Czy w przypadku żółwi stepowych, oprócz zwykłego oświetlenia wskazane jest stosowanie lampki emitującej promienie UV? Jeżeli tak to jakiej (prosze o wskazanie konkretnej firmy).
Wersja do druku
Czy w przypadku żółwi stepowych, oprócz zwykłego oświetlenia wskazane jest stosowanie lampki emitującej promienie UV? Jeżeli tak to jakiej (prosze o wskazanie konkretnej firmy).
Dobra już wiem że potrzebne jest zainstalowanie świetlówki pytanie tylko jaki to ma być model, o jakiej mocy i jak ją zainstalować? Wymiary mojego akwarium to 45x35x18 cm. Prosiłbym także o zdjęcia waszych terrariów.
świetlówka UVB np. Hagen Repti-Glo 8.0 o mocy 15W i dł. 45cm (mniejszych juz nie ma) poza tym wpisz w wyszukaj UVB a znajdziesz wszystkie tematy o oświetleniu.. było tego sporo!! nie możemy co 7 temat wałkować tego samego wystarczy poszukać!! ajeśli chodzi o mocowanie to albo kupujemy odpowiednią oprawke albo robimy samemu... max wysokość nad lądem 30cm, do tego żródło światła punktowego do wygrzewania...czyli zwykła żarówka lustrzanka wystarczy.
sa mniejsze wiec nie wprowadzaj kolegi w blad firma zooMed robi swietlowki z UVB o wielkosci 38 cm.
pozdrawiam
Tomek
Ok. Ale jak umocować tą świetlówke wraz z oprawką wewnąrz akwarium?
ja podałem konkretnie świetlówke z Hagena a w ich ofercie mniejszej nie ma! więc jeśli znalazłeś mniejszą innej firmy to dobrze, napisz gdzie można takie dostać ew. w jakim sklepie internetowym.. a nie pisz zaraz ze wprowadzam w błąd !
to już musisz sam wymyslić, możesz przymocować do boku akwa albo zrobić nadbudówke tzn. pół pokrywe i do niej przykręcić oprawki
Dobra dzięki ale bylibyście tak mili i podesłali mi zdjęcia własnych terrariów?
www.colisa.pl ;)
terrarium nie podesle CI bo nie siedze w zolwiach
pozdrawiam
Stale dyskutujemy o tym, że w niektórych regionach kraju nie ma dobrego dostępu do internetu. Niestety czasami widać, że np. gdyby w jednym miejscu była czarna dziura internetowa to szkoda byłaby niewielka.
PS. Zmiana pseudonimu nie jest w stanie ukryć "niepowtarzalnego" stylu.