Czy przed zamrożeniem osesków powinno się je w jakiś humanitarny sposób wcześniej uśmiercić, czy właśnie mrożenie jest tym humanitarnym sposobem? Pytanie dotyczy także dorosłych myszy.
Wersja do druku
Czy przed zamrożeniem osesków powinno się je w jakiś humanitarny sposób wcześniej uśmiercić, czy właśnie mrożenie jest tym humanitarnym sposobem? Pytanie dotyczy także dorosłych myszy.
nalezy usmiercić gryzonie przed zamrożeniem.
Nie musisz uśmiercać,humanitarnym sposobem jest także zamrożenie.Tylko dorosłe myszy przed zamrożeniem możesz zabić,lub jak włożysz do zamrażarki żeby pudełko do którego wkładasz gryzonia nie było ze słabego tworzywa.
I jeszcze jedno,jak będziesz chciał mrozić to najlepiej w specjalnych,niedużych pojemniakch na żywność,a worodki np.w białych kodakach które są wykonane z grubeszego plastiku.Pokarm poprzez takie zabezpieczenie przed zamrożeniem nie straci,niektórych cennych wartości. Pozdrawiam
Ludzie !! co za paranoja Tony_666 ty to masz pomysły myszy jak zapewne wiesz sa ssakami i ale w przeciwienstwie do płazów czy gadów czuja jak sie je zamraza!!! Byłes kiedys w zimie na dworze w koszulce na krotki rekaw ?? jesli tak to wiesz jak jest zimno teraz wyobraz sobie myszy siedzace min 5 min w zamrazalniku zanim padna z wyziebienia ;/ Widze ze pokarm dla pupili traktujecie jak jakies wazywa ktore nie czuja i nie wiedza co sie z nimi dzieje w danej chwili.Radził bym wam przemyslec to co wypisujecie.
Swiete slowa Gacek
Pozdrawiam
Mark0wy
;),Ave....
Ale jak w takim razie mysz uśmiercić (głównie chodzi mi o oseski), żeby nie sprawiać niepotrzebnego cierpienia. Myślę, że duszenie czy walenie o stół sprawiają myszy równie dużo cierpienia co wizyta w zamrażarce!
Ja słyszałem,że gdy mysz zamraża się żywą,jest to humanitarny sposób ubijania/zamrażania,ponieważ mysz w niskiej temp. zapada w coś w rodzaju snu,i w tym snie bezboleśnie umiera.....lecz nie praktykowałem tego...
głupota... jakiego snu? nie porównywajcie tego z letargiem zimowym - wtedy przecież obniżęnie temp. następuje stopniowo, mysz gromadzi odpowiednie zapasy itp.
zabijanie myszy przez zamrażanie to jest sadyzm