Re: piasek u Boa Constrictor
Raczej trudno bedzie ci utrzymac wilgotnosc na piasku, a jak zas za mocno spsikasz bedzie bloto.
wiklgotnośc siądzie. popraw wentylację. piasek nie wchodzi w rachubę...
jeśli boa będą na samym piasku i ten piasek będzie bardzo drobny to nie ma gorszego podłoza, w piasku sprzedawanym w sklepach zoologicznych nie powinny przebywać wszelkie węże ktore nie są do tego przystosowane, wchodzi pod łuski, jeśli karmimy gada to często pudłując w ofiare w jego pysku jest potem pełno substratu itp. jestem zdania iż drobnych podłoży piaszczystych powinno sie używać tylko i wyłącznie dla gadów do tego przystosowanych jak np. węże z rodzaju Cerastes itp.
Pozdrawiam
Serpent
Ok czyli sprawa jasna.
Dzięki za rady.
Mam jeszcze jedno pytanie: moje terra jest wykonane z OSB, wymiary 110/100/80.
W załączniku jest fotografia.
Wentylacja jest jak widzicie z lewej strony, i z prawej na suficie.
W jaki sposób mogę poprawić cyrkulacje powietrza?
Czy wystarczy jeśli ponawiercam małe otwory na dole z prawej strony?
Czy to jakaś większa kombinacja?
Pozdrawiam.
Furu
http://republika.pl/galery2004/terraria/fryzjer4.jpg
ja mam wentylacje u siebie z lewej strony w suficie i w prawej sciance nadole.
Ale nie odpowiedziałeś na moje pytanie:)
Piszesz, że masz wentylację z lewej strony i z prawej na suficie. Przy takim sposobie wentylacji powinieneś mieć "wiatr" w terrarium. Uważam, że powodem pleśni w terra jest co innego. Widzę, że masz konary brzozowe. Oczyść z kory bo kora brzozy pleśnieje w wilgotnych warunkach. Nie napisałeś co masz na dole cocogrunt nie ma prawa pleśnieć chyba, że zostawiłeś odchody węża. Czym pokryłeś OSB. Zobacz czy pleśń nie idzie od płyty.
otwory możesz śmiało nawiercać tak jak mówisz potem mozna kupić zatyczki do tych otworów i masz po sprawie starczy np. 6 otworów takich 3 cm na 3 cm w zupełnosci
Pozdrawiam
Serpent
Pleśniało mi podłoże, włókno kokosowe. Takie które w sklepie kupuje się sprasowane i nasącza w wodzie.