy nacisku sa bardzo polularne na swiecie i w ten sposob dbaja o swoje interesy.
NIe jasne jest dla mnie to, co piszesz o Sadach? W Twoim odczuciu co? Salamandra jest oskarzycielem? Dlaczego ma wygrac sprawe? Toz oskarza Prokurator, a jesli orzeczenie Sadu jest niezgodne z prawem moze odwolywac sie od wyroku i mimo tego, iz Sady sa jakie sa nie mozna zakladac ze sa stronnicze lub nieuczciwe.
Kara byla znikoma lub jej nie bylo na podstawie oczywistych przeslanek - niska szkodliwosc spoleczna czynu. Nie oczekuj ze zaczna osadzac ludzi w wiezeieniach za posiadanie pajakow jesli sa kary w zawieszeniu itp dla ciezszych przestepstw. Dlatego wlasie Sady nie orzekaja kary najwyzszej. Tak naprawde to kary najwyzsze sa orzekane niezmiernie rzadko takze w innych sprawach.
Mariusz Krawczewski
NIe dzwon vorax!!! Pisz vorax!!!
chyba to ze ten link tu wkleje to troche zle ale duzo pisze... http://szaman.klub.chip.pl/ekoterroryzm.html powodzenia i trzymam kciuki!!!
Obawiam sie ze artykul to jedynie owoc wzburzonego poszkodowanego przez takie zapisy, jednekaze nie wdaje mi sie aby byl duzo wart. 90% argumentow jest do zbicia bez wiekszego wysilku a pozostale 10% po chwili zastanowienia.
NIe kierujmy sie emocjami bo to naprawde nic nie da. Czy uwazacie, ze pracownicy Salamandry miotaja sie jak wsciekly pies z powodu wykrycia sprzedazy?
Poza tym kim ma niby byc ten sponsor zby sypnal groszem za konfiskate brachypelm?
spokojnie.....
Witam!
proszę Państwa, text sprostowania jest już gotowy.
czytali je już vorax, awikularia i dr Robert uznając je za dobre. myślę, że nie popełniłem tak żenujących błedów jak pan J.
jutro po pracy udaję się do gazety, a dokładniej jej red. nacz. celem wręczenia mu tego wspaniałego textu w asyście mojej Pani. "stara dziennikara" z niej (oj będziesz mnie Edit za to stwierdzenie biła :)) wiec mam pełne wsparcie merytoryczne i duchowe.
mam też wielką prośbę do wszystkich forumowiczów - nie piszcie do pana J. - szkoda Waszego cennego czasu i nerwów, a nie chciałbym żeby przez nadmiar mięsa w mejlach podważąli moje prawo do druku sprostowania.
jutro wrzuce na forum co i jak w gazecie i w ogóle.
udam się też do prokuratury z pisemną prośbą o możliwość przeniesienia P. Irminia do nowego faunaboxu, bo przeszła dziś kolejną wylinkę i nie mieści się juz w pojemniku na mocz. wiem, że to głupie, ale oficjalnie pająki są w dyspozycji prokuratury, a znajdują się w moim pokoju, bo nie ma chętnego na zaopiekowanie się nimi.
Hehe :) Ale... P irminia? Na nią chyba nie trzeba żadnych papierów...
Tomi naprawde to masz kilka pajaczkow a zrobili z Ciebie nie wiadomo kogo. Szkoda slow.... Wszystkie pajaki zostaly u CIebie tak?
papierow nie trzeba, ale jest "zabezpieczona" przez policje tak jak reszta, wiec zastanawiam sie czy moge ja samowolnie przemiescic. wiem ze to glupie, ale badz tu madry z policja
w protokole przeszukania jest sklasyfikowana jako - pajak dlugosci 2 cm znajdujacy sie w pojemniku z tworzywa, tzw. na mocz
oczywiscie ze wszystkie sa u mnie :)
chcialem nawet wydac je policji. zaczalem od otwarcia boxa z kedziorem L8 i propozycji dla policjanta by go sobie wyciagnal :)
Zaraz zaraz, dlaczego P. irminia????? To uchybienie prokuratury!!!
Na liscie CITES sa tylko Brachypelma ssp. i dwie Aphonopelmy (w zasadzie jedna, poniewaz w zwiazku ze zmiana nazewnictwa A. pallidum to teraz B. werdezi). Nie ma zakazu trzymania ani hodowli ptasznikow w mieszkaniach w blokach. Na jakiej podstawie zabrano ci takze inne pajaki????? Ja bym sie klocila w prokuraturze....
Prawda Mariusz że oskarza prokurator a walka nie toczy się między salamandrą a podmiotem ale ktoś musiał podstawić polici przepisy i w jakiś odpowiedni sposób je zinterpretować aby oni potem coś zrobili w tej sprawie.salamandra działa pośrednio i można powiedzieć że to oni wygrali .A z sądami jest jak jest i nic tego nie zmieni :)
Mam w rodzinie prawnika i słyszę nieraz o odwołanich sprawach pozwach jak się tak przyjrzeć to co sprawa to inne orzeczenie a sprawy prawie identyczne.Przez cały czas intrygują mnie tylko te pająki nikt nie pisze konkretów jakie mu przedstawili & jeśli nie potrzeba rejestrować stawonogów i ryb Cites potrzebny jest tylko podobno jak za granicę chcę sprzedać , wiele osób chciało zarejestrować ptasznika i nie nożna było to o co biega w tym wszystkim.Na jakiej podstawie .Wypadku z ptasznikami nie było spora grupa osób po ugryzieniu odczówała tylko czasowy bul .Pacząc na to wszystko człowieka naprawdę może ponieść.Nie ma oficjalnej listy zabronionych ptaszników bo jak niby miała by powstać jeśli zebrali by ludzi konpetentnych w danej dziedzinie to ta lista by nie powstała albo profilaktycznie umieszczono by parę gatunków aby wilk i owca była cała .Więc o co im chodzi.W polsce co roku masa ludzi trafia do szpitala po ugryzieniu pszczoły wiadomo uczulenie .Ale nikt nie zamyka pasiek i bezpodstawnie niby ma podstawy wkracza ci do domu z nakazem i przeczepuje wszystko.
Zgadzam się z Awi! Męcz prokurature i gazete tez!!! Heh... w jakim kraju my żyjemy?? :| Masakra.....
dlatego, ze policja nie zna sie ani troche na pajakach.
a tego co wolno miec, a czego niby nie, nie wiedza
wieczorem zamieszke skana protokolu przeszukania, to bedziecie mieli sie z czego smiac!!!
a irminie przelozylem samowolnie :)
Nio i dobrze!!!Trzeba było im chociaż jakoś udowodnic ze irminka to nie brachypelma!!!Jakies zdjecie z podpisem albo co.A zresztą po co,skoro Psalmopoeus nie wymaga zarejestrowania?Czekamy niecierpliwie na skan :)
Ja bym tomi tak nie szarżował pisesz na forum, że bez zgody prokuratury przekładasz pajęki, a ściany tego forum mają uszy, salamandra zaraz o tym doniesie, będziesz miał 2'' nalot ;) , a tak btw to jak poszło w gazecie ?? Udało sie coś wskurać, czy z kwitkiem Cie odprawili ??
mi skonfiskowalli kompa potem oddali ale bez dysków ,, nie zobaczysz tego przynajmniej przez 6 miechów jak nie lepiej :[
co do piractwa ,,, muszą udowodnić ze sprzedajesz piraty
ja miałem win xp bez licencji ale będe sie wspierał takim przepisem ( mniejwiencej ):
odulnodostępne dobro intelektualne ( program sie chyba zalicza - a w internecie ogulnodostępny jest ( np kaza ) ) objęte jest ochronie przed rozpowszechnianiem
i tam takie inne , wkazdym razie przepis mówi ze mozesz mieć na własny uzytek domowy ale nie mozesz go dalej rozprowadzać
Nie do końca Baku. Prawa użytkownika są sprecyzowane w umowie licencyjnej, którą musisz zaakceptować, aby zainstalować system. Jest tam wyraźnie zaznaczone, że nie wolno Ci nielegalnie rozpowszechniać ani kopiować tego systemu. Ponadto system ten nie jest darmowy, a więc nie można mówić o ogólnodostępnym dobrze. W przypadku kontroli musisz pokazać co najmniej trzy atrybuty legalności z pięciu dostępnych: oryginalny nośnik, dowód zakupu, certyfikat autentyczności i jeszcze jakieś dwie pierdołki - zapomniałem, co to było.
Choć nasze prawo zezwala na coś takiego jak zrobienie jednej kopii bezpieczeństwa (z oryginalnego - własnego - nośnika), to wg umowy licencyjnej M$ taką kopią zapasową staje się... system operacyjny po zainstalowaniu go na komputerze (ten zapis budzi dość duże kontrowersje wśród prawników, uzytkowników i niektórych pracowników M$).
Podobne zasady dotyczą całej reszty produktów rodem z M$.
Przynajmniej o piractwo się nie martwię jak ew. do mnie przyjdą - mam Linuxa z boxa +zestaw softu z tego pudełka dołączony do dystrybucji , a muzy kocham słuchać prawie wyłącznie na winylach! Nie ma chyba pirackich winyli ??...
Ale mam w domu 2 pirackie filmy - m. in. Garfielda i władce pierścieni (pożyczone)
Nie martw się - jak policja zobaczy, że masz Linuksa, to oskarżą Cię o utrudnianie działań, bo nie będą się potrafili zalogować. :]
A co do winyli, to pewnie też uznają je za piraty, bo nie znajdą hologramów. :)
co do piratów jest pewne na 100% jeśli znajdą u ciebie stertę piratów ale nie masz nic zainstalowane z nich w systemie zawsze możesz powiedzieć że szedłeś wczoraj drogą i znalazłeś ,mogą jedynie skonfiskować płyty
Jesli będziesz miał zainstalowane i nie mineło od instalacji 48 godzin też możesz się tym samym wykręcić bo mogłeś sprawdzać co to tam jest na tych kompaktach.Znam przypadek jak policja zatrzymała gościa coś im się tam nie podobało prosili o otwarcie bagażnika a tam torba z piratami gość powiedział że znalazł w rowie jadąć więc to zabrał.Skonfiskowali torbę spisali zeznania i puścili go.