w kropki pomarańczowe gdy jest w ciąży bo moja przez 2 dni była intensywnie zielona i miała mnóstwo zółtych pasów myslałam ze jest w ciazy ale dziś cała zielona była
Wersja do druku
w kropki pomarańczowe gdy jest w ciąży bo moja przez 2 dni była intensywnie zielona i miała mnóstwo zółtych pasów myslałam ze jest w ciazy ale dziś cała zielona była
to jest tak :P
Kilka godzin po kopulacji samica dostaje pomarańczowych pasów które są czasem pomarańczowe czasem intensywna żółć :) Kolor zazwyczaj jest zielony (oprócz żóltych plam oczywiscie) chyba że jest z samcem lub widzi samca wtedy cały okres ciąży będzie czarna w żółte plamy. Po kopulacji rozdzielałem samca od samicy bo często wynikały bójki (wiadomo jemu było mało :P) Ciąża trwa 6-8 tygodni. Około tydzień przed zniesieniem samica robi sie czarna i zaczyna nerwowo łazic po terra i szukac miejsca do złożenia jaj. Powinna być wtedy w terra gruba warstwa torfu (nie włókna kokosowego !!!! o mało samicy nie wykończyłem tym...). Torf powinien być wilgotny ale nie mokry żeby ciekł wodą ;). Samica kopie w tym tunel fo którego wchodzi i znosi jaja. Po zniesieniu może sie rzucać gdy będziemy chciec odkopać jaja :D. Reszta już chyba wiesz co i jak.
Oki dziękuje ci bardzo za informacje a czy jak jest w ciazy samica czy ma dostawać jakieś specialności do jedzenia jakieś witaminy lepsze czy normalnie jak do tej pory?
Duuuuuuuuuuużo wapna żeby jaja były twarde. Niewiem jakie witaminy dajesz ja dawałem reprivite czy jakos tak czyli normalnie ale wapna i wody dużo aby nie odwodniła sie :]. W jakim wieku jest samiczka ? niejest za młoda na jaja ?
troche własnie o nią sie boimy bo ma 6 miesięcy my jej dajemy i samcowi vibowit junior i calcium gl.
troche własnie o nią sie boimy bo ma 6 miesięcy my jej dajemy i samcowi vibowit junior i calcium gl. a wapno jakie podawać bo czytałam zeby skorupki suczyć czy też tak robisz
eeeeee vibovit sie dla kamków nie nadaje szczególnie dla samic w ciąży. Kup coś konkretnego dla gadów pozatym sepia. Pamiętaj żeby witamin nie przedawkować.
No i musze cie zmartwic że 6 miesiacy to troche za mało jak dla samicy w ciązy :( czebabylo do ciaży nie dopuścic teraz może być nieciekawie jeśli nie będzie potrafiła znieść jaj to padnie :( Ale jakby co trzymam kciuki :D
wiem wiem i przez to się boje o nią i chce ją wzmocnic witaminami lepszymi tylko nie wiem czy jest własnie w ciąży bo na razie jest przy samcu cała czarna i ma intensywnie zielone paski i chowa sie po kątach a jesli wyjme samca to jest zielona ale oki jutro jadepo witaminy lepsze do zoologicznego pozdrawiam i dziękje za podpowiedzi
Mam nadzieje że masz przygotowane na samca odpowiednie terra z UV....
na razie siedziw wolierze przy lampie wygrzewającej i modle sie żeby była pogoda to bede z nim na polko wychodzić bo tak to bedzie problem i bede musiała nowe terra budowac z meżem