Mojego weża królewskiego mysz pogryzła 20 miejscach ;( niewiem co mam robić. Wąż jest zawzyczaj agresywny a teraz jest potulny jak baranek. Ratujcie niewiem co robić zanuczłem go w cieplej wodzie pomuszcie mi ;( jest bardzo poraniony na ogonie :(
Wersja do druku
Mojego weża królewskiego mysz pogryzła 20 miejscach ;( niewiem co mam robić. Wąż jest zawzyczaj agresywny a teraz jest potulny jak baranek. Ratujcie niewiem co robić zanuczłem go w cieplej wodzie pomuszcie mi ;( jest bardzo poraniony na ogonie :(
o shit :( mogles mysz dać do lodówki !!!!! :(
najlepiej usuń z terra podłoże i połóz na dno wilgotny ręcznik, oczyść rany wilgotną watą i przemyj jodyna jeśli rany nie są zbyt głębokie. będzie go szczypało ale musi wytrzymać. pamiętaj o podłozu żeby mi sie piach i kokos nie zabrudził ran. myśle ze to wszystko co mozesz zrobić. Zapewnij mu odpowiednia temperaturę i pozostaw w kryjówce - niech w spokoju nabiera sił~! życze Ci powodzenia. Napisz później jak CI poszło Pozdrawiam!
pytałem właśnie wetrynaza i poradził zeby zamiast jodyny lepiej uzyć KMnO4 - nadmanganian potasu ( trzeba troche rozpuścić w ciepłej wodzie zeby zabarwiła sie na wyraźisty fioletowy kolor i przemyć tym rany. a jak nie masz to moze być woda utleniona a jodyna działa bakteriobujczo ale najwazniejsze jest czyste podłoze i odpowiednia temperatura. Pozdrawiam!
w 20 miejscach??? to gdzie ty byłeś przy karmieniu?? możesz też smarować propolisem - dostaniesz w aptece za grosze
ale zanim posmarujesz to zrób tak jak Ci napisałem - sprawdzony sposób !
ok dzieki ludzie kocham was mam nadzieje że wasze rady coś pomogą :)
pppppp - byłem na spacerze z psami ( głomb ze mnie mogłem zostać przy karmieniu to moja wina !
ps; wezykowi sie polepszyło wysmarowałem go tym wacikiem i tym lekiem jakoś na R
a teraz jest w faunaboxskie w terra. I jak mu przygotowywałem reczynik zaczoł mnie atakować czyli już mu lepiej
riwanolem???
on jest na ropieiące rany, puki co lepiej urzyć nadmanganianu potasu lub wody utlenionej
narazie tylko oczyszczaj rane wacikiem nasączonym w KMnO4 o maście jakiekolwiek to po ok 4 dniach pozdrawiam i życze szybkiego powrotu do zdrowia!
ps. a myszke to najlepiej sam pogryź za to co zrobiła twojej gadzince ;-)
Heh mysz wyleciała 5 pietra i wykurw.. o 2 blok :D tak sie wkurzyłem:D