Re: zakonserwowane wylinki
Odwlok mozesz wypchac wata, ale ciezko to zrobic. Ja tam sie nie zastanawiam nad konserwowaniem, tylko zwilzam wylinke, natepnie ucinam kawalek kartki, ktora podpisuje (gat. pajaka i numer wylinki), poczym rozkladam wylinke na kartce i naklejam tasma.
A ten flak, co wisi, to naskorek i mozna go rozprostowac (tylko trzeba delikatnie).
odwłok wypchaj watą najlepiej zaraz po wylince, żeby kształtów nabrał jak trzeba a z resztą musisz poexperymentować.
do klejenia polecam kleje do papieru, które po wyschnięciu są bezbarwne(np. klej w tubce "Pajacyk")
Atrax, sorry że się wymądżąm, ale pajaki nie mają naskórka tylko oskórek. Jeżeli chodzi o wylinke to ja jak jest świeża poprostu ją ustawiam tak jak chce, żeby wyglądała i jak wyschnie to już nic przy niej nie musze majstrować.
Nie ma sprawy, ale tak sie sklada, ze ptaszniki maja naskorek...oraz oskorek.
Oczywiscie sorry za blad, bo podczas wylinki, ptaszniki zrzucaja kutikule (oskorek), ktora jest wytworem naskorka :)
Stawonogi nie mają skóry, a nabłonek.
Wytworem skóry jest naskórek, a nabłonka kutikula (oskórek).
Wiem, ze kutikula dzieli sie na epikutikule i endokutikule. Widocznie w kilku zrodlach ktos sie "niezle" pomylil, bo w nowszych tekstach widze juz haslo "nablonek", a nie "naskorek". Z tym naskorkiem, to mnie tez zastanawialo, bo rozumiem, ze wystepuje on u gadow...ssakow, ale u stawonogow?
w kazdym razie przynajmniej sie juz watpliwosci wyjasnily.