mam pytanko czy istnieje jakieś oprogramowanie do kompa od obsługi terra ( temp, wilgotnośc , itp.) ?? jeśli istnieje to prosze podać nazwe lub jakiś opisik:D
Wersja do druku
mam pytanko czy istnieje jakieś oprogramowanie do kompa od obsługi terra ( temp, wilgotnośc , itp.) ?? jeśli istnieje to prosze podać nazwe lub jakiś opisik:D
heh, a nie chce si się właczyc lampki do kontaktu, tylko z kompa będziesz tym sterował ?? heh
w sumie dobre wsyztko automatycznie, tylko ze kupiłem zegar i lampki mi się same uruchamiają i wyłączają o danej godzinie :]
W supermarkecie możesz kupić programator (30-50zł). Ustawiasz mu program kiedy ma włączać/wyłączać urządzenie przez niego podłączone. Ustawiasz godziny, dni itp. Stosuję przy kablu grzewczym, ale musiałem zrobić testy, jakie czasy włączania i wyłączania dają w miarę stałą temperaturę.
to już mam:D ale chce czegoś wiecej :D mam na luzie laptopa i mógł by to wykonywać za mnie :P i za zegary :)
czekam na jakieś odp :D
konkretne:)
napisz se program podlacz zasilacz pod kompa i tyle :)
To nie jest dobry pomysł. Ale jeśli się upierasz poczytaj o programowaniu portu szeregowego i równoległego. Pod linuksa warto zacząć od:
http://www.jtz.org.pl/Html/mini/Coffee.pl.html
Pozdr.
R.
jeżeli są programy do monitorowania pomieszczeń i alarmu za pomocą kamerki internetowej to czemu nie...
tylko trzeba by termostat, termometr i higrometr podłączyć do kompa(znaczy się same czujniki)
Zaprzęganie komputera do sterowania terrarium, to tak jak z armaty do komara strzelać. Lepiej sprzedać kompa i kupić specjalizowany sterownik. Będzie prościej i znacznie bardziej niezawodnie.
Pozdr.
R.
o widzisz, takiego określenia mi brakowało :)
Myśle, że towarzysz marcin chce być już zupełnie wyjątkowy, cierpi na brak czasu, nadmiar gotórki tudzież pomysłów. Może jeszcze pomyśl nad sterowaniem przez komórke? Łączysz sie via GPRS i wymiatasz - temp zmieniasz, gasisz światło i takie tam. To dopiero bajer, hehe.
Osobiście wolałbym sobie zrobić jakiś fajny panel kontrolny gdzieś z boku z jakimiś wyświetlaczem temp i wilgotności.
A nie ciekewi was jak to zrobić?Chłopak ma wyobrażnię i pomysł.Czemu jemu nie pomóc.Może chce mieć kiedyś wypasioną hodowlę?
Zresztą - satysfakcja ze zrobienia czegoś takiego to jest to.Nie sztuką jest mieć 3 zwierzęta na krzyż i kogoś wyśmiewać i krytykować.
A mnie się ten pomysł podoba.:)
Pozdrawiam wszystkich pomysłowych ludzi!!!!!!!:D