-
Re: www.leopardgecko.strona.pl
z takim mysleniem to niedłguo będą ludzie trzymać legwany zielone 100x60x100 a gekony lamparcie w słoiku
Powiem tyle, dla mnie terrarystyka to przedewszystkim obcowanie z przyrodą, zapewnienie zwierzakowi warunków podobnych do naturalnych. Czy wam sprawia przyjemnosć jak gekon podejdzie do miski i upoluje prawie nie ruszającego się mażćniaka? Mi nie. Osobiście wole patrzeć jak gekon czai się za świerszcze, ćmą czy pasikonikiem. A taki plankton łąkowy nic nie kosztuje!!!!! Czyli bardziej się opłaca niż mączniki czyż nie?
Reszte napisałm RobertM i w 100% go popieram!!!
-
Ja sie nie pytalem czym jest dla Ciebie terrarystyka. Tylko jak rozróznic ktory gekon jest szczescliwszy, jest w lepszej kondycji psychicznej ?? ;]
pozdro
-
Moja wcześniejsza wypowiedź to taka mała refleksja :]
-
Azzurreeuss napisał(a):
>
> Widzialem w tych skrzynkach kryjowke z ziemia... a wiec maja
> mozliwosc schowac sie i pokopac.
Na pewno tam sobie poszaleją :(. Proponuje zamknąć się na 5 lat w pudełku 3x2 metry.
>
> Ale jak poznac po gekonach z hodowli hoobystycznej i z hodowli
> powiedzmy komercyjnej; ktorych potrzeby psychiczne zostaly
> zaspokojone?? jak to zmierzyc ktory jest szczęśliwszy i w
> lepszej kondycji psychicznej?? bo ja zabardzo nie widze miedzy
> takimi gekami roznicy ;]
Raczej trudno oczekiwać uśmiechu po gekonie. Ale brak mimiki nie oznacza, że jest on przedmiotem. Coraz więcej wiemy o biologii w tym etologii i ekologii poszczególnych gatunków i wiemy na podstawie obserwacji w przyrodzie co takie zwierzęta robią. Podobnie jak inne kręgowce mają rozbudowaną także psychike i choc wiemy o tym jeszcze niezbyt wiele to na pewno nie wynika z tego, że komfort życia zapewnia im ściana z plastiku lub szkła po której całą noc i przez całe życie próbują się wydostać. Zwierzęta potrzebują różnorodnej aktywności, które może zapewnić tylko odpowiednio wyposażone terrarium, odpowiednio podany pokarm. Można zobaczyć w jakich warunkach były trzymane niedźwiedzie w zoo Wrocław we Wrocławiu jeszcze po wojnie i pojechać do Plzna i zobaczyć jak żyją na 5-cio hektarowej połaci lasu. To jest właściwa tendencja wynikająca z dostrzegania potrzeb zwierzat. Nie coraz mniejsze i puste klatki, ale coraz większe i bardziej zróżnicowane wybiegi. Dokładnie to samo dotyczy gadów.
-
Ja myślę nawet że niejest tam tak jak na fotach. Naprawdę myślicie że te biedne gekony mają tą miseczkę z ziemią?? Myślę że niechcialo by się naszemu szanownemu hodowcy w tym howie klatkowym kurczaków wymieniać go jakby np. gekon załatwił się tam. Jak napisałem w moim poprzednim poscie wogóle się niemyśli o zwierzętach tylko o ''grubych ogonach'' ''świetnej odmianie'' ''chęci rozmnażania'' co jest poprostu smutne i żal mi tych zwierząt poprostu.
-
Opieram się na aktualnych danych z bazy EMBL w Heidelbergu.
To fakt że bałagan w systematyce był i chyba zawsze będzie - kardynalnym przykładem są spory odnośnie podziału świata żywego na królestwa...
-
No cóż, to co nazywamy odtwarzaniem środowiska naturalnego bywa różnie interpretowane, wystarczy przejrzeć zdjęcia terrariów dla gekonów w dziale zdjęcia - generalnie ja uważam że róznica między plastikowymi roślinami i tłem z pianki poliueratonewej pomalowanej akrylem, tudzież podłożem z kostki kokosowej ma mniej więcej tyle wspólnego ze środowiskiem naturalnym co "Nasz Dziennik" lub "Wyborcza".
Moje stanowisko wobec tego typu wystroju wnętrz wyraziłem dosyć jasno w opisie urządzenia terrarium na stronie www.gekonlamparci.com
Odnośnie podejścia Konrada to przyjął on startegię renomowanych hodowców zagranicznych - minimum kosztów, minimum przestrzeni, maksimum efektów - gekony zyja, wygladają zdrowo, daja liczne i piękne potomstwo w rekordowo krótkim czasie.
Nie popieram tego typu rozwiazania, ale je rozumiem i myslę, że osiągnięcia hodowlane je znakomicie usprawiedliwiają, zwłaszcza, że z owym "środowiskiem naturalnym" i jego naśladowaniem bywa różnie.
Nie jestem tez zwolennikiem karmienia maczniakami, chociaż jest to nienajgorszy pokarm i spokojnie moze stanowic podstawę diety - tu nie zgodze sie z Konradem odnośnie instynktów łowczych. Gekony karmione mączniakami i innym pokarmem z miski mocno się rozleniwiają (z drugiej strony, patrząc na to z perspektywy hodowcy na dużą skalę, sa mniej ruchliwe, więc "tracą" mniej energii i szybciej rosną)
Co do cen, to proponuje zajrzeć na UrbanGecko, A&Mgecko, Abbey czy tez strony Raya Hine'a i Rona Trempera....
-
Bardzo ciekawa dyskusja! Powiem tylko tyle, że niepotrzebna! Pan Konrad jest hodowca nie od dziś! Od wielu lat hoduje gekony, które są zdrowe i piękne! Co do warunków: higieniczne, łatwość sprzątania, za czym idzie zdrowie gekona!! Co do diety to każdy ma swoja „szkołę” Konrad karmi mączniakami i oseskami , ja karmie świerszczami , mączniakami i oseskami, inni hodowcy tylko świerszczami najważniejsze jest zdrowie gekona ,a ja nie widzę żeby gekony Konrada były w złej kondycji wręcz przeciwnie!! Naprawdę nieraz należy się zastanowić, że w USA czy też Francji , Holandii są osoby, które hodują gekony lamparcie od wielu pokoleń i są to gekony zdrowe i piękne! Wydaje mi się, że lepiej brać przykład i postępować według ich doświadczenia a nie zaczynać od podstaw i cofać się w czasie w taki sposób Polscy hodowcy zawsze będą w tyle! To, że lubicie mieć ładne terra to wasza prywatna sprawa Konrad woli piękne i zdrowe gekony i ja to podzielam! Ja sam mam 2 terraria tak zwane "pokazowe" reszta to RACK i jestem z tego bardzo zadowolony, bo gekony naprawdę rosną wspaniale! Jeśli chodzi o ceny ja wiem, że w Polsce nie zarabia się „kosmosów”, ale te gekony to są rarytasy i naprawdę w dobrej cenie dla porównania cennik mojego idola Craiga Stewart’a http://www.theurbangecko.com/mainpag...ilability.html . Naprawdę Konrad jest bardzo dobrym hodowcą i jeśli nastawienie Polaków do hodowców gekonów lamaprcich używających RACKS systemu będzie takie to skończy się przystosowywanie cen do Polskich zarobków i przeciętny hodowca będzie mógł pomarzyć o odmianie gekona lamparciego! Weźcie pod uwagę, że właśnie hodowcy, którzy trzymają gekony w ten sposób poprzez selekcje stworzą nowe odmiany barwne na przykład TANGERIN TORNADO http://www.theurbangecko.com/images/...inetornado.jpg
Jak widać na zdjęciach ze strony Craiga Stewart’a
gekony są trzymane w RACKS systemie i myślę, że więcej dodawać nie trzeba! Jak ktoś jeszcze nierozumnie tego to trudno!
http://www.theurbangecko.com/images/..._largerack.jpg
Pozdrowienia GREJFRUT
Ps: A jeśli chodzi o wypowiedź brevis’a to zastanów się! Wymienione przez Ciebie ''grubych ogonach'' ''świetnej odmianie'' ''chęci rozmnażania'' są oznakami że gekony mają idealne warunki! Nic dodać nic ująć!
-
a tak na marginesie Grejfrut ile gekonów urodziło się w Twojej "hodowli" ?
-
Jesli dyskusja niepotrzebna to po co zabierać w niej głos ? Zwłaszcza jeśli się za bardzo nie rozumie czego ona dotyczy. Nie dotyczy ona kwestionowania "przyrostów", "checi rozmnażania, "higieny", "łatwości sprzatania". Wszystko to znamy z ferm świń, kurczaków i... jak się okazuje gekonów. Ten sam język i ta sama pogarda dla potrzeb życiowych zwierząt. Może warto dowiedzieć się jak spędzają czas te te "gekony piekne i zdrowe". Doświadczenie proste, wystarczy wrzucić takiego do plastikowego pojemniczka i zarwać jedną noc. Czy to jest humanitarne ?
-
Co to cen to jedyny droższy osobnik to tangerine albino, Ray Hine ma od 75 do 125 euro :] Więc można dostać taniej :]
Ale gdyby były to samice to bym i tak kupił nie patrząc na cene :)
-
''Ps: A jeśli chodzi o wypowiedź brevis’a to zastanów się!
Wymienione przez Ciebie ''grubych ogonach'' ''świetnej
odmianie'' ''chęci rozmnażania'' są oznakami że gekony mają
idealne warunki! Nic dodać nic ująć!''
Grube zady, odmiana też dobra, i popęd u knura- tak samo mają świnie na fermach. NO CO MOŻE NIEZAUWAŻACIE TEJ ANALOGI???!! Przecież to zwykła ferma gekonów ludzie opanujcie się co tu podziwiać?? Sadysta to może i by sie cieszył... ale TERRARYSTA(nie farmer) napewno nie. No ale co tam gekon lamparci mogę takiego mieć za 50zł....--- śmiwszne i smutne no ale ja wogóle niemogę sobie wyobraźić co by tu się działo gdyby sprawa się tyczyła bardziej kontaktowych gatónków typu agama brodata lub legwan zielony wszyscy byli by oburzeni ''zabić'' ''skopać'' ''ja to bym ich....'' a tu chodzi przecież o zwykłego gekona lamparciego, co drugi go ma- takie zwierze popularne i wogóle. Niestety tak to wygląda. Przykro mi z tego powodu i będę bronił mojego stanowiska dalej.
-
przeciez Agamki tez sa w taki sposob trzymane :) ja nic nie mam do tej hodowli, nie jestem za ale nie jestem tez przeciw wkoncu hodowcy tez musza jakos zyc bo z normalnymi wyamirami i warunkami to raczej by nie dali rady sie utrzymac.
-
Jezeli juz mowa o niedzwiadkach :P to zauważcie ze w USA, niedzwiedzie wola mieszkac na brudnych, smierdzacych i malo estetycznych wysypiskach smieci, zywiac sie odpadami... a maja prawo wyboru :)
Skad wiesz, ze gekony nie wybrały by zycia w takich warunkach jak u hybino. Sam nawet pisales ze nie da sie zmierzyc ani sprawdzic ktore gekony saw lepszej kondycji psychicznej... a oceniajac je po wygladzie to wygladaja lepiej te ktore sa na diecie maczniakowo - oseskowej ;)
-
Switne podejscie ;)
zamiast sie cieszyć ze w koncu jakas hodowla z prawdziewego zdarzenia... powiew zachodu :D:D to wszyscy tylko narzekaja ;/
Jezeli tak was to boli co robi hybino, to moze weźcie i stworzcie rownie bogata hodowle jak on i pokazcie jakie zapewnilibyscie warunki dla dziesiatek gekonow. Jak narazie najbadziej bulwersuja sie osoby majace raptem kilka gekonow i dopiero zaczynajce swoja przygode z terrarystyka... z takim podejsciem zawsze bedziemy setki lat swietlnych za zachodem. I nawet nie potrzebujemy głupich zakazow i ograniczen jakie mamy w prawie, sami potrafimy sobie swietne stwarzac problemy tam gdziee ich nie ma!!!! ;]
mam nadzieje ze nastepnym razem jak ktos wrzuci na forum foty jakiejsc nowej oszałamiajacej odmiany barwnej, nie pozostaniecie bezczynni i napiszecie chociaz 20 postow z wyrazami wspolczucia dla tego zwierzaka. Bo niestety wszystkie odmiany barwne pochodza z takich hodowli jak ma hybino.
Pozdrawiam ;]
-
Witam
Wedlug mnie przeginacie i to zdrowo ... :/
Azureus ma racje. Cieszcie sie ze jest taki wybor takich odmian, a nie zawsze narzekacie. Gekony (widać po zdjęciach) sa w bardzo dobrej kondycji, a Wy zawsze czegoś się czepniecie. Nie odpowiadaja Wam warunki?? Po prostu nie kupujcie i tyle.
Pozdrawiam
-
Azzurreeuss napisał(a):
> Jezeli juz mowa o niedzwiadkach :P to zauważcie ze w USA,
> niedzwiedzie wola mieszkac na brudnych, smierdzacych i malo
> estetycznych wysypiskach smieci, zywiac sie odpadami... a maja
> prawo wyboru :)
Co ma piernik do wiatraka. Gdyby niedźwiedzie w USA pchały się do ciasnych klatek w zoo i tam się zamykały to może byłaby jakaś analogia.
> Skad wiesz, ze gekony nie wybrały by zycia w takich warunkach
> jak u hybino. Sam nawet pisales ze nie da sie zmierzyc ani
> sprawdzic ktore gekony saw lepszej kondycji psychicznej... a
> oceniajac je po wygladzie to wygladaja lepiej te ktore sa na
> diecie maczniakowo - oseskowej ;)
Kondycji psychicznej nie sprawdza się po tym, że tym w złej wyrasta piąta kończyna czy rogi na głowie. Nie doatją też wysypki na ciele od złej czy dobrej kondycji psychicznej. Poznać ją można tylko posiadając więdzę o biologicznych potrzebach zwierzat, a wnioski wyprowadza się z obserwacji prowadzonych w naturze, ale także w hodowli. Na podstawie tych obserwacji wiemy np., że gekony lamparcie podobnie jak tysiące innych gatunków kopią, polują, poszukują pokarmu itd., a nie siedzą w tym samym miejscu 10x20 cm np. przy kawałku skały przez całe życie i drapią w niego. Wtedy rzeczywiście można byłoby domniemywać, że drapanie przez całe życie w szybę jest dla nich komfortowe. Tak jak tłumaczyłem zwierzat tak samo jak ludzie potrzebują urozmaiconego środowiska, a nie pustej, ciasnej skrzynki. To nie jest jakaś wielka filozofia, to chyba dośc elementarne rzeczy z etologii zwierzat. To wstyd, że ludzie rzekomo zainteresowani zwierzątami nie wiedzą o tym. Przepraszam wszystkich rzeczywistych pasjonatów, że piszę tu takie banały, ale jak widać dla niektórych jest to potrzebne.
-
Azzurreeuss napisał(a):
> Switne podejscie ;)
> zamiast sie cieszyć ze w koncu jakas hodowla z prawdziewego
> zdarzenia... powiew zachodu :D:D to wszyscy tylko narzekaja ;/
Powiew Zachodu :))). Sorry, ale zaraz pękne ze śmiechu. Jestem na Zachodzie kilka razy w roku i już trochę widziałem. Siedzę w tym ponad 20 lat, prenumerowałem kilka, a okresowo nawet kilkanaście czasopism herpetologicznych i terrarystycznych, jestem członkiem kilku towarzystw terra i herpeto. Terraryści nie trzymają tam zwierzat w obozowych warunkach. Owszem jest grupa "przemysłowców", tylko czy to są terraryści ? To jest margines obok większości terrarystów dla których liczy się zwierzą i jego potrzeby. W niektórych krajach są minimalne rozmiary i minimalne warunki życia określone w prawie, właśnie po to, aby takie barbarzyństwo nie miało miejsca. Stopniowo coraz więcej krajów takie "minima" wprowadza, najpierw jako zalecenie, a potem obowiązujące prawo.
> Jezeli tak was to boli co robi hybino, to moze weźcie i
> stworzcie rownie bogata hodowle jak on i pokazcie jakie
> zapewnilibyscie warunki dla dziesiatek gekonow.
Jeśli ktoś nie ma warunków to trzyma 5 gekonów, a nie 50.
Jak narazie
> najbadziej bulwersuja sie osoby majace raptem kilka gekonow i
> dopiero zaczynajce swoja przygode z terrarystyka... z takim
> podejsciem zawsze bedziemy setki lat swietlnych za zachodem.
Ja się akurat tutaj nie zaliczam, raczej jestem weteranem terrarystyki :), a mimo to się bulwersuję, bo nie lubię jak mi się wciska kit.
I
> mam nadzieje ze nastepnym razem jak ktos wrzuci na forum foty
> jakiejsc nowej oszałamiajacej odmiany barwnej, nie
> pozostaniecie bezczynni i napiszecie chociaz 20 postow z
> wyrazami wspolczucia dla tego zwierzaka. Bo niestety wszystkie
> odmiany barwne pochodza z takich hodowli jak ma hybino.
Jeżeli takie mają być koszty powstawania nowych odmian barwnych to wcale te odmiany nie są potrzebne.
-
Silent_Dragon napisał(a):
> Witam
> Wedlug mnie przeginacie i to zdrowo ... :/
> Azureus ma racje. Cieszcie sie ze jest taki wybor takich
> odmian, a nie zawsze narzekacie. Gekony (widać po zdjęciach) sa
> w bardzo dobrej kondycji, a Wy zawsze czegoś się czepniecie.
> Nie odpowiadaja Wam warunki?? Po prostu nie kupujcie i tyle.
> Pozdrawiam
A kto tu chce kupować. Zgodnie z życzeniem autora strony po prostu komentujemy tę stronę :).
-
mantid w tym roku 9 geków niestety słabiutki sezon! Co do wypowiedzi RobertM powiem tyle widać brak Twojego doświadczenia i nie tylko w hodowli ale i w życiu! Troche szacunku dla ludzi bo od nich zalerzy Twoja przyszłosć!Jeśli chodzi o to dlaczego zabieram głos to dlatego że nie mogę na to patrzeć jak ludzie wiedzący o hodowli gekona lamparciego bardzo niewiele "rzucają" się na hodowcę który nie od wczoraj ma gekony! Pozdrawiam i życzę sukcesów w hodowli! Widać że z takimi terrarystami Polska jak zawsze zostanie w tyle szczęście jest niewielka ilość hodowców którzy pchają to wszystko do przodu!
-
GREJFRUT napisał(a):
> mantid w tym roku 9 geków niestety słabiutki sezon! Co do
> wypowiedzi RobertM powiem tyle widać brak Twojego doświadczenia
> i nie tylko w hodowli ale i w życiu!
Nigdy nie poważyłbym się na ocenę czy ktoś jest mniej czy bardziej doświadczony w życiu. Zwłaszcza, że nie przypominam sobie, abyśmy się osobiście znali i utrzymywali jakiś prywatne kontakty. Twoje doświadczenie za to "powala na kolana". Jak Ciebie nie było na świecie, ja rozmnażałem gatunki których nikt do tej pory w PL nie rozmnożył. Proponuję więc najpierw coś wiedzieć, a potem coś pisać. :).
> Troche szacunku dla ludzi
Ależ ja szanuję ludzi, już to wyjaśniałem. Ja nie atakuję osób, nie obrażam, polemizuję z poglądami. Ktoś może być świetny z pielęgnowaniu kwiatków czy pieczeniu ciasta, ale może kompletnie nie znać się na etologii gadów i zapewnieniu im właściwych warunków. Nie jest przez to mniej wartościwym człowiekiem.
> bo od nich zalerzy Twoja przyszłosć!
Nie zrozumiałem. Dlaczego moja przyszłość ? Od jakich ludzi ? :).
-
oczywiscie zapewne zostane posadzony przez p. R o brak konsekwenji ( i zapewne tak jest) ale niestety musze sie wlaczyc do tej "dyskusji"
od tygodnia czytam to i musze powiedziec ze zastanawiam sie czy niektorzy z Was cos biora...
dla tych ktorzy patrza ale nie widza pragne jeszcze raz wyjasnic niektore kwestie
1.moje zwierzeta hoduje w terrariach pokazanych na zdj. o wymiarach 60 X 40 X 30 w ilosci 1,2-3.
ogrzewane sa w ciagu dnia za pomoca zsynchronizowanego z termoregulatorem kabla grzewczego oraz zarowki 25 W. w nocy żarowki sie wylaczaja a pozostaje tylko miejscowe ogrzewanie podlogowe z ktorego zwierzaki korzystaja tak jak na wolnosci leżac w nocy na rozgrzanych kamieniach. wewnatrz na podlożu z popiru (gazety, reczniki papierowe) znajduje sie zajmujace 1/3 powierzchni terrarium pudelko z otworem wejsciowym wypelnione 10 cm warstwa kokosu z piaskiem. z jednej strony jest on stale wilgotny z drugiej zas suchy. zwierzaki moga do woli w nim kopac oraz skladac jajka i regulowac wilgotnosc w czasie wylinki.oczywiscie sluży taz jako kryjowka w dzien. oprocz tego za każdym pudelkiem znajduje sie doniczna rowniez slużaca za kryjowke dla ewentualnych osobnikow slabszych ( u mnie nie wystepuja bo segreguje grupy w/g wielkosci). oprocz tego w terr znajduje sie miska z maczniakami kryjacymi sie w resztkach marchewki, ziemniakow i zakopanych w otrebach pszennych z ktorych gekony musza je upolowac. do tego miska z woda zawsze swieza i wapno+vit. raz w tygodniu rozrzucam na noc oseski mysie ktorych moga zjesc dowolna ilosc.
jasli warunki te sa niehumanitarne, nieludzkie, barbarzynskie i szkodliwe to na prawde powinniscie zmienic psychoterapeute.
zaznaczam ze hoduje tak gekony nie dlatego ze jest mi wygodnie tylko dlatego ze jest to dla nich najlepsze. mialem wiele lat temu terraria naturalne i z premedytacja z nich zrezygnowalem dla dobra zwierzat.obserwuje moje zwierzeta codziennie i widzr ze sie nie nudza i sa szczesliwe. od wielu lat utrzymuje grupe hodowlana na poziomie 20-30 doroslych samic co zajmuje mi 10-12 terrariow- olbrzymia ferma!!!!!!
zyski jakie osiagam ze sprzedazy ich przeznaczam na karme oraz nowe osobniki- np. weze- olbrzymie wzbogacenie!!!!!!!!!
2. do p. Roberta.
odsadzanie kogos od "czci i wiary" dlatego ze preferuje inny model terrarystyki( podkreslam ze uwazam sie za terraryste w pelnym tego slowa znaczeniu) moze swiadczyc tylko o Panskim poziomie. zapewne bardzo zdziwi sie Pan mojemu wzburzeniu i powie ze to nie intencjonalne.....
powiem tak- dla kogos kto od najmlodszych lat traktuje terrarystyke niemalze jak religie i kocha zwierzeta dbajac zawsze o ich dobro oskarzenie o niehumanitaryzm, barbarzynskie i przedmiotowe traktowanie jest najwieksza obelga a ferowanie takich wyrokow publicznie nie znajac czlowieka i nie widzac jago kolekcji na zywo to po prostu chamstwo.
konrad
-
Ja pozwoliłem sobie skrytykować to, że jesteś człowiekiem niedoświadczonym, bo na takie coś wskazują Twoje wypowiedzi! To, że rozmnażałeś jakieś tam gatunki gratuluje!Co nie oznacza, że jesteś doświadczony w tematyce gekonów lamparcich! Wiesz w wypadku forum ocenia się osobę po jej wypowiedzi Twoje są typowymi wypowiedziami zazdrośnika i człowieka "upierdliwego"! Skomentowałeś już stronę nie podoba się Tobie i ok Twoja sprawa! To, że zacząłeś przygodę z terrarystyką w latach 80 nie upoważnia Ciebie do bycia nie na czasie ja tak Ciebie odbieram, że po prostu zostałeś 2 lub 3 pokolenia z tyłu! Więcej w tym temacie nie będę polemizował, bo widzę, że nasz dyskusja do niczego nie prowadzi! Mam nadzieje, że niczym Ciebie nie uraziłem, jeśli tak przepraszam i życzę powodzenia w hodowli!
Pozdrawiam Grejfrut!
-
Do Pana hybino:
może zamiast podawać na swojej stronie internetowej zdania brzmiące jak "prawdy objawione i niedyskutowalne" i "stroić miny" gdy przeczytało się krytyczne uwagi na temat warunków utrzymania zwierzat na podstawie zdjęć tam zamieszczonych należało te wyjaśnienia napisać od razu, zamiast unosić się dumą, bo może to zostać odczytane jako arogancja. Pewnie, że takie uwagi nie brzmią może przyjemnie, ale lepsze takie niż pochlebstwa z których nic pożytecznego nie wynika. Ja w każdym razie prosząc o komentarze byłbym na krytykę nastawiony i przede wszystkim wziął sobie przynajmniej część uwag do serca. Ale z tekstu na stronie wynika raczej, że jest Pan nieomylny w kwestii warunków hodowli gekonów lamparcich.
Jak już pisałem nie mam nic do Pana, ale proszę nie odmawiać mi i innym prawa do krytyki, zwłaszcza, że sam Pan o komentarze prosił. Autorzy wielu różnych stron proszą o komentarze, czasem na te strony zaglądam i nie piszę żadnych komentarzy. Dlaczego ? Bo są po prostu tak słabe, że szkoda słów. W tym przypadku uznałem, że strona i przedstawione zwierzęta są na tyle ciekawe, że warto zabrać głos. A jak już zabiorę głos to staram się być konsekwentny :).
Co do sedna sprawy, to te wyjaśnienia pozwalają na nieco bardziej optymistyczne spojrzenie, choć zapewne coś można byłoby poprawić. W tym przypadku słowo "ferma" przeze mnie nie oznaczała hodowli dużej liczby zwierzat, ale "technologii" ich trzymania oraz użytego na stronie języka. Co do "przedmiotowego" pisania o zwierzętach na podanej stronie to nie zmieniam zdania. W tym sensie pozostaje ona dla mnie w pewnym sensie "odhumanizowana", bez wspominania o potrzebach zwierząt, a w stosunku do czytających nieco arogancka. Ale każdy może mieć stronę taką jaką uważa, a inni mają prawo ją oceniać :).
P.S. proszę się nie martwić o mój poziom. Przypominam, że na Pana prośbę dyskutujemy o Pana stronie. Ja nie rzuciłem hasła "podyskutujcie o moim poziomie", może kiedyś i w innym wątku. Jeżeli nie panuje Pan nad emocjami to może warto nie poddawać swojej strony pod publiczny osąd. Można przecież zareklamować stronę i dopisać prośbę, aby jej nie komentować.
Do Pana Grejfrut:
Gdybym chciał mieć gekony lamparcie to zapewniam, że miałbym je. Zazdrość jest w tym przypadku zarzutem chybionym. A że jestem upierdliwy ? Czy to źle, że angażuję się w polemikę ? Niestety tam gdzie chodzi o dobro zwierzat nie mogę się powstrzymać przed dyskusją :).
Dziękuję za ocenę mojego stanu świadomości terrarystycznej (2-3 pokolenia wstecz to i tak nieźle, mogłem trafić np. do XVII wieku), z całego serca zazdroszczę Ci, że jesteś na absolutnym topie :). Czekam aż zaczną się ujawiać kolejni nastolatkowie o "topowej" wiedzy :))).
-
panuje nad emocjami jak kazdy człowiek do czasu.
prosze jeszcze raz na spokojnie przypomnieć sobie jakimi epitetami obrzucil Pan moja str. i nie mowic że nie byly skierowane do mnie osobowo- komuś o Pańskiej inteligencji nie trzeba chyba tłumaczyć korelacji miedzy opiniami kogos zamieszczonymi na jego str a opiniami na jej temat osob trzecich ( a tym samym jego samego- to chyba oczywiste ze nie można powiedzieć "traktujesz zwierzeta barbarzynsko ale nie uważam cie za barbarzynce"- to przeczy logice).
konrad
-
aha, co do warunkow w jakich utrzymuje zwierzeta to juz, z malymi poprawkami sa do przyjecia?!!! prosze mi zatem powiedziec czego nie widac na tych zdjeciach a co ja nowego napisalem w komentarzu ze wcześniej byly to warunki niehumanitarne, szkodliwe, barbarzynskie a teraz z malymi poprawkami sa ok? moze to nie ja nie panuje nad emocjami i jestem pochopny w ocenach? moze zamiast obrzucac blotem moja hodowle w pierwszym poscie należalo sie przyjrzec? przecież chyba jasno zaznaczylem ze nie bede opisywal calego procesu hodowli i rozmnazania gekona lamparciego - od tego mamy literature- a tylko odniose sie do wybranych zagadnien.
konrad
-
Tu się różnimy."Stosujesz barbarzyńskie metody hodowli" a "jesteś barbarzyńcą" to dla mnie dwie różne rzeczy (po udzielonych wyjaśnieniach to czysto teoretyczny przykład) i nie przeczy logice, bowiem to drugie określenie jest znacznie szersze i dotyka bezpośrednio osoby (jest epitetem) i służy do obrażenia, poniżenia tej osoby, a pierwsze oznacza tylko to co zostało powiedziane (nie należy sobie tu niczego dopowiadać, ani szukać drugiego dna), tzn. po prostu, że w tym konkretnym przypadku stosuje barbarzyńskie metody. Zresztą można stosować barbarzyńskie metody np. z braku wiedzy, a nie z powodu chęci znęcania się nad zwierzętami.
Być może moja łatwość krytykowania wynika z doświadczeń zawodowych. U mnie gdy się koledze z pracy daje z prośbą o ocenę artykuł przed wysłaniem do redakcji to jeśli dostanie się go z powrotem bez uwag krytycznych (czasem dosłownie "rozjechania na miazgę"), to bywa to odczytywane jako lekceważenie, a nawet powód do obrazy. Czyli dokładnie odwrotnie niż tutaj :). Nikt nie traktuje tego jako osobistego ataku, ale "intelektualną przygodę". To taki mały off topic, aby spróbować rozjaśnić moją krytykę i niewspółmierną, moim zdaniem, do sprawy reakcję p. hybino.
-
Przyglądałem się i przyznaję, że jestem nieco zdziwiony pewnym rozdźwiękiem pomiędzy tym co widać na zdjęciach, a Pana opisem. Na zdjęciach wygląda to wszystko na mniejsze, skromniejsze i prościej urządzone niż w opisie. Zresztą, jak iwdać, to nie było tylko moje wrażenie. Zresztą nadal uważam, że nie są to warunki idealne. Jeśli ktoś prosi o komentarze, a gdy dostaje krytyczne uwagi obraża się i nie odpowiada na te komentarze to sam jest sobie winien. Ja na krytykę pod swoim adresem reaguję od razu :).
-
}}To, że zacząłeś przygodę z terrarystyką w latach 80 nie upoważnia Ciebie do bycia nie na czasie ja tak Ciebie odbieram, że po prostu zostałeś 2 lub 3 pokolenia z tyłu!
Ja się mogę tylko za głowe złapać!!! Jeżeli chęć stworzenia zwierzętom warunków jak najbardziej zbliżonych do naturalnych jest cofaniem się w czasie poglądów terrarystyki to ja się chyba do "Zielonych" przyłączę. Co to jest za problem wsypać troche podłoża i dać choć niewielką roślinkę aby zapewnić minimum habitatu????!!!!!! Ludzie przecież w warunkach optymalnych (które omawiana tu hodowla nie spełnia) zwierze będzie się idealnie rozwijać!!!
To poprostu wielki wstyd!!! Kondycja psychiczna bez znaczenia??? Czy zwierzęta które się rodzą w takich pojemnikach mają w tak rozwinięty instynkt jak ich pobratymcy z "rozsądnej" hodowli?
To wszystko wydaje się śmieszne!!!
-
Propagowanie zwyczajów z zachodu, tylko dlatego, że są z zachodu jest śmieszne. Jeżeli mamy dążyć do czegoś takiego, jak hodowla gatunków przy minimum kosztów i minimum zaspokajania ich potrzeb w imię rozwoju terrarystyki to ja przepraszam, ale z taką terrarystyką nie chce mięć do czynienia!!
-
a myślisz ze gekonowi sprawia różnice czy ma zamiast piasku gazete i kawałek krzaka? ze srodowiskiem naturalnym to i tak bedzie miało mało wspólnego...
-
Ludzie i tak do niczego niedojdziecie ! więc po co sie awanturować ??
Według mnie gek ma to gębowo w kloace czy ma włókno kokosowe , kostke bukową czy "Twój Weekend"... dla niedo liczy sie zarcie,woda,miejsce do pochodzenia i płeć przeciwna.... wkońcu wszystkie zwierzęta mają w głowie zakodowaną prokreacje i do niczego innego stworzone nie są....
-
Taaa... kopanie w gazecie jest zaiste przyjemne....
-
zarcie kokosa z świerszczami też....
-
Boże to jest chyba najdluzszy post w historii :):):). Bardzo dobrze ze ludzie wymieniaja swoje poglady. Ja jestem osobnikiem neutralnym. Uważam że najlepszy pokarm dla Gekonów Lamparcich stanowią i mączniaki i świerszcze. Jedno uzupełnia drugie. Mączniaki mają tłuszczyk a świerszcze witaminki. (jeśli ktoś trzyma na samych mączniakach i jego gekony dobrze się trzymają- to wspaniale ale nieoznacza to tez odrazu ze wszyscu musza sie rzucic na maczniaki "bo to jest najlepszy pokarm")(jeśli ktoś trzyma na samych świerszczach to też wspaniale ale nieoznacza to tez odrazu ze wszyscu musza sie rzucic na Świerszcze "bo to jest najlepszy pokarm. Co do terrariów- Moim zdaniem Bezproblemowo da się połączyć systemy RACK i terraria które mają za zadanie odwzorować warunki naturalne. Można zamiast gazet dać piasek lub kostkę kokosowa (nie będę czytal wypowiedzi wielu rodzimych specialistów w stylu: Ty głupku nie trzyma sie gekonuf na piasku bo sie zaphają) Wsadzic roslinke (nawet taka najpopularniejsz n.p trzykrotkę) a kryjowke zrobic z kokosa. (Jeśli ktoś trzyma na gazetach i kryjówkach plastikowycha jego gekony się rozmnażają i trzymają świetnie to wspaniale ale nieoznacza to tez odrazu ze wszyscu musza sie rzucic na gazety i plastikowe kryjówki "bo to jest najlepszy sposób") Wtedy mamy połączony system rack ze środowiskiem naturalnym. Wielkość terrarium jest kwestia sporna bo nie kazdy moze sobie pozwolic na trzymanie wielkich terrariow w domu a zarazem niewiemy czy gekony lubią małe czy duże pomieszczenia (chyba że ktoś z nimi rozmawiał wtedy proszę o kontakt dam numer do dobrego specjalisty od takich przypadków...). Podsumowując narazie nasza wiedza na temat gekonów jest nikła i niemożemy się kłócic na ten temat
Pozdrawiam i życzę sukcesów w hodowlii zarówno w systemach RACK jak i w naturalnych terrariach
-
jeszcze nigdy nie spotkałem się żeby gekon zjadał podłoże z kokosa (mówi oczywiście tu o swoich gekonach) :D
Co do wypowiedzi sqqtera to dodam, że takie narualne terra to mniejsze koszta niż gazety itp. wystarczy przejść się do lasu i wszystko masz za darmo !! :D:D
Co do podłoża chyba też się bardziej opłaca podłoże takie jak np. piasek(który co kilka miechów wymienisz) niż gazety, które powinno się wymieniać codziennie?
ok. 2 zł kosztuje jedna gazeta, na wszystkie terraria załóżmy musisz mieć 2-3 takie gazety (może mniej może więcej w to nie wnikam). czyli ok. 6 zł musisz wydać :) I tak co dziennie(30 dni * 6zł = 180zł) albo co dwa dni( jakieś 15 dni * 6zł = 90zł ) i tak co miesiąc czyli taniej by wyszło naturalne prawda? (oczywiście wszystkie obliczenia są super niedokładne :D ale może takie coś wpłynie na hodowle hybina) :)
-
po Twoim wypowiedziach pawllo mozna wywnioskowac ze żal Ci wydac pare groszy zeby geki miały czysto zamiast tego wolissz nazbierac podłoza w lesie tak ? wczesniej pisałes ze wolisz robactwo z drogi za darmo , skoro nie masz pieniezy to nie hoduj a nie oszczędzaj kosztem zwierząt
-
aha jeszcze chciałem dodac ze niektórzy ludzie bo ty tego chyba pod uwage nie bierzesz gazety czytają wiec nie muszą kupowac ich specjalnie do terra... a Twoje obliczenia są żałosne..
-
Pawllo twoje wypowiedzi sa conajmniej żenujące...
-
Gdzie napisałem, że wole robactwo z drogi(chyba, że mylisz las z droga to sorry)? Prosze pokaż mi zdanie gdzie tak napisałem ok? O podłożu nie pisałem chociaż mojaw wypowiedź też do tego mogła się odnieść, bardziej chodzi mi o konary i kamienie itp. Gdzie pisałem, że nie mam pieniędzy? A to, że złapie bardziej wartościowy pokarm na łące niż świerszcze czy mączniaki to nie znaczy, że nie mam pieniędzy.
Obcy i Goblin ciekawe czy wy wymieniacie codziennie swoim gadom podłoże(jeśli je wogóle macie)? Wątpie.
Wielce wybitni i mądrzy Goblin i Obcy nie wszyscy ludzie są tak genialni jak WY. :D:D