Czym mam teraz zimą karmić legwana , żeby dostarczyć mu wszystkich składników odżywczych.Do tej pory dawalem mu banany,mandarynki,jajko,jabłka...
Wersja do druku
Czym mam teraz zimą karmić legwana , żeby dostarczyć mu wszystkich składników odżywczych.Do tej pory dawalem mu banany,mandarynki,jajko,jabłka...
Była juz mowa o tym wczesniej.Przejrzyj wcześniejsze posty.Ja swoje maluchy karmię teraz kiełkami rzodkiewki , koniczyny , fasolki mung , lucerny ( do kupienia w Auchan ) , uwielbiaja koperek , szczypior , pory , czasami daję im kapuste pekińską , mandarynki , startą marchew , paprykę , jabłka , suchy pokarm ( firmy Tropical ) , cykorię , ogórki oraz raz na kilka tygodni posiekane jajko . To wszystko posypuję witaminami ( wibovit , sera reptilin , starkowana sepia - taka dla papużek ). Pozdrawiam .Ania
.Do tej pory dawalem mu banany,mandarynki,jajko,jabłka." --- co ???
do tej poryyy??? a sa sa w jego pozuwwieniu zielone roslinki???
szybku sadz fosolke :) itp zeczy i czytaj starsze posty wrrr bo bedize kiepsko z twoim zielonym smokiem
KIELKI i jeszcze raz kielki, zielenina ale kielki sa najistotniejsze, powinny zawsze byc dodawane do menu smoka
Pozdrawiam
Najistotniejsze sa liscie !!! To one powinny stanowic zdecydowana wiekszosc w legwaniej diecie. Ale poniewaz w tej chwili jest jak jest, trzeba ratowac sie czym sie da, a kielki to rowniez bardzo dobry pokarm dla legwana. W tej chwili podstawa diety mojej Diablo to liscie rzodkiewki, liscie ziol z marketow (melisa, rukola, bazylia), cykoria, kielki, tarta marchew, suchy pokarm tropical (jak zechce go zjesc) sporadycznie owoce. Co ok 3 tyg-miesiaca ok 1/3 gotowanego jajka.
hehe, coś ściemniasz Marblo..
liście rzodkiewki powiadasz ? ? ?
a to ciekawe zjawisko o tej porze roku, przynajmniej w stolicy;)
Cholera dzis wlasnie Diablo zjadla resztke lisci rzodkiewki ale postaram sie to udowodnic :))))
jasne:P
Są w sklepach pęczki rzodkiewek wraz z listeczkami:) Mój Ali też je jada.
Pozdrawiam Magda
Ja widziałam tylko same łebki rzodkiewek w folijce za 3zeta:/ ale liści było ani deka;)
Ps. W Wawie widzialaś Madziu?
To sa rzodkieki z ktorych oberwalem listki ?:))))
dobra, dobra, rzodkiewki są, a listków nie ma..
takie to i ja potrafię kupić;)))))
smacznego!
A to resztki tych listkow ktore pozostaly po sniadanku Diablo :PPP
Hehe stolica a listkow nie maja ;))) :D :D :D Przeprowadz sie na slask przynajmniej na fajne spotkania bedziesz miala blisko :)))))
no jakby na to nie patrzeć to są listki rzodkiewki;)
już się na czepiam, bo zaraz się Marblo wkurzy:D
Tak w Warszawie:) np. w Auchan ludzie czasem odrywają liście, więc nie trzeba kupować tylko można pozbierać do woreczka:)
Nie boj nic :))))))
No ja tak czesto robie tzn. kupuje 1 peczek a z 2-3 innych obrywam same liscie i laduje do worka :))))
Mogę tylko potwierdzić, że Diablo i Gucio dostają nawet teraz ( zimą ) liście rzodkiewki. Są dostępne w Tesco, ale nie jak był tam Marblo :-) Wtedy Gucio musi się zadowolić ziołami lub cykorią, bo rzodkiewki na sklepowej półce wyglądają jak na załączniku z postu powyżej - http://terrarium.com.pl/forum/downlo...1/rzodkiew.JPG . Pozdrówko! Rysiek
Hie, hie az tak tragicznie to nie jest :)
Cześć
Mam pytanko mam legwana od niecałego miesiąca.
I zabardzo to nie wiem co on lubi jeść, a pozatem jest strasznie chudy.
Co mam robić?
Czy to dlatego że zrzuca wylinke czy co?
Teraz to zbyt nie masz dużo do wyboru.Jest zima i np mleczu brak :( Kup bazylie w doniczce,spróbuj też dać mu koper(mój uwielbia).Posadź w doniczce np. fasole,gorczyce,rzeżuche itd.Zaopatrz się w kiełki lucerny i inne.Powodzenie.Już niedługo wiosna więc będzie miał lepsze menu ;)))))
Probuj wszystkiego (co dla niego zdrowe). Wazne zeby mial jak najbardziej urozmaicone jedzonko (wiem zima i ciezko z tym, ale w miare mozliwosci) wtedy napewno cos sobie wybierze :)
Mam pytanko jakimi liśćmi karmić lega jakich warzyw czy krzewów?
Słuchajcie mój leg je całe miski szczypiorku czy to nie jest źle.
Tzn. urozmaicić mu bardziej jedzenie?
dziwne pytania zadajesz Kuba, chyba oczywistą rzeczą jest, że należy urozmaicać żarcie legwanowi..
poszukaj sobie dokłanie w starszych postach, sporo już o tym było..
szczypiorek jest dobry, ale nie jako wyłączne danie dla legusia :)
Posadź mu fasolkę w doniczce, zrób mu kiełki, kup jeszcze koperek, ziółka ( melisa, bazylia, kolendra, oregano itp). Im bardziej urozmaicone papu, tym leg zdrowszy ;-) Pozdrówko! Rysiek
Ps. Wyszukaj na forum tematy dotyczące żywienia.