Cy wasze modliszki altaja ?? Bo moja tylko czasem macha sobie skrzydełkami ale jeszcze nigdy sie nie wzniosła. Nie jest całymi dniami zamknieta, czest wypuszczam ja i chodzi sobie po biurku itp.
Wersja do druku
Cy wasze modliszki altaja ?? Bo moja tylko czasem macha sobie skrzydełkami ale jeszcze nigdy sie nie wzniosła. Nie jest całymi dniami zamknieta, czest wypuszczam ja i chodzi sobie po biurku itp.
kdoris modliszki latają w tedy gdy tą modliszka jest samiec i jest dorosły,samice machają skrzydłami ale są to próby straszenia, odstarszenia napastnika. Więc twoja modliszka to najprawdopodobniej samiczka .A czy mogłabyś napisać co to za gatunek?
no właśnie kiedys myslałam ze to samica ale po ostatniej wylince zwątpiłam, to jest Creobroter pictipennis, i ma jakies 4 cm
tego gat. samica tez moze latac!
i wielu innych tez... (wiem z walsnego doswiadczenia)
Ta miałem modliszke zwyczajna samice tez latała
ale to własnie chodzi o to ze moja nie lata a nie ze lata :)
Latają i to dobrze, ale tylko samce - nam kiedyś zwiał przez uchylone okno jedyny samiec Euchomenella heteroptera.
Samice latają słabo (o ile w ogóle) samce potraią przelecieć nawet kilkadziesiat metrów.
Witajcie!
Z tego co udało mi się ustalić wiem, że to machanie skrzydełkami u samicy ma czasami zupełnie inny cel niż obrona przed jakimś zagrożeniem z zewnątrz, chodzi po prostu o to że w ten sposób "rozsiewają " fermony które wabią samca. Najprawdopodobniej Twoja saminca wabi w ten sposób potencjalnego partnera, piszę najprawdopodobniej bo nie wiem w jakich okolicznościach dochodzi do tego trzepotania skrzydłami.
Pozdrawiam
jak ja wyrzucisz przez okno to bedzie leciec (na dol)
Mój samiec gastricy pięknie latał :) To nie był taki lot jak innych owadów tylko taki prościutki lot :) One chyba latają nieco gorzej od innych owadów - chodzi o osiągi, bo o wiele ładniej wygląda lecąca modliszka od innych owadów (chyba że ważek)