slyszalem ze swierszcze strasznie halasuja,,, macie na to jakis sposob? nie mam piwnicy ani strychu:-(
Wersja do druku
slyszalem ze swierszcze strasznie halasuja,,, macie na to jakis sposob? nie mam piwnicy ani strychu:-(
hałasuja bardzo różnie. Przykładowo swierszcz domowy jest stosunkowo cichy, a swierszcz sródziemnomorski... potrafi obudzic sąsiadów. Musisz wybrać gatunek cichy. Dobry sposób (sprawdzałem) to osłoniecie terra styropianem. Ja tak zabudowałem całe terra. Super izoluje, ułatwia utrzymanie temperatury i ... wycisza. Innych metod nie znam.
Ale jak Ci zwieje, a początkującemu jakiś zwieje napewno,
to masz przechlapane - ja to niestety wiem :). Ale nie martw
się, świerszcze żyją ok 3-4 miesięcy , więc kiedyś będzie spokój.
Cahir
Dorosłym samcom należy obciąć skrzydełka i po kłopocie.
tak tylko wtedy stosunek ilosciowy musi sie zmienic, skrzydla chronia przed kanibalskimi zapedami "kloegow"
a ja lubie odgolsy swiersczy i mi nie przeszkadzaj gorzej jak uciekna ale tez nie jest zle
U mnie swierszcze graja niestety w kazdym pokoju. Ciagle mi jakis zwiewa...To granie to mi nie przeszkadza, az tak bardzo, gorzej moim rodzicom.
Powiedz swoim świerszczom że jak się nie zamkną to im z du... skrzypce powyrywasz.
dobra Edyta, ale jak obetnie sie samcom skrzydelka to nie beda zwabialy samic.
Świerszcze sobie poradzą,a ty będziesz miał spokój.
Hałasuje TYLKO dorosła forma świerszcza domowego !! larwy,które są takimi świerszczami bez skrzydeł nie hałasują wcale... zresztą niedawno zachowała się u mnie forma dorosła, a i ona nie hałasuje wcale tak bardzo :) pozdroofka :)
Fryta moglbys przyblizyc jak oslaniasz terra ze swierszczami?tzn.od srodka?od zewnatrz?przyklejasz styropian czy tylko okladasz?jaka grubosc?