na stronie "Snakes" przeczytalem "Boa constrictor czy Python molurus potrafią udusić dorosłego człowieka" mysle ze w przypadku tego pierwszego jest to durza przesada.
Wersja do druku
na stronie "Snakes" przeczytalem "Boa constrictor czy Python molurus potrafią udusić dorosłego człowieka" mysle ze w przypadku tego pierwszego jest to durza przesada.
Czasami zdażają się duże osobniki Boa, maja ciało w najgrupszym miejscu prawie grubości ludzkiego uda.
Właśnie takiego dużego boa widziałem w Zoo Wrocław, ten wąż jest razem z Pytonami siatkowymi, jest naprawde duży tylko nie tak duży jak siatkowe pytony. Trudno mi powiedzieć czy mókłby taki boa udusić człowieka dorosłego, chyba że człowieka jakiegoś cherlawego , albo dziecko.
Snakes powinien na twoje pytanie opdowiedzieć bardziej fachowo.
Cześć@_@
nie ma tu niczego do tumacznie, takie wypadki w hodowli jeszcze sie nie zdazyly !!!
pisze oczywiscie o przecietnych i DOROSLYCH (tak jak w tekscie) ludziach
na discovery mowiono ze boa dusiciel zjadl male dziecko (dzidziusia czy bobaska jak kto woli :) i wiem co ogladalem !!!
Trible boa dusiciel potrafi udusic doroslego czlowieka, tylko ze go nie zje!!!!!!!!!!!!!!
to fakt , spokojnie zabije czlowieka .
Dysponują one niewyobrazalną silą i z calą pewnością mogę powiedzieć,że potrafi...
Cześć,
nie chodzi tutaj o to, czy boa dusiciel zje człowieka - myślę że jest to dość oczywiste.
Chodzi jednakże o to, że oba te gatunki (niejednokrotnie widziałem blisko cztero-metrowego boa) po prostu mają wystarczająco dużo siły, żeby tego dokonać. Dlatego - zgodnie z tym co napisałem, potrafią.
A czy takie przypadki się zdarzały - to już inna sprawa.
Oczywiście w większości przypadków pyton tygrysi (zwykle samica) jest większy niż dorosły boa dusiciel, jednakże oba te węże dysponują tak dużą siłą że nie można ich lekceważyć.
Pozdrawiam
B.constrictor przeważnie nie przekracza(u nas w kraju-"skundlone")250/270cm - w przypadku takich "karłów" nie ma ryzyka dła dorosłego
mężczyzny - ich masa nie przekracza z reguły 20kg.
"Czysty" B.c.occidentalis potrafi osiągnąć nawet ponad 4,5m - w jego przypadku taka obawa byłaby już uzasadniona - szczegulnie gdyby trafiło na "laika" lub bardzo pechowego gadziarza(mikra postura , zaskoczenie w nietypowej sytuacji).
Natomiast w przypadku P.m.bivitatus takie przypadki były już notowane(wraz z pożarciem) co nie dziwi (no... może poza "optymistami" chcącymi trzymać te węże w M3) gdyż dorosła samica potrafi mierzyć ponad 7m i ważyć około 100kg.
Swoją drogą SNAKES - gdzieś Ty widział takie "potwory"???w Polsce???
ale bajki ale bajki boa ma max 5,0 metra na dodatek na wolności po 20 latach