Czy w terrarium z lampartem może panować wilgotność 60%?
Jako podłoze mam substrat kokosowy, temp. jest dośc wysoka 32-28*C ale wilgotność utrzymuje się na 60-tym procencie. Czy to nie zaszkodzi lampartowi? Czy nie rozchoruje sie?
Wersja do druku
Czy w terrarium z lampartem może panować wilgotność 60%?
Jako podłoze mam substrat kokosowy, temp. jest dośc wysoka 32-28*C ale wilgotność utrzymuje się na 60-tym procencie. Czy to nie zaszkodzi lampartowi? Czy nie rozchoruje sie?
A czy spryskujesz wodą terrarium?
I napisz jaki masz higrometr
U mnie utrzymuje sie około 40-60 a nie spryskuje juz chyba od miesiąca.
Ale myśle że 60% to ok
nie, nie spryskuje
a hygrometr mam firmy Exo Terra
wpuściłem gekona do tego terrarium o wilgotności 60% i jak chodził po podłożu to tak chocby otrzepywał łapki (chodził niczym kot po śniegu)
jak masz higrometr firmy exo terra ( ten okrągły ) to najelpsze co z nim mozesz zrobić to wyrzucic do smietnika.
Obcy, a dlaczego Fler ma wyrzucić ten higrometr? ja tez mam taki i wszystko jest ok
btw Fler zobacz jak Twój lampart czuje się w takim terra o takiej wilgotnosci, ale myśle, że będzie ok i mozesz go tam dać.
Fler a czy twój gekon jak stawia łape to mu się ona trzęsie bo to oznaka niedoboru wapna.
Majej samicy się trzęsą daje jej sepie i kalcjum w płynie ale nadal się trzęsą.
hmm... jak jest na kamieniach to ani troche mu się łapy nie trzęsą, ale jeśli dam go na ten substrat kokosowy to chyba mu się leciutku trzęsą
hehehe, te higrometry mnie rozwalają ;] wsadziłem go pod wodę na pół godziny i pokazywał wilgotność 50% :) poza tym 60 spoko moze mieć więc tak jak obcy napisał wywaliłeś w błoto 20 złotych na ten higrometr
To zrób takie podłoże aby jak nawiększa powieszchnia była zajmowana przez łupki skalne a w szczeliny między kamieniami daj to włókno.
Higrometr jest absolutnie zbędny a tego typu wilgotność jest zdecydowanie za wysoka.