tak .. ale mozemy napisać to w formie - w sprawie prac nad listą , ... prosimy o wzięcie pod uwage ... czy coś ,, nie wiem cokolwiek zrobimy będzie lepiej niz jak nic nie zrobimy
Wersja do druku
tak .. ale mozemy napisać to w formie - w sprawie prac nad listą , ... prosimy o wzięcie pod uwage ... czy coś ,, nie wiem cokolwiek zrobimy będzie lepiej niz jak nic nie zrobimy
dzięki bogu nie ma haploelm ...
ale kto wymyślił pamphobeteusy !! przeciesz one są nieszkodliwe !!!!
czemu calceaty?- tu juz przesadzasz.to ze czegos nie lubisz to nie znaczy ze jest złe.Ja je lubie a nie lubie np selenocosmii- to moze je wpisac?Chodzi o to ze jesli by patrzec na ptaszniki obiektywnie to jesli na liscie mialy by byc pterinohilusy to automatycznie wszystkie inne afrykanskie i azjatyckie powinny tam trafic>ale co komu zawiniły aphonopelmy i pamphobeteusy to juz nie wiem zupełnie!Najwyzej wzbogacimy kolekcje ogrodow zoologicznych,nie ma sprawy!Ja tam sie zbyt nie przejmuje bo mam tylko pare samic tych gat. ktore sa przewidywane na liscie i prawde mówiąc chetnie bym je poswiecił w zamian za mozliwosc uzyskania legalnych papierow na brachypelmy,ale to niestety tylko moje marzenia.Niech w koncu ustanowią jakies jedno oficjalne prawo,niech pozwolą sie do niego stosowac i bedzie dobrze.Jakie by gatunki nie były dozwolone to zostaje jeszcze tyle innych ze miejsca na nie w terrariach zabraknie:)
A azjaty i afrykany chetnie bym poswiecił byleby tylko prawo jasno okresliło ze cała reszta jest ok i mozna je amatorsko mnożyc i hodowac.
s calcatum są bardzo agresywne z tego co widziałem i czytałem i mają bardzo nieprzyjemny jad ,, zresztą to jak podałem - tylko moja propozycja bo ja uwazam ze zadne z nich nie powinny być zakazane ...
dopuki nikogo nie zabiły , trwale nie okaleczyły znaczy ze nie są niebezpieczne ,, ile osub straciło zycie po psie albo pszczołach ?? a nikt ich nie zakazuje ...
pająki podziemne trzymane prawidłowo nie stanowią zagrozenia - wg mnie
no i juz sie zaczyna. może najlepiej zostawic wszystkie ptaszniki i tyle, po co rzucać im jakieś mięcho? Jednym podoba sie taki ptasznik, drugim taki. Dlaczego komuś zakazywać trzymania murinusa skoro mu sie podoba?
Baku Ty myślisz że im sie chce wpisywać pojedyńcze gatunki oni poprostu pójdą po najmniejszej lini oporu i zamiast P.Smithi wpiszą Poecilotheria ssp bo tak jest łatwiej.Niestety tak jest w polsce. Panie Robercie sądze ,że ogrody zoologiczne nie będą chciały przyjąc tak wielkiej liczby pająków wiec pewnie większość z nich albo choćby część zostanie uśmiercona , a pozatym niewiele osób będzie chciało oddać swoje pająki.Fakt że z tymi Brachpelmami trzeba wkońcu coś zrobić bo to co sie teraz dzieje jest nienormalne , jest to najpopularniejszy gatunek ptaszników trzymanych w terrariach od lat ale niestety Salamandre to gó*** obchodzi dla nich te pająki które trzymamy bezczelnie wywieźliśmy z ich naturalnego środowiska .
calceaty sa tak samo agresywne jak wszystkie inne ptaszniki,ani mniej ani wiecej-zaatakowane uciekają a jak nie mają dokąd to sie bronią.Pająk jak pająk-spróbuj je kiedys pohodowac a zobaczysz jakie są milutkie :)Ja i tak bede trzymał to co mam nawet jak ustawa zabroni.A kto mi rozrózni czy w terrarium mam s.calceate czy a .metallice? I to i to siedzi w oprzedzie i wyłazi tylko w nocy.A pozatym u nas nikt sie nie zna i w Zoo we Wrocku nawet vagansa podpisują jako Brazilopelme.Tylko handel odpadnie ale mnie to wali bo i tak kazda brachypelma czy grammostola jest o niebo lepsza do sprżedaży niz te jadowite-przynajmniej nikt z tych początkujących w szpitalu nie wyląduje,a z zaawansowanymi zawsze sie da jakos dogadac (np na giełdzie)
Salamandra dobrze wie ze nikt tych ptasznikow z natury nie wywoził.Po prostu to dobrze wygląda w sprawozdaniach rocznych(wszczelismy 10000 spraw w związku z nielegalnym posiadaniem zwierząt chronionych Konw.Waszyngt.)Tylko kasa sie liczy i dotacje z UE.Przeciez Oni dobrze z tego żyją,a ze nikt u nas tygrysow nie morduje to chociaz pajączki trzeba chronic.
miałem 3 ostała mi sie jedna - niedojzały samiec :]
czytałem duzo opini ze samice dorosłe są bardzo agresywne i atakują wszystko co sie zblizy ,, z młodymi nie miałem problemu ale jakos sie ich " boje " :] : ]
co do tego ze pająk jak pająk to sie zgadzam :]
Zgadzam sie ze to szybki ptasznik i bac sie trzeba-ale ja sie boje wszystkich i do każdego mam ten sam respekt,czy to stromatopelma czy grammostola.Dzieki temu przez 10 lat nic mnie nie ugryzło i mysle ze nadal tak bedzie.Jesli traci sie czujnosc to juz początek konca :)Z dwojga złego wole afrykanskie czy azjatyckie ptaszniki bo przy dopuszczaniu czy przenoszeniu do nowego terra są agresywne-ale to da sie opanowac bez problemu.A np.lasiodory czy acanthoscurrie zaraz biorą się za wyczesywanie włosków ,a to mnie denerwuje bo musze łykac prochy a i to swedzi jak diabli :)
ja też przyłączam się do akcji :)
Co do dziekana to bardzo wątpię. U nas, niestety, siedzą sami gryzoniarze i pomijając chlubną osobę mojego promotora, mają to gdzieś. Ponadto wątpię, by dziekan Wydziału Biologii (skąd inąd szef mojego Zakładu) chciał oficjalnie wspierać jakieś akcje związane z wojowaniem/dyskutowaniem z MOŚ-iem (mają kupę spraw na głowie).
Pomijam już sam fakt, że Salamandra (która poza tą cholerną wsypą ma jednak dużo dobrego na koncie) ma dość długie macki i w pewnym sensie siedzi na naszym wydziale.
Słowem oficjalnego wsparcia z wydziału nie uświadczysz. Mogę co najwyżej zdobyć parę podpisów, ale tylko od prywatnych hodowców.
przygotuje ktos moze tresc petycji. bede chodził po szkole i zbierał podpisy, co mi szkodzi, co wam szkodzi. ja na takich pismach sie nie znam i nie mam czasu by sie zainteresować.
me to
wystarczy :] jakbyś jeszcze pomugł to napisać :] :]
I ja też. Jak trzeba podpisy to dam rade też trochę pozałatwiać. Szkoda, że osoby najbardziej zainteresowane (czyli my) mamy w takich sprawach najmniej do powiedzenia. DAMY RADĘ :)
Im to się na prawde nudzi! Zamiast zmieniać prawo na gwałcicieli i morderców to się biorą za biedne zwierzątka.
PRZYŁACZAM SIĘ!
spróbuje czegoś poszukać, teraz mam egzaminy, jestem w plecy i wyglada to jak wyglada niestety. widzac po postach - znalazłyby sie osoby, które to potrafią zrobić.
co do napisania jakiegokolwiek pisma to argumenty mantida i baku mysle, ze sa przekonywujace. szczególnie ten o pokrzywczeniu kilku tysiecy terrarystów, no bo to jawna dyskryminacja przecież, tak jakby żydom zakazano noszenia jarmułek.
Ta cała polska polityka mnie bawi...
Niedługo zabronią katnika mieć w piwnicy ;]
Ta cała polska polityka mnie bawi...
Niedługo zabronią katnika mieć w piwnicy ;]
Naj gorsze jest że jak zostanie zabronione, mieć te pająki o kórych mowa. To nawet jak ktoś swojego ptasznika nie odda do zoo, (prawdopodobnie większość, w tym także ja) to nie bedzie mógł na forum poruszać żadnej kwestii związaniej z tym gatunkiem. Mówi o tym 9 punkt regulaminu:
9). Zabrania się umieszczania ogłoszeń dotyczących zwierząt uważanych powszechnie za niebezpieczne, zakazanych przez polskie prawo, stanowiących realne zagrożenie dla życia człowieka (m.in. niektóre gatunki pająków, skorpionów, węży).
<lol> :]
Na mnie liczyć możecie zrobie wszystko co w mojej mocy. Podpisy pozbieram powysyłam maile.
do wszystkich znajomych i uzytkowników allegro od pajaków wysłałem maile z linkiem postu Baku'a . Moze to cos da
po prostu podbija sie do ludzi mowi o co chodzi i wpisuje
kiedys tak kolesie zbierali podpisy pod legalizacja marichuany wiadomo ze ich pomysl nie przejdzie ale nasz ma wieksze szanse
powysyłałem maila do allegrowiczów(od pajaków) i znajomych, i adminów stron paru-moze to cos da-wsparcie
Szczerze mówiąc gówno to zmieni czy projekt przejdzie, czy nie, pokażcie mi takiego, który pójdzie oddać swoje zwierzaki. Mimo prób regulacji sprzedaży "pudełka z gratisowymi brachypelmami" są w sprzedaży. Jedyne, co się może zmienić to ceny i kontrole na giełdach. No i zostaniemy uznani za przestępców, kłusowników i Bóg jeden wie co jeszcze.
No to gdzie ta petycja, dajcie długopis :)
Zgadzam sie z toba Baku w 100% choc nie słyszalem o niczym takim, ale podejzewam ze sobie tego nie wymisliles tylko cos w tym jest na pewno. Ja sie pod tym podpisuje i jak byscie potrzebowali jakiejkolwiek pomocy to piszcie.
Mozecie na mnie liczyc !!!
garo
PS
Jak cos wymysle co do tych argumentow to na pewno napisze !!!
No to czas na akcje "znicz" jestem za!!!!. A jak to nic nie pomoze to taki k**** wal ze oddam moje zwierzatka:)
Zrobic tak czy tak coś trzeba najlepiej jak by ktoś napisał jakaś petycje każdy by druknoł u siebie w domu i podpisali by ludzie . Potem ktoś by podał adres taki by te listy były przeczytane a nie odrzucone i jak by poszły takie petycje :
Załóżny ze 1000 ludzi by cos takiego sciagło i na kazdej petycji podpisałoby sie 50-100 osób to i tak jest dużo.
skoro juz robimy wielka akcje to moze napiszemy pismo o zakazanych gatunkach i dodamy do tego jeszcze o hadlu brachypelm jedno pismo z podpisami a dwie sprawy w nim przy liczbie podpisów jakie mozemy zdobyc mozemy cos zdzialac i moze upiec dwie pieczenie na jednym ogniu i załamac salamandre :)
nie ,,, napizemy tlko otym ,, ale jak ktoś chceto moze o tym napisac oddzielne pismo ...
PESEL jest bardziej wiarygodny...
Jestem za w całej rozciagłości, bedzie text petycji pozbiera sie podpisy po ludziskach
Pozdrawiam
Hmm a od państwa z ochrony przyrody słychu nie ma, co z ta petyca bo wszyscy pisza a nic nikt nie robi, napisałbym to ale nie ma teraz mojej sorki od polaka .
myśle, ze należy poczekać na rozwój sytuacji. bo niby na jakiej podstawie określić tresc tej petycji? "dochodzą nas słuchy"?? trzeba sie na coś powołać.
najleipej jak by ktos zrobil www i kazdy by sie tam wpisywal....
A oto i projekt rozporządzenia w sprawie zwierząt niebezpiecznych:
http://www.salamandra.org.pl/news/do...b_11_08_04.pdf
załącznik z listą zwierząt:
http://www.salamandra.org.pl/news/do...b_11_08_04.pdf
opinia naszej ulubionej organizacji SALAMANDRA o projekcie:
http://www.salamandra.org.pl/news/do...bezpieczne.doc
A to wycinek z ostatniego dokumentu w sprawie pajęczaków:
W przypadku pająków słusznie uwzględniono rodzaj Latrodectus (wiele gatunków może powodować zagrożenie zdrowia lub życia – np. L. mactans mactans, L. hasselti, L. hesperus, L. indistinctus, L. menavodi, L. tredecimguttatus, L. variolus). Silnie jadowity jest także Atrax robustus i niektóre tarantule z rodzaju Lycosa. Jednak lista niebezpiecznych pająków jest zdecydowanie zbyt krótka. Należałoby także dodać co najmniej: pustelniki – Loxosceles spp. (w szczególności L. reclusa, L. deserta, L. laeta), Phoneutria spp. (w szczególności P. nigriventer), kątnika z gatunku Tegenaria agresti oraz ptaszniki z rodzaju Poecilotheria. Należałoby także rozważyć (być może dopiero po nowelizacji ustawy) dodanie gatunków, których jad może powodować powikłania zdrowotne: kolczaki z rodzaju Cheiracanthium, skakuny z rodzaju Phidippus, a także agresywne ptaszniki z rodzajów: Creatogyrus, Haplopelma, Heteroscodra, Pterinochilus, Stromatopelma i Theraphosa.
Strach pomyśleć co będzie jak ktoś się na to zgodzi.
Theraphosa ??? Oni se w H*** leca przecież theraphosy nie są żadnym zagrożeniem dla człowieka.
kurcze kto to wymyslil przeciez to zadne zagrozenie to jakas bzdura nie powinni zakazac hodowli tych gatunkow.
To jest tylko opinia SSalamadrowców, niekoniecznie muszą uwzględnić ją w rozporządzeniu. Po za tym jeszcze nie wiadomo komu zezwolić na trzymanie tych zwierząt. Po coś chyba zrobili te grupy I i II. No i nie wiadomo co miało by się stać ze zwierzętami z tej listy, które są w domach u terrarystów.