ja nie o tym mówie
Wersja do druku
ja nie o tym mówie
A o czym ?
o wieściach z ministerstwa ...
zamiast gadać napisz lepiej podanie ;]
Podanie o co ?
Zobacz lepiej jaka jest propozycja ministerstwa.
http://www.salamandra.org.pl/news/do...b_11_08_04.pdf
Jedyne pajęczaki jakie tam umieścili to:
Czarne wdowy Lathrodectus sp.
Tarantule Lycosa sp.
Atrax sp.
Skorpiony z rodziny Scorpionidae
(wyłącznie z rodzajów Buthus i
Centhruroides)
Chyba nikt nie ma zastrzeżeń do tej listy. Ani jednego ptasznika. Na tą listę to możemy się jedynie zgodzić. Na razie trzeba czekać co Ministerstwo zrobi w odpowiedzi na proponowane przez niektóre organizacje przyrodnicze listy zwierząt. Dopiero jak będzie nowa lista zaproponowana przez Ministerstwo to można pisać jakąś petycję. Teraz to nie ma do czego się odnieść.
niekłuć sie tylko przeczytaj cały wątek a znajdziesz odpowiedz ,, albo pomuz albo nie przeszkadzaj bo sprawa jest powarzna
Siejesz nie potrzebnie panikę. Nie strasz ludzi.
jw73: jest projekt takiej listy ktory jest na tyle wiarygodny ze nalezy sie go obawiac. Znajdz post Mantida w tym watku...
To nie sa zarty ani prowokacja... A tym bardziej sianie paniki.
Lista Mantida to nie jest oficjalne stanowisko Ministerstwa i nie ma co się na nie powoływać. Chcecie powoływać się na plotki jakie krążą w sieci ???
Oficjalna lista gatunków nadal nie uwzględnia żadnego ptasznika.
Po za tym to rozporządzenie nic nie mówi o tym, że nie będzie można tych zwierząt hodować. Nie ma też nic o tym komu będzie wolno trzymać te zwierzęta, ani o tym co zrobić ze zwierzętami które są już u ludzi.
Naprawdę myślę, że martwicie się przedwcześnie.
Rozporządzenie nie musi mówić że nie będzie można tych zwierząt hodować. O tym mówi ustawa o ochronie przyrody, która jest, jak wiadomo, dokumentem wyższej rangi niż rozporządzenie i która zmusza MŚ do wydania rozporządzenia. Warto sięgnąć do wątków na ten temat sprzed pół roku bo wówczas były konsultacje społeczne dotyczące tego rozporządzenia. Ustawa także jednoznacznie mówi, kto takie zwierzęta będzie mógł trzymać (zoo, placówki naukowe, cyrki). Rozporządzenie poza podaniem listy będzie musiało jakoś uregulować sprawę zwierzat już trzymanych w domach z tej listy. Podejrzewam obowiązek oddania do zoo.
Poza tym oficjalny projekt rozporządzenia był podawany w czasie konsultacji, teraz po konsultacjach tamten jest prawdopodobnie już nieaktualny. W tej chwili jest stan po konsultacjach i po prostu pewnie wkrótce wyjdzie rozporządzenie. Nie ma obowiązku przeprowadzania wielokrotnych konsultacji. "Pajęczarze" trochę przespali, choć z drugiej strony trudno było oczekiwać, że po konsultacjach zostaną one dopisane. Widocznie niektóre organizacje konsultujące dopisały do listy ptaszniki, a MŚ je uwzględniło. Jeśli roporządzenie wejdzie w życie to na nic zda się płacz miłośników pająków. Będzie już "po ptokach".
A oto fragment ustawy (całość na http://www.mos.gov.pl/1akty_prawne/u...99.1079.shtml:
"Art. 73. 1. Zabrania się hodowli i utrzymywania, poza ogrodami zoologicznymi i placówkami naukowymi prowadzącymi badania nad zwierzętami, a także cyrkami, zwierząt niebezpiecznych dla życia i zdrowia ludzi, w tym drapieżnych i jadowitych.
2. Minister właściwy do spraw środowiska określi, w drodze rozporządzenia, gatunki lub grupy gatunków zwierząt, o których mowa w ust. 1, wskazując kategorie zwierząt według stopnia zagrożenia dla człowieka, kierując się potrzebą przeciwdziałania sprowadzaniu, oferowaniu, nabywaniu i przetrzymywaniu zwierząt gatunków niebezpiecznych dla życia i zdrowia ludzi, w celu ochrony ludzi przed tymi zwierzętami. "
jw, liste ta otrzymalem od ministerstwa, wczesniej otrzymal ja Wiciu Borkowski, napisz do niego jezeli Mantid i ja nie jestesmy wystarczajaco wiarygodnymi zrodlami. Jest to projekt ktory bedzie wkrotce obowiazywal. To nie jest plotka.
I faktycznie sprawa wyglada na 'przespana'. Jak jednak bylo zareagowac jezeli w projekcie listy poddanym konsultacjom nie bylo zadnych ptasznikow?? Ten projekt nie bedzie juz w zaden sposob podlegal dyskusjom, wyglada na to, ze to koniec i kropka. Dlatego nie wiem czy jakiekolwiek petycje i nawet masa podpisow cos tutaj zdziala.
Maikardaaion napisał(a):
> jw, liste ta otrzymalem od ministerstwa, wczesniej otrzymal ja
> Wiciu Borkowski, napisz do niego jezeli Mantid i ja nie
> jestesmy wystarczajaco wiarygodnymi zrodlami. Jest to projekt
> ktory bedzie wkrotce obowiazywal.
A to zmienia postać rzeczy.
a tak z ciekawosci to co trzeba wedugł tych co takie fajne przepisy wymyslaja zrobic z zwierzętami jak sie juz posiada, a oni sobie je wpiszą na taką liste ?
Niestety jest to nastepna ustawa ulatwiajaca zycie urzednikom, ale w praktyce to bedzi to wygladalo moim zdaniem tak jak z "groznymi" psami, nitk tego nie bedzie sprawdzal co mamy w oprzedach jak napisal Rober p. jedynie moga ukrucic handel tymi okazami ale jak ktos bedzie chcial to i tak zdobedzie. Moze i dobrze mniej "malolatow" bedzie posiadalo "grozniejsze" ptaszniki.
Pozdrawiam.
no ale skolopendr szkoda :(:(:(:( takie fajne robaczki ;)
Obcy napisał(a):
> a tak z ciekawosci to co trzeba wedugł tych co takie fajne
> przepisy wymyslaja zrobic z zwierzętami jak sie juz posiada, a
> oni sobie je wpiszą na taką liste ?
Do kibla. ;-)
Właśnie to jest w tym najciekawsze. Co zrobią z taką ilością posiadanych już pająków. Wszystkie ZOO w Polsce nie dadzą rady tego przyjąć. Może wprowadzą jakieś licencje lub rozgraniczenia wiekowe dla posiadaczy.
Może Ministerstwo wyśle pająki do kraju pochodzenia.
Już widzę jak w Kenii czy Mozambiku się ucieszą jak przyślemy im z 5000 murinusów. ;-)
a wierzysz ze ktos odda pajaka do Zoo?? ;-] nie rozmieszaj mnie jw. Ja swoich napewno nie oddam. Nie ma szans co mnie jakas ustawa, musieli by mi sila zabrac. Nie po to tyle sie meczylem ze zbieraniem, zeby ktos sobie je dostal za darmo i pokazywal innym za pieniadze.
Pozdrawiam.
Ustawa nie pozwala na żadne licencje ani rozgraniczenia. Rzeczywiście "pajęczarze" przespali jak była o tym mowa bo takich tekstów by nie pisali. Porównania z groźnymi psami jest nieudane bo tam jest tylko obowiązek zgłoszenia do rejestru, a tutaj już istniejąca ustawa mówi o całkowitym zakazie. Rozporządzenie nie może być z ustawą sprzeczne. Jeśli wprowadza się np. zakaz posiadania broni to po prostu trzeba taką broń oddać. Obawiam się, że podobnie będzie z ptasznikami. Myślę, że pomóc mogłyby tylko bardzo liczne protesty, bo jeśli już wejdzie to bedzie to trudno zmienić.
przespali bo w projekcie nic nie pisało o ptasznikach .. :[
a teraz trzeba to napisac i ich zasypać listami - tak jak mówisz ... tylko ze wyglada na to ze nikomu nie zalezy aby to napisać ,, niewiem ja sie postaram ale z mojego pisania duzo dobrego nie wyjdzie :[
jw. to nie jest śmieszne, jestem ciekawy jak sie będa dopierać jak to wejdzie w zycie pełną parą, co może pozamykaja fora o ptasznikach ? ludzie nie będa sie udzielać, bo będa brac namiary i przychodzic i brac siła, smieszne - postkomunizm się tutaj kryje.
Tyle łomotu wokół ofiar tsunami, tymczasem zapominamy o tym na czym zalezy nam najbardziej (zwierzętach)...(Tu Skagerrak napewno zadowolony)... Tyle łomotu wokół Auschwitz, tymczasem nie widzimy dzisiejszych doświadczeń jakie dzieja się na zwierzetach. Co ja będę mówił, wczoraj rozmawiałem z pewnym biologiem i pokazał mi pewną stronę http://empatia.pl/str.php?dz=75&id=241 <-zapraszam pod tego linka. A kiedy to obadacie i kogoś tknie, niech wejdzie na tą stronę http://www.piekno-bez-okrucienstwa.j...test/index.htm . Trzeba pamiętać o tych, którzy nie potrafią się bronić. Może to da niektórym do myślenia w jakim świecie żyjemy. Propaganda i mydlenie oczu niczym za PRL-u. Kiedyś pewien inteligentny i sprytny człowiek odpowiedzialny za propagandę Hitlera, pan Goebels powiedział "kłamstwo powtórzone 10 razy staje się prawdą"...
ziu napisał(a):
> a wierzysz ze ktos odda pajaka do Zoo?? ;-] nie rozmieszaj mnie
> jw. Ja swoich napewno nie oddam. Nie ma szans co mnie jakas
> ustawa, musieli by mi sila zabrac. Nie po to tyle sie meczylem
> ze zbieraniem, zeby ktos sobie je dostal za darmo i pokazywal
> innym za pieniadze.
>
> Pozdrawiam.
>
U mnie pod to rozporządzenie będzie podlegał tylko regalis i też nie zamierzam się z nim żegnać.
Akurat Buthusy i Centruroidesy to jedne z popularniejszych skorpionów :/ wg mnie argumentme przeciw zakazowi ich trzymania jest to ze żaden skorpion nie ucieknie z dobrze zabezpieczonego terrarium i niej est w stanie np. skoczyć na rękę opiekuna. Wystarczy szczelne terra i penseta :/ Skolopendry podobnie.... Jestem też przeciwny zakazowi trzymania jakichkolwiek ptaszników.
bardzo ciekawa dyskusja, szkoda tylko że o pół roku za późna, teraz niestety możecie tylko straszyć tym że "nie oddacie pajaków bez walki"
walczcie o nowelizacje, tylko że rozporządzeń sie nie nowelizuje (chyba), w wątku tym widać że jest wśród was kilka osób których poziom pozwala na to aby koordynowali tą sprawe z ramienia pajęczego "środowiska"
walczcie, życze powodzenia
zapuzno , ale jak mieliśmy wcześniej walczyć skoro nikt nie wspominał w projekcie o ptasznikach ,,,
skoro nic nie mozna zrobic to chyba najlepiej to olać , sam bede decydowal co chce hodowac a co nie a nie pan za przeproszeniem Adam Jawiński...
Zakazem będą objęte "rasowe" pająki, tak jak to było z psami, to będzie można wymyślać krzyżówki przy sprzedaży np.
Sprzedam Grammostole lividium. ;-)
I wszyscy będą wiedzieć o co chodzi.
hmm a potem ci ktos przysle dorosłą samice rosea za 200zł bo wszyscy wiedza o co chodzi :;];]
Jeśli nie zrobią jak z CITES'em... cztery pokolenia mieszańców wstecz :-/
Z tego co wiem, rozporządzenie jeszcze nie wyszło ? Jeśli "pajęczarze" nie zadziałają w tej chwili to rzeczywiście zostanie tak jak w przygotowanej ministerialnej wersji. Nie ma tutaj co się bać określeń typu : "wersja krążąca w internecie".
Odgrażanie, że się pająków nie odda jest mało poważne, może zamiast pokrzykiwań zacząć działać. Czekanie oznacza zgodę na zakazy. Ale pismo musi być przynajmniej gramatycznie napisane bo te próby nie są najlepsze.
Jestem z wami!!!
Co, będą każdemu naloty po domach robić i szukać czy pod wanną nie masz jakiegoś "ZAKAZANEGO GATUNKU" już sie boję:P
Z tyloma postami może coś z tego być!
Tak bede sie odgrazal trudno jestem buntownikiem. Pewnie ze jestem z wami i fajnie by bylo wywalczyc to petycjami ale to Polska nie elegencja francja. I napewno sam z siebie nie oddam. Za duzo mnie kosztowaly moje zwierzaki, i ciezko na nie pracowalem. a jak przyjda i beda chcieli zabrac te ptaszniki to im otworze terra i powiem zeby sobie je wyjeli.
Pozdrawiam.
Liczba postów nie przekłada się na liczbę listów do MŚ :). Pogadać, pokrzyczeć zawsze sobie można :). A jak będzie wyglądała rzeczywistośc jeśli prawo wejdzie ? Cóż, może będzie trudniej coś sprzedać czy kupić, przynajmniej w internecie, administratorzy nie zdecydują się raczej na łamanie prawa. Wystarczy mały donosik sąsiadki, policja i pajączki out.
To wtedy sąsiadce podrzucamy pajączka i wtedy ona OUT!:) Tyle że chyba na zawał
ja to ide sie zaraz chyba wziasc za moj profil zeby po nim nie doszli. :-[ Kurcze czemu oni dodali te ptaszniki. Uwazacie ze moga skutecznie do nas dotrzec??
Brzęczycie jak mucha w słoiku.