Re: PTASZNIKI a ZATRUCIA....
kiedyś słyszałem że coś trującego mają w ogonach, ale niemam żadnych konkretnych informacji.
Z tego co wiem to szczury maja w ogonie jakas trucizne, ale nie jestem pewien i dziwne jest dla mnie ze pajak sie odtul od szczura.A skad brales te noworodki z wlasnej hodowli czy zlapales gdzies ??
Pajak to zywe stworzenie, wiec jak kazy organizm moze sie zatruc. A jakie bylo pochodzenie tych szczurow? Wlasna hodowla?
A w ogonie mają strychnine chyba.
Tak, napewno mają truciznę w ogonie i jest to strychnina. Przypuszczam, że to mógł być powód zatrucia, choć pewności niemam.
nie maja strychliny w ogonie, w ogonie magazynuja sie ( a wzasadzie odkladaja) toksyny, jezeli szczur by\ł młody i pochodzil z hodowli to w jego ogonie napewno nie było ani strychliny ani cyjanku ani niczego innego...
Ja karmie gryzoniami z powodzeniem... młody szczor mogl zrobic krzywde pajakowi, jednym słowem mogł go dziabnac..
lepiej karmic noworodkami myszy..
aha, dzięki za poprawienie mnie ;)
boze! slyszysz a nie grzmisz! jaka strychnine? czy wyscie sie z choinki urwali? strychnina jest substancja pochodzenia _wylacznie_ roslinnego... w szczurzym ogonie nie ma _zadnej_ trucizny... niewazne, czy szczur jest stary czy mlody, zdrowy czy chory, bialy, laciaty czy w szkocka krate...
to przykre, ze twoj pajak sie zatrul... ja widze jedno, bardzo proste rozwiazanie - nie karm go wiecej szczurkami... zreszta gdzie twoje sumienie? szczur to zwierze o inteligencji porownywalnej do psiej (czesto i wyzszej) i niesamowitej osobowisci... lepiej bys kupil malego i wychowal - raz na dobre odechcialoby ci sie skazywanie ich na pajecza paszcze... :)
Mi zawsze mówili że szczury mają jakąś trucizne w ogonie od małego, ale tylko dzikie szczury. Mama mnie straszyła i nauczyciele mowili ;)