Proszę o szybką pomoc :((
Witam. Kupiłem tydzień temu legwana w warszawskim smoku i wszystko wskazuje na to, że roztocze które ma przyniósł ze sklepu. Jutro planuje wykąpać go i odkazić terrarium. Moje pytanie brzmi czym?? Wiem, iż takie rzeczy są w starych postach ale niestety zjechałem pół Warszawy i w żadnym nie było żadnego środka na roztocza :((
Możę jakimś środkiem chemiczmym?? Wodą z octem??? Jeszcze pojeżdże po sklepach ale niestety sytuacja wymaga pośpiechu więc musze znależć środek zastępczy. Z góry dziękujęza odpowiedzi.
Pozdrawiam
Re: Proszę o szybką pomoc :((
Ivomec jest dostępny u weterynarzy.
Re: Proszę o szybką pomoc :((
Leki, których składnikiem jest ivermektyna (Ivomec) służą do zwalczania roztoczy. Dostępne u weterynarzy. Udaj się do najbliższego weta i zastosuj się do jego wskazówek. Uważaj na głowę zwierzaka podczas spryskiwania terrarium ! Pierwsze spryskanie może nie odnieśc efektu. Trzeba powtórzyć.
Re: Proszę o szybką pomoc :(( - ile??
witam.u mnie wlasnie pojawil sie podobny problem i chcialbym sie dowiedziec ilu procentowy (ile ivomecu do wody) roztwor powinienem zastoswac?z gory dzieki!!
Najpierw proponuje lagodniejszy sposob nie szkodliwy dla zdrowia zwierzecia - zrobic roztwor z nadmanganianu potasu i kilkakrotnie kompac ( w cieplej wodzie) pamietajac o dezynfekcji terrarium.
Pozdrawiam
[gadzinka}
Cytat z FAQ : "W zbyt suchych i chłodnych terrariach największym problemem są roztocza (rząd stawonogów, gromada: pajęczaki), które rozmnażają się bardzo szybko.Do terrarium możemy je przynieść z karmą zieloną zbieraną głównie na łąkach. Roztocza bowiem występują w glebie i ściółce leśnej. Zaatakowane zwierze ma na sobie dużą ilość małych czarnych kropek nie przekraczających średnicy 1 mm. Między nimi pojawiają się mniejsze małe kropki. Najprostszą metodą pozbycia się tego pasożyta jest kąpiel w wodzie, w której ginie duża ich część. Pływając legwan trzyma głowę nad wodą, (chociaż potrafi wstrzymać oddech na dłuższą chwilę). Dla pewności i większej skuteczności zabiegu przed kąpielą smarujemy głowę zainfekowanego osobnika oliwką. Należy też zdezynsekować terrarium oraz sprzęty, i w miarę możliwości wymienić wystrój na nowy. Możemy w terrarium zaatakowanym przez roztocza użyć też urządzenia GLOBOL ( działa w poarciu o płytki wytwarzające pod wpływem ciepła gazy trujące insekty ) - lub inne tego typu. Zabieg zwalczania tymi urządzeniami powinien trwać 24 godziny, przy zamkniętym terrarium. Zwierzęta w tym czasie nie mogą znajdować się w terrarium , a przed ich wpuszczeniem wietrzymy go i pozbywamy się padniętych insektów np. za pomocą odkurzacza. W przypadku stwierdzenia roztoczy najlepsza jednak jest wizyta w poradni weterynaryjnej"
Pozdrawiam:)
Na drugi raz nie kupój w smoku. Byłam tam raz i wystarczyło, żebym się zniechęciła...
:/