Witam wiem ze w FAQ jest ten temat ale moje legwany strasznie kichaja tylko jak wytre szybe ,5 minut i juz cala zakichana ;> co to moze być czegos moze im brakuje?czegoś maja za duzo ? z gory dzienki
Wersja do druku
Witam wiem ze w FAQ jest ten temat ale moje legwany strasznie kichaja tylko jak wytre szybe ,5 minut i juz cala zakichana ;> co to moze być czegos moze im brakuje?czegoś maja za duzo ? z gory dzienki
jesteś pewien, że szyba nie jest brudna od wody???. może to przeziębienie. możliwe też, że ściółka jest za sucha.
mój się kiedyś przeziębił,jeszcze jak był w zoologicznym i też ciągle kichał.Teraz mu przeszło.
Mogly sie przeziebic. Moze terra stoi w przeciagu?
To może być przeziębienie choć równie dobrze może to być wydalanie soli. czy robi się biały nalot na szybie po wyschnięciu wykichanej "cieczy"? Jaki jest ogólny stan zdrowia?
tak jest taki bialy nalot , zdrowe sa z tego co widac dobrze wygladaja nie sa chyde jedza,zalatwiaja sie bez problemow UV maja zarowki grzejace tez ??
Moje dwa legwany mieszkają w jednym terrarium.Zauważyłam , że z jednej strony (tam gdzie swoje półki ma samica ) szyby są czyste , tzn. niezachlapane ,chociaż widzę , że zwierzak kicha ale nie zostawia białych smug.A drugą stronę terrarium ( tą gdzie przesiaduje samiec ) musze często wycierać .Zastanawiam się dlaczego tak się dzieje , oba są zdrowe i mają identyczne warunki.Poczytaj tutaj http://terrarium.com.pl/forum/read.p...&i=9434&t=9434
Jeśli zostaje biały nalot na szybie to jest to wydalanie soli z organizmu. U mnie jest to samo. Wyczyszczę szyby, a po kilku godzinach znowu wypadałoby czyścić. Jeśli chcesz się upewnić, że to sól weź delikatnie niewielką ilość na palec i poliż. Ze względów higienicznych nie polecam. Lepiej uwierz na słowo ;-)
Oj Rysiu Rysiu co to za podpowiedzi na temat organoleptycznego badania wydzielin lega :-((((( wstyd. Co do kichania to zobacz jak oddycha czy ma z tym jakies problemy.
Loktok, wybacz :-( Wstyd mi ;-)))
Rysiu nie wstydź się! Już wszystko dooobrze. czasem warto coś polizać tak dla doświadczenia.
He he he. My wszyscy tutaj bardzo cenimy zdanie Rysia i coś mi się wydaje , że co poniektórzy "próbę soli" mogą mieć za sobą . Tylko teraz to pewnie nikt się nie przyzna...
Ja mam i znowu mi wstyd.
Żartowałem ;-)))
Ja tez i wcale mi nie wstyd. ;))) Kazda mozliwosc diagnostyczna jest do wykorzystania. Jesli przynosi porzadany efekt - tu rozroznienie - zapalenie drog oddechowych od fizjologii.
Mam próbę soli za sobą, a żartowałem, że mi wstyd ;-)))