-
Re: szukają aktorów do filmu o zoofilii - co o tym myślicie?
i jeszcze jendo - wg. ankiet minimum 5% wszystkich ludzi to homoseksualiści. Oczywiscie ankieta podaje procent ankietowanych... do tego trzeba wziąś pod uwagę, że nie każdy homoseksualista się w takiej ankiecie przyzna że jest homo, wiec pare procent trzeba tu doliczyć. Prawda jest taka że gejów i lesbijek jest wśród nas mnóstwo (nie liczę osób biseksualnych).
Ponadto cchiałbym zauważyć, że znam lesbijkę która jest opiekunką do dzieci - świetna dziewczyna :) i znam też nauczyciela który jest gejem (a dokładniej wykładowcom na wyższej uczelni). A zapewniam Cię, że ja tak wiele ludzi ni znam... poza tym połowa księży to pewno geje i biedacy w Kościele nie są pewno z powołania, tylko dlatego, żeby nie być "sobą"....
-
Xeo miałem na myśli tok myślenia Sculptora - sorki, źle ująłem. Nie tweirdze że powinieneś uwielbiac kogokolwiek, ale powinieneś to wg mnie zaakceptować - nawet nie mówie już o tolerancji, ale o zwykłej akceptacji.
-
ok ja rownierz przepraszam :P nadal zostaje przy swoim . nie akceptuje homoseksualizmu
-
tak liczba gejow i lesbijek rosnie - nie zauwazyles tego???
a gdy uznamy to za normalnosc to bedzie ich jeszcze wiecej bo nikt nie bedzie odczuwal zahamowan dla pociagu w strone homo skoro to stanie sie takie noramlne.. a do czego to doprowadzi??? Ja jako hetero stane sie jednostka rozrodcza a taki gej czy lesbijka bedzie "wychowywac" moje dzieci???
-
Tak wiem i nieraz to widzialem ze homosexualisci wybieraja scisle okreslone zawody tak jak i pedofile - (dziwne podobienstwo ale jest nie moja zasluga jest i tyle) takie zawody gdzie maja kontakt z generalnie mlodzieza kontakt "wychowawczy
-
a dlaczego "powinien" i to jest wlasnie ten moj tok myslenia przed tym przestrzegalem - promocja homosexualizmu - konsekwencja (jedna z...) narzucanie zdania
-
Sculptor liczba gejów i lesbijek stale utrzymuje się na jednakowym poziomie. A to że widzisz że jest ich więcej to tylko dlatego, że mają dość ukrywania się. Jakbyś się czuł gdybyś musiał przed swoimi bliskimi ukrywać jakąś ważną rzecz o sobie?? prawda jest taka, że oni nikomu nie szkodza, a ludzie sięboją bo ich nie znają... ba - nie wiedzą, że znają. Bo zapewniam Cię że wszędziem mozesz się natknąć na geja czy lesbijke - od sklepu, przez szkołe i prace po najwyższe stanowiska w rządzie.
-
Manipulacje - nigdy nie napisalem zeby wybijac niepelnosprawnych - napisalem natomiast aby brac przyklad z natury - tam niepelnosprawne lub okaleczone osobniki w gatunkach stadnych sa otaczane opieka!!!!!!!! kiepski manipulatorze
-
Sculptor ale kto Ci powiedział, ze homoseksulaiści pracująz dziećmi?? mylisz pojęcia... ani geja ani lesbijki dzieci nie pociągają.... dzieci pociagają pedofilów... No sam powiedz mi - znasz osobiście geja lub lesbijke?? Jesli nie to sam chyba zdajesz sobie sprawe że nie dla kogoś kto zna takich ludzi Twoje argumenty sa śmieszne... to tak jak zawsze się nabijamy kiedy na jakimś forum piszą o tym jakie to węże są obleśne i że trzeba je tępić - Ci ludzie nie wiedzą co to wąż, a Ty nie wiesz co to homoseksualista.
-
gdzie tam manipulacja... "jak ona sie "rozprawia" z odmiencami???????? " - tu oczywiście chodziło o opieke - taaaa jasne :D skoro mamy brać przykład z natury to zostawmy gejów i lesbijki w spokoju świętym bo tam się na nich nawet uwagi nie zwraca... a niepłenosprawnych nie otacza się opieką (to wyjątki), ale tępi od urodzenia.
-
Ehhh Ty nawet nie umiesz poprawnie czytac albo rozumowac i zle interpretujesz wiec nie widze sensu prowadzic z Toba dyskusji zreszta to nie dyskusja tylko widze Twoje usilne staranie do przepchniecia Twoich pogladow
Ja nie wypowiadam sie na temety ktore mnie nie dotycza lub nie mam o nich pojecia.
Tak znam homosexualistow i z racji tego ze jestem facetem znam generalnie gejow i bylo to duze zaskoczenie zwlaszcza gdy jednym z nich okazal sie ktos z bliskiego otoczenia. Stereotypowe spojrzenie na gejow nie jest dalekie od rzeczywistosci (i tonie opierajac tylko na jednym przykladzie)
napisalem "mlodzieza" kurs czytania zamow albo rozumowania lepiej....:/
Twoj sposob: zapytam czy jestes gejem masz takie zamilowania pragnienia lub jakkolwiek??? Jesli nie to dlaczego tak bardzo wypowiadasz sie w ich sprawie??? Wypowiadasz sie w czyims imieniu nie wiedzac przeciez jak to jest, ktos Cie o to prosil lub upowaznil????
Ja wypowiadam sie w swoim imieniu - niepodoba mi sie promocja homosexualizmu i wrogosc i proba wrecz tępienia a napewno szkalowania przeciwnikow homo
-
Sculptor napisał(a):
>tak liczba gejow i lesbijek rosnie - nie zauwazyles tego???
Lol. Masz jakies zrodla na ten temat? Czy to tylko twoje urojenia? A moze masz wrazenie, ze jakos ostatnio wiecej facetow sie za toba oglada?
> Tak wiem i nieraz to widzialem ze homosexualisci wybieraja
> scisle okreslone zawody tak jak i pedofile - (dziwne
Po pierwsze znowu: podaj jakies zrodla tych rewelacji. Bo caly czas gadasz jakies wyssane z palca pierdoly.
Po drugie chyba nie probujesz porownywac homo do pedofilow??
-
Wybacz ale ja też wypowiadam się w swoim imieniu, bo nie musze sie z Tobą zgadząć, żeby być subiektywnym.... i bardzo dobrze rozumie co piszesz.... sam sobie taki kurs załatw... dziwne jest że masz takie podejście do sprawy skoro znasz homoseksualistów... widocznie miałeś pecha i poznałeś takich a nie innych ludzi... Ci których ja znam w żaden sposób nie wyróżniają się z otoczenia - może jkedynie w łóżku, ale ja w to na prawde nie wnikam i mam to gdzięs co tam robią. To przykre jeśli uważasz, że seksulaność kieruje całym człowiekiem (bo na to wygląda, że tak uważasz....).... Twoja sprawa - ja Twoich poglądów nie zmienie, a Ty nie zmienisz moich... poza tym widze że wszystkei rozumy pozjadałeś wiec lepiej faktycznie ze mną nie dyskutuj bo zgłupniesz i co będzie...
-
Mylenie tolerancji dla jakiejs sprawy z propagowaniem czy namawianiem to demagogia,a dzielenie swiata na "czarne-białe","dobro-zło",My-Oni" to nie najlepszy pomysł.Wszystko ma swoje odcienie,i każdy ma prawo do własnych poglądów.
Dyskusja chyba całkowicie odbiega od tematu.
-
"skoro mamy brać przykład z natury to zostawmy gejów i lesbijki w spokoju świętym bo tam się na nich nawet uwagi nie zwraca" suuuuper zrob tak wiec!!!! a nie robiles i nie robisz!!!! wiec ja sie wlaczylem - dopiero wtedy - zaprzeczasz samemu sobie - zostawmy ich nie promujmy kultury homoseksualnej!!!
"tu oczywiście chodziło o opieke - taaaa jasne :D" - nie nie chodzilo o opieke - cos tam dzwoni u Ciebie ale... proponuje pozyc jeszcze troche (to niewiele moze da) i POKSZTALCIC SIE JESZCZE (tez niewiele musi dac) i wrescie jedyne efektywne ale niewiem jak to masz osiagnac:/ zadbac o swoja wyzsza inteligencje - wtedy bedziesz rozumial i wlasciwie interpretowal....
natura "... niepłenosprawnych nie otacza się opieką (to wyjątki), ale tępi od urodzenia." pisalem skrotowo i ogolnikowo - zapraszam do mnie wyjasnie wszystko w sposob wyczerpujacy!!! - tak natura odrzuca zwykle osobniki ktore RODZA SIE slabe chorowite czy z wadami lecz wiele gatunko stadnych (jeszcze raz musze pisac "gatunki" nie cala natura, Ty naprawde nie czytasz za dobrze lub nie rozumujesz) opiekuja sie osobnikami ktore sa slabe (jak mlode) lub w skutek jakiegos wypadku zostaly okaleczone lub inwalidami (znajdowano zdeformowane kosci wskazujace na ciezki uraz i pozniejsze inwalidztwo wiele lat przed smiercia)
Cos tam slyszales ale ekspertem biologii to raczej nie bedziesz
-
No wiedzialem ze pomimo tego co napisze w nawiasie (i jak skrzetnie to opusciles cytujac mnie:>) ktos zarzuci mi porownywanie gejow i pedofili - nie robie tego ale zauwaze ze moge porwnywac kogokolwiek z kimkolwiek ale nie kogokolwiek DO kogokolwiek
co do statystyk zglos sie do tego kto tu juz podawal jakies dane widac on swietnie zna statystyki!!!
-
No to kilka moich przemyslen na temat homoseksualizmu....
Nie lubie homoseksualizmu... brzydze sie nim i mysle, ze osobiscie patrzylbym krzywo na 2 homoseksualistow idacych za reke po ulicy (zaden gej nie zmusi mnie do tego, zebym sie cieszyl, gdy on bedzie sie lizal ze swoim partnerem. Mam prawo nie lubic tego zjawiska)... ale co z tego :] To, ze ja nie lubie homoseksualizmu, to nie znaczy, ze mam prawo decydowac o szczesciu innych ludzi. Gdyby moim znajomym mialby byc gej, to mysle, ze zaakceptowalbym go bez problemu, ale pod warunkiem, ze zachowywalby sie jak kazdy inny czlowiek. Inna orientacja nie czyni z czlowieka debila. Najwazniejsze jest to, jak ten ktos zachowuje sie wobec mnie.. Gdyby byl to kumpel, z ktorym mozna napic sie piwa i pogadac o czymkolwiek, to czemu nie :]. I wcale nie ukrywam, ze jezeli ktos zachowywalby sie jak typowa, filmowa "ciota", to raczej dlugo by w moim towarzystwie nie pobyl. Napisalem "filmowa"... bo w zyciu widzialem moze jednego, ktory pasowalby pod stereotyp meskiej rozowej landrynki. ... Aczkolwiek toleruje i meskie rozowe landrynki. Bo te meskie, rozowe landrynki sa dorosle i szczesliwe w swoim towarzystwie. Nikomu nie zawadzaja i nie rozumiem, dlaczego mialbym stawac im na drodze...
Nie w naszych rekach jest decydowanie o zyciu i szczesciu innych... tak powiedzialem, ale jest jeden wyjatek... mianowicie chodzi mi o adopcje. Jestem kategorycznie przeciw adopcji dzieci przez gejow. Dziecko powinno byc wychowywane przez ojca i matke i mimo, ze ktos zaraz pewnie wypali, ze 2 tatusiow moze teoretycznie wychowywac "swe dziecko" lepiej, niz mamusia alkoholiczka, ktora spedza polowe zycia na ulicy (z czym sie zgadzam, bo niektore matki nie wychowuja dzieci, a chowaja... potencjalnie locha zajmuje sie lepiej swoimi prosietami..), to jednak dziecko takie byloby narazone na totalne spietnowanie i szykany wsrod rowiesnikow... A wiadomo, ze dzieci maja ciete jezyki.. I co pozniej? Wstyd? Kompleksy? Leki?..
Jestem takze przeciw homofobii. Mimo, ze ani troche nie podoba mi sie homoseksualizm i patrze na to zjawisko z obrzydzeniem, to jednak akceptuje je. Jak dla mnie, to moze sie rozwijac, poniewaz nikogo nie krzywdzi... i dopoki nikogo nie krzywdzi, dopoty akceptuje je i toleruje.
-
alez ja o tym dobrze wiem ze mozna spotkac wszedzie
jakto "oni nikomu nie szkodza" malo skandali - bo to sie skandalami robi (i nie chodzi mi o pedofili a o homo) tylko to sie rowniez srzetnie mimo wszystko ukrywa lub nienaglasnia z obawy o mylne posadzenie o nietolerancje... a to jak beda szkodzic tego niewiadomo ja przyklady podalem i wiele innych kaaazdy zna i co sie okaze w przyszlosci to sie okaze dopiero wtedy ale to dzis pozwolimy a czasu sie nie da cofnac jak sie w przyszlosci cos przykrego okaze:/
-
Ps. z kolei porownywanie homoseksualizmu pedofilii jest jakims absurdem.
Ale w przypadku pedofilii moje zdanie jest jasne: powiesic za jaja na slupie.
-
nie zglupieje bez obaw (marzenie...:] )
ale faktycznie nie rozumiem chciales byc "subiektywny"??????????????????????? hmmm.......
"seksulaność kieruje całym człowiekiem (bo na to wygląda, że tak uważasz....).... " - to dobrze zinterpretowales tak uwazam!!!!!!!! dokladnie tak!!!!!!!!!! jest tez motorem do calego ludzkiego dzialania gdzie reszta to sprawy poboczne choc czest bardzo wazne jednak na pierwszym miejscu stoi seksualnosc!!!!!!!!!!! Nie jestesmy jeszcze na tyle zawieszeni w abstrakcji aby wyzbyc sie tego co laczy sie z posiadaniem ciala - a to mamy od urodzenia do smierci czyli przez cale zycie wiec jest tak jak wyzej napisane
-
Sculptor dwie rzeczy - nie narzucam nikomu swoich pogladów, tylko podaje kontrargumenty na Twoje i innych argumenty i nie promuje kultury żadnej! ja tylko przedstawiam swoje argumenty i namawiam do tolerancji.
Ps. Nie uważam się za debila i nie Tobie to oceniać.
Uważam że Atrax ma bardzo właściwe podejście do sprawy.
-
Ja wyrazam swoj sprzeciw wobec propagowania homosexualizmu PONIEWAZ nie jestem tolerancyjny wobec powyzszego
A poglady moze kazdy miec ale ja nie robie parady antyhomosexualnej natomiast parady prosexualne sa!!!!! Przeciw temu wystepuje a nie temu co kryje sie pod pojeciem tolerancji.
-
>, to jednak dziecko takie byloby narazone na
> totalne spietnowanie i szykany wsrod rowiesnikow... A wiadomo,
> ze dzieci maja ciete jezyki.. I co pozniej? Wstyd? Kompleksy?
> Leki?..
Ale widzisz... to juz nie wina homo. Czemu oni (i domniemane dzieci) maja "cierpiec" za to, ze ktos wychowuje swoje dzieci w nietolerancji? To troche jak z obwinianiem zgwalconej kobiety, bo "sama sie prosila".
To zle robia nie homo adoptujac dzieci, tylko hetero czyniac ze swoich potworki...
-
Sculptor o co chodzi z tym, czy chciałem być subiektywny?? bo tak - chciałem i byłem - zapewniam.
-
Sculptor napisał(a):
> co do statystyk zglos sie do tego kto tu juz podawal jakies
> dane widac on swietnie zna statystyki!!!
To co opuscilem bylo nieistotne, bo posadziles w jednym worku homo i pedofili.
Co do statystyk to pytam ciebie, bo to ty rzucasz haslami bez jakiegokolwiek pokrycia w rzeczywistosci.Jednoczesnie formulujac je tak jakby byly prawda, a nie tylko twoja imaginacja...
P.s Szkoda, ze na reszte moich watkow nie odpisales :D
-
"Gdyby moim znajomym mialby byc gej, to mysle, ze zaakceptowalbym go bez problemu, ale pod warunkiem, ze zachowywalby sie jak kazdy inny czlowiek." - to znaczy jaki inny czlowiek - ma sie zachowywac jak hetero (i to wlasnie jest to ogole to hetero) jak ma sie zachowywac jak hetero jak on chce by SOBA czyli homo. Homo chca byc homo i sie zachowywac tak jak oni postrzegaja swiat. Wiec nie da sie tak jak piszesz - jesli kultora homo zaistnieje to on sie nie bedzie zachowywal jak hetero tylko jak on sam czyli homo i z tego co piszesz nie zaakcaptujesz go.
Przykro mi ze to uwidaczniam ale o to mi chodzi w kazdym jest brak zgody na ta "odmiennosc" (takie ladne slowo znaleziono zeby kruka ubrac w papuzie piora)
-
Wiec mozna albo zmienic mentalnosc hetero, albo zabronic tego homo :]
Pierwszego nie zrobisz, drugie juz latwiej...
Szykany ze strony rowiesnikow to jedna sprawa, ale mi chodzi o ogolne funkcjonowanie takiego dziecka w spoleczenstwie.
2 lata temu dyskutowalem z kolega z Domu Dziecka o tym zjawisku i powiedzial, ze wolalby sie smazyc do konca zycia w sierocincu, niz byc adoptowany przez gejow.
Nie twierdze, ze dwaj tatusiowie nie byliby w stanie dobrze wychowywac "swej pociechy". Nie twierdze tez, ze kazde "dziecko homoseksualistow" byloby wyrzutkiem spoleczenstwa... Ale stoje tutaj bardziej po stronie dzieci i uwazam, ze nie mamy prawa w ten sposob na nich ekspetymentowac... bo "a moze dziecko sie nie nabawi depresji... a moze sie uda".
-
a dlaczego zakladasz i starasz sie przekonac ze niby rodzice kaza dzieciom byc jak piszesz "potworkami"
w filmie fantsy "Wodny Swiat" padlo jedno ciekawe wyrazenie (chyba jedyne sensowne w calym filmie) dzieci sa ok bo mowia zawsze to co mysla i nie klamia.... pamietacie te scene kiedy dziecko skwitowalo ze proteza oka kapitana "wyglada jak guwno" kiedy reszta podwladnych prawila pochlebstwa
-
ok,rozumiem że można być nietolerancyjnym-to Twoje prawo,Twoje zdanie i nikt nie ma prawa próbować go zmieniać.Jedyne o co mi osobiscie chodzi to o to co już zostało w niektórych postach wykasowane-czyli okreslenie "do gazu".
Nikt nie każe nam rzucać sie każdemu gejowi w ramiona :),nie trzeba przecież czegoś lubić,by godzić sie z istnieniem takiego czy innego zjawiska.Ale wzywanie do eksterminacji(ja te słowa "do gazu"w ten sposób rozumiem),to przesada.
-
:)
nie rozumiem
moze sobie juz odpuszcze dlasza dyskusje bo nie rozumiem i pojde zjesc kolacje bo jutro zabieram sie za prace aby zyc "normalnie" (co widac nie jest chyba normalne bo chce miec zone i SPLODZIC dzieci)
-
No gubie sie juz chyba nie wiem do ktorej strony piszesz to zwolennicy homo pisali "homofoby do gazu"....
-
Sculptor napisał(a):
> "Gdyby moim znajomym mialby byc gej, to mysle, ze
> zaakceptowalbym go bez problemu, ale pod warunkiem, ze
> zachowywalby sie jak kazdy inny czlowiek." - to znaczy jaki
> inny czlowiek - ma sie zachowywac jak hetero (i to wlasnie jest
> to ogole to hetero) jak ma sie zachowywac jak hetero jak on
> chce by SOBA czyli homo. Homo chca byc homo i sie zachowywac
> tak jak oni postrzegaja swiat. Wiec nie da sie tak jak piszesz
> - jesli kultora homo zaistnieje to on sie nie bedzie zachowywal
> jak hetero tylko jak on sam czyli homo i z tego co piszesz nie
> zaakcaptujesz go.
>
> Przykro mi ze to uwidaczniam ale o to mi chodzi w kazdym jest
> brak zgody na ta "odmiennosc" (takie ladne slowo znaleziono
> zeby kruka ubrac w papuzie piora)
>
Nie zaakceptowalbym czlowieka w swoim towarzystwie, ktory chodzilby w rozowych ciuszkach, piskal do mnie cienkim glosikiem i mowil przy mnie: "o jaki ladny facet idzie... ale bym go zerz... khem". Ale powiem Ci, ze nie akceptuje w swoim towarzystwie takze i hetero, ktorzy zachowuja sie jak niewiadomo jakie koguty... jacy to oni nie sa podrywacze lasek i sexy i ile to oni panienek nie przelecieli... o takim aspekcie mowie... Nie chodzi mi tu o samo bycie homo, czy hetero, a emanowanie tym w srodowisku....
Generalnie lubie, kiedy ludzie, z ktorymi prowadze rozmowy, uzywaja w dyskusjach mozgu, a nie rozporka. I jezeli wiedzialbym, ze moj "kolega" ma chlopaka, z ktorym robi "swistu swistu", a nie okazywal tego, jaki to on jest "homo wyzwolony i jak mu jest dobrze w lozku z Alfredem", to nie mialbym nic do goscia.
Wiec podejrzewam, ze traktowalbym takich gejow tak samo jak i hetero zachowujacych sie jak banda debilnych hetero-baranow, ktore maja mozg umiejscowiony w napletku.
-
Bo i jedna strona i druga napisała "do gazu" .Co zresztą i tu i tu jednakowo mi sie nie podobało.Co nie zmienia faktu ze pierwszym który użył tego sformułowania był
Erythroxylon_coca -co zostalo juz wykasowane w tresci jego posta(zresztą,tylko to było trescią).
Moim zdaniem tego typu słowa są nie na miejscu w odniesieniu do kogokolwiek.
Nietolerowanie czegoś,czy brak przyzwolenia to nie to samo co szerzenie nienawiści.
-
" Nikomu nie zawadzaja i nie rozumiem, dlaczego mialbym stawac im na drodze...
Nie w naszych rekach jest decydowanie o zyciu i szczesciu innych... "
Ja nienawidze polskosci wszystkiego co tworzy polskosc - cechy mentalnosc....
Jest takie przyslowie:
'Mądry Polak po szkodzie!!!'
jak ja nienawidze polskosci!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
nie mozna eksperymentowac nie mozna eksperymentowac z adopcja przez homo: " "a moze dziecko sie nie nabawi depresji... a moze sie uda"." ZGADZA SIE
Ja tez uwazam ze trzeba patrzec jeszcze wczesniej na zrodlo na samo zrodlo - wiec uwazam ze nie mozna eksperymentowac i krzewic i akceptowac rosnacej kultury homosexualnej - bo efekty moga byc oplakane!!!!
Na tym koncze dzis a wlasciwie to dzis sie w "jutro" zamienilo ide jesc kolacje i zrobie to teraz zanim sie z tego zrobi sniadanie bo naprawde jutro wstaje zeby pracowac nad przyszloscia tego swiata:/
-
a ja nie moge uwierzyc ze masz niby 18lat jak masz wpisane w profilu :O
poziom Twoj przewyzsza ten wiek a w profilu wielu wpisuje co dusza zapragnie lub maja jakis cel:>
-
Sculptor napisał(a):
> a dlaczego zakladasz i starasz sie przekonac ze niby rodzice
> kaza dzieciom byc jak piszesz "potworkami"
Nie kaza, ale wychowuja ich w takich przekonaniach. Kiedy dziecko slucha o "tych pedalach" to sie uczy...
Odbijajac zawczasu ew pileczke: seksualnosci nie da sie nauczyc. nikt cie nie nauczy zeby podobal ci sie ktos, kto ci sie nie podoba. Moze sie najwyzej nauczyc akceptacji..
> dzieci sa ok bo mowia
> zawsze to co mysla i nie klamia....
Tak, ale maja tez rozne poglady. na pewno nie wszystkie dzieci by sie wysmiewaly i gnebily. Tak zachowuje sie przyszle mentalne dresiarstwo.
-
ja chciałem ze swojej storny dodać że nie popieram parad jako takich i jestem zdecydowanie przeciwny adopcji dzieci przez pary homo. Parada to fajna rzecz jeśli chodzi o zabawe - mi suepodoba Love Parade - jest fajnie, kolorowo i wszyscy dobrze się bawią,. Ale taki przemarsz z transparenatmi żeby pokazać się publicznie to wg mnie głupota... Jestem z kolei za legalizacją związków homoseksulanych, gdyż powinien mieć wg mnie prawo do związku z inną osobą (tu chodzi głównie o prawo - wspólnote majątkową, możliwość odwiedzania się w szpitaly itp). Nie musi to być od razu małżeństwo, ale związek powinien mieć swoje prawa, nawet gdyby ktoś się chciał z kolegą ze studiów związać, czy z babcią, to powinni miec taką możliwość. Co do związku sakramentalnego nie wypowiadam się bo jak dla mnie jest niepotrzebny do szczęścia ani heterykom ani homo.
-
Atrax napisał(a):
> Wiec mozna albo zmienic mentalnosc hetero, albo zabronic tego
> homo :] Pierwszego nie zrobisz, drugie juz latwiej...
Czemu nie zrobie? :) Po to as takie marsze jak ostatnio, po to tyle sie o tym moiw, zeby wlasnie to zmienic. A co do latwiej... wiele rzeczy mozna latwiej, a wybiera sie inna droge
> 2 lata temu dyskutowalem z kolega z Domu Dziecka o tym zjawisku
> i powiedzial, ze wolalby sie smazyc do konca zycia w
> sierocincu, niz byc adoptowany przez gejow.
Widzisz, dzieci z domow dziecka sa dosc specyficzna grupa ;)
Ale na powaznie: mowiac o adopcji dzieci jakos zawsze w tym przypadku myslalem o niemowletach niz o mlodocianej dresiarni :>
> "a moze dziecko sie
> nie nabawi depresji... a moze sie uda".
A czemu mialoby miec depresje??
-
Temat widzę gorący, a zupełnie niepotrzebnie, moim zdaniem. Zamiast wygłaszać farmazony, może warto czasem coś przeczytać...
Poprzednią dyskusję na ten temat próbowałem zamknąć bo nie podoba mi się jak padają inwektywy, ale tutaj kilka słów powiem, choć wiele z wypowiedzi wydaje mi się infantylne i świadczące o małej znajomości tematu. Czyjeś osobiste uprzedzenia, obrzydzenie jest przykładem takiego infantylizmu. W końcu każdego coś brzydzi i często każdego brzydzi zupełnie co innego, ale czy to powinno decydować o sposobie traktowania ludzi. Szybko mogłoby się okazać, że nia ma człowieka, który u kogoś innego z takiego czy innego powodu wywołuje obrzydzenie. Właściwie to jest dość banalne stwierdzenie, ale z zaskoczeniem odkryłem, że nie dla wszystkich oczywiste. Podobnie jak żenujące (sorry za szczerość) teksty o facetach w różowych ciuszkach i z cienkim głosikiem. Nawet jeśli tacy się przytrafiają to dlaczego nie mieliby mieć prawa do osobistego szczęścia. Proponuję więcej rozwagi zanim się coś takiego napisze. W końcu ludzie są różni, a ktoś kto tak selekcjonuje ludzi ze względu na strój czy barwę głosu, moim zdaniem, dużo traci, bo od razu, z góry, odrzuca innych. Ale cóż, jego sprawa jeśli chce mieć wokół siebie same klony własnej osoby :).
Wszystkie możliwe stereotypy zostały tu przytoczone. Sporej i zróżnicowanej grupie nie da się przypisać wspólnych cech, tak samo jak heterosekualistom. Zapewniam, że wszyscy znają homo i les bowiem przy co najmniej 4-7% populacji nie da się żyć nie znając osoby o takiej orientacji (chyba, że ktoś siedzi zamknięty w domu), co nie oznacza, że taka osoba ogłasza o tym wszem i wobec (zwłaszcza mając wokół homofobów trudno się tego spodziewać). Tak samo trudno oczekiwać, aby Żyd ogłaszał swoją narodowości w grupie antysemitów. Homo pod prysznicem niekoniecznie rzuca się na współkąpiących, podobnie jak heteryk nie rzuca się na kobiety na plaży; niech do niektórych dotrze, że wcale nie są tak atrakcyjni jak im się wydaje :). Tak jak hetero nie „leci” na każdą kobietę, tak homo nie leci na każdego faceta.
Stwierdzenia, że geje wybierają zawody związane z młodzieżą pozostawiam bez komentarza bo są zupełnie bezpodstawne. Podobnie jak rewelacje o rasizmie czarnoskórych (co byłoby nawet uzasadnione zważywszy na historię). Homo są tak samo zróżnicowani jak hetero, są mężczyźni i kobiety którzy wolą młodszych i tacy co wolą starszych. To nie zależy od orientacji.
Sprawa wychowania dzieci może być kontrowersyjna, ale lepiej posłużyć się tutaj rozumem niż emocjami. Żadne badania nie wskazują (a badania takie robiono m.in. w Hiszpanii, Szwecji, USA), aby dzieci wychowywane w takich związkach miały jakieś szczególne cechy, no może są bardziej otwarte na świat i tolerancyjne dla innych. O wpływie wychowania na orientację seksualną mówią już tylko „eksperci katoliccy”, a grupa homofobów tylko powtarza te informacje. Dziś większość poważnych badaczy wskazuje na jednoznaczne przyczyny genetyczno-hormonalne w fazie życia płodowego czy pierwszych tygodni życia (u bliźniaków jednojajowych znacznie częściej gdy jeden jest homo to drugi także – badano bliźniaki rozdzielone w dzieciństwie). Sugerowanie, że dzieci w takich związkach miałyby być molestowane jest zupełnym nieporozumieniem. Prawdopodobieństwo jest takie samo jak w przypadku heteroseksualistów. Z tego co czytałem w krajach gdzie to możliwe, faceci homo częściej adoptują dziewczynki. Gorszym zagrożeniem byłaby stygmatyzacja przez innych, ale to w końcu nie wina homo, że społeczeństwo jest takie jakie jest. Ale w Polsce mam nadzieję, że i to się zmieni, choć bardzo, bardzo powoli. W Szwajcarii kobiety uzyskały prawa wyborcze dopiero na początku lat siedemdziesiątych, a w zeszłym tygodniu Szwajcarzy w referendum (55% za) zadecydowali o prawie do rejestracji związków homo. To jest skok mentalnościowy ! Przestrzeganie przed konsekwencjami równouprawnienia (przywileje byłyby wtedy, gdyby homo oczekiwali praw większych niż hetero) jest także bezpodstawne. W końcu jest to już sprawa przetestowana w wielu krajach, zresztą dlaczego przyzwolenie na rejestrację związku i zrównanie w prawach socjalnych tak niewielkiej grupy obywateli miałoby mieć aż tak katastrofalne skutki. Nawiasem mówiąc spośród tej mniejszości swoje związki rejestruje tylko niewielki procent.
Podpieranie się tutaj biologią jest zwodnicze, z racji faktu powszechnego występowania homoseksualizmu u zwierząt wydaje się, że ma on swoją biologiczną rolę. Jeśli ktoś chce się podeprzeć biologią to kiepsko wybrał. Nie ma tutaj normy w takim sensie jak to sobie niektórzy wyobrażają. Biologia nie ocenia, co najwyżej stara się dociec przyczyn i roli różnych zjawisk. To nieprawda, że osobniki homoseksualne są w naturze tępione ! Wręcz odwrotnie u niektórych gatunków pełnią funkcję pomocników w wychowie młodych itp. Zresztą w niektórych kulturach ludzkich też mają różne szczególne funkcje (np. szamanów).
To ludzie w danej kulturze uznają co jest normą, a co nie. Zarówno u zwierząt jak i ludzi liczba homoseksualnych osobników jest stała, u ludzi co najwyżej więcej lub mniej homo się ujawnia co związane jest z presją społeczną. Homoseksualizmu nie da się promować jak chipsów, ponieważ żadna propaganda nie przerobi hetero na homo i na odwrót żaden homo nie stanie się hetero.
Trudno tu wydawać oceny moralne co do samego zjawiska, to tak jakby potępiać partenogenezę u gekona płaczącego („te nienormalne gekony !” :)). Można oceniać konkretnych ludzi, ale nie całą grupę, bo ona się nie wyróżnia jakimiś szczególnymi cechami poza tą jedną. Są homo źli i dobrzy, głupi i mądrzy itd. Zupełnie tak samo jak hetero.
P.S. Paskudnie brzmią ataki Sculptora ad personam do Agama. Ten typ pytań i oczekiwanie deklaracji co do orientacji jest wyjątkowo ohydną ingerencją w życie osobiste, świadczy o poziomie dyskusji. Jest to działanie „poniżej pasa”. Tak zawsze robią osoby którym brakuje rzetelnych argumentów.
-
krótko - brawo :) lepiej bym tego nie ujął...