Co sądzicie o używaniu kostki kokosowej jako podłoża w terrarium? Proszę o opinie. Dzięki i pozdrawiam.
Elaphe teaniura (Wąż chiński).
Wersja do druku
Co sądzicie o używaniu kostki kokosowej jako podłoża w terrarium? Proszę o opinie. Dzięki i pozdrawiam.
Elaphe teaniura (Wąż chiński).
Podobno spełnia swoją funkcje ale moim zdaniem jest obleśna w wyglądzie
Jak już powstał taki temat to co by było najlepsze do terra z zbożówką wiem że jest już taki post niżej od Agnieszki ale pytam jeszcze raz doświadczonych hodowców.
Kokos jest wporządku, choć czasami śmierdzi ,ale trwa to kilka dni, kiedy jest jeszcze świeży. Ja stosuję kokos razem z keramzytem, bardzo dobrze i długo utrzymuje wilgoć.
Cześć@_@
heh, to zależy co rozumiesz pod pojęciem kostka.
Jeżeli kostkę z prasowanego włókna kokosowego (taka do namaczania w wodzie) to jest ok. Dobrze trzyma wilgoć, naturalnie wygląda i nie pleśnieje. Jako wadę można wyminić to, ze po wyschnięciu mocno pyli.
Jeżeli tzw chips kokosowy (włókno kokosowe ciete w kosteczkę około 2/2cm) to tez niezłe choć raczej dla większych zwierzat. Szybciej jednak wysycha. Dobre do domieszania do ściółki.
Kostka do kostka a nie włukna
tez tak myślę, ale 90% osób myli te pojecia :)
Ja uzywam caly czas i wlokno i kostke
wydaje mi sie ze teodorkowi lepiej sie "chodzi" po kostkach niz po wloknie
ale to moze byc subiektywne wrazenie
Właśnie , zupełnie zapomniałem o tym że jest zmielone włukno kokosowe i pocięte w małą kostkę włukno kokosowe.Niby to samo a jednak się rużni.
Cześć@_@
Z nazwy wynikającej "kostka" czy to sie daje do terrarium jako kosteczki czy się rozkrusza (nigdy sie z tym nei spotkałem dopiero mam zamiar kupić sobie węża ) i wyżej Fryta wspomniała że włukno jest w kosteczkach czy je się też kruszy